Strmá ladicí křivka, Doba učení
- Oli
- Člen | 1215
To se hrozně špatně odhaduje. To co umím mě většinou přijde jako strašnej základ. A je v tom okolo 12 let zkušeností. Prvně pomalu, postupně. Četba knížek před spaním, první nesmělé pokusy, Nette a pak první práce, kdy to šlo poměrně rychle nahoru…
když to budeš valit 8+ hodin denně, tak si myslím, že do 2 měsíců můžeš být takovej základní junior. Pokud už umíš programovat, tak dřív.
- mysticm
- Člen | 13
jo chápu jen se ptám protože se tomu chci věnovat, vím že se to nenaučim hned a léta potrvá než bud profík, ale jde mi o to jestli když u toho budu třebas půl roku dřepět s tím že rozhodně nejsem žádnej blbec tak jeslti po tom pul roce je možné se někde zaměstnat začít se tím živit a dále se zdokonalovat, proto se ptám, jinak díky ten základní junior po dvou měsících se mi líbí, chci tomu dát měsíců deset a pak snad už budu schopen ve firmě nějak pozvolna fungovat no
- GEpic
- Člen | 566
Heh, dokud nedostaneš žádnou zakázku nebo práci, nenaučíš se to nikdy, protože nebudeš mít hnací motor. Já sem vzal zakázku na PHP a PHP jsem neuměl (stejně jako jsem v 15ti řekl že umím weby (statické) a neuměl jsem je, a přesto jsem za 14 dní měl web hotový), a díky tomu jsem tady. Už předtím jsem ale od střední řezal na brigádě šablony (17 – 18 let), takže jsem html a css (+ JS a jQuery) zvládal. Ale PHP mi nikdy moc nešlo, protože jsem nevěděl, co v tom udělat. Pak jsem nastoupil na pozici Front End Developera kde je dobrý vedoucí týmu, který mi toho taky hodně (hooooodně) ohledně PHP dal.
Je to jenom v tobě, jak moc se tomu oddáš.
Každopádně pozor, programovat 8+ hodin denně po dlouhou dobu neni zdravé a můžeš z toho zcvoknout, ideální je programovat 5 hodin v průměru. Každopádně každý má občas náladu a chuť a jede někdy nonstop až do svítání.
Editoval GEpic (29. 8. 2016 9:13)
- Tomáš Votruba
- Moderator | 1114
@mysticm Než abych psal ti dlouhou odpověď, zkusme mentoring.
Nabízím ho zdarma, viz 28:00 minuta našeho podcastu s @chemix
- newPOPE
- Člen | 648
@mysticm ono sa velmi tazko odpoveda na takuto otazku. Lebo su ludia a ludia. Jedni cele to programovanie beru ako nutne zlo aby zarabali (povacsinou to pred skolou ani nevideli) to co zarabaju relativne za malu namahu. Proste sa vezu na vlne IT.
A ti druhi zacinaju pomaly, skusaju, stale im to neda kym to nefunguje. A ked uz to funguje tak chcu vediet ako to funguje. Jednoducho tito ludia tim celym ziju (chodia a organizuju eventy, meetupy, pisu blogy proste sa tomu venuju skoro stale)! A to su podla mna ti dobri…
No a nebral by som to tak, ze sa chces naucit PHP a Nette. To je len maly kusok toho co vsetko na ceste objavis. A ked ta toto bude bavit skusat, skumat tak za nejaky cas zistis o com to cele je.
- Michal Hlávka
- Člen | 190
Já musím souhlasit s @GEpic, bez hnacího motoru jsem neměl šanci se fullstack naučit. Pomohlo mi, že jsem hrával na neoficiálních serverech World of Warcraft a hrozně jsem chtěl pracovat s databází emulátoru. Takže jsem začal číst dokomentace emulátoru a do toho jsem se učil PHP a četl, jak se připojuje k databázi. Jelikož jsem měl bujnou fantazii, řekl jsem si, že udělám administrační rozhraní pro hráče a můžou se na webu podívat, co mají ve WoWku v poště, nebo v inventáři. A jelikož mě to bavilo, to byl muj hnací motor, co mi hrozně moc dal.
Každopádně je vcelku zarážející, že i když jsem tyhle úkoly
zvládl, tak mi stejně nedocvaklo, že funkce mysql_connect
nemusí být ve foreach cyklu, ale může být nad ním. :-)
Editoval emptywall (29. 8. 2016 13:30)
- GEpic
- Člen | 566
emptywall napsal(a):
Já musím souhlasit s @GEpic, bez hnacího motoru jsem neměl šanci se fullstack naučit. Pomohlo mi, že jsem hrával na neoficiálních serverech World of Warcraft a hrozně jsem chtěl pracovat s databází emulátoru. Takže jsem začal číst dokomentace emulátoru a do toho jsem se učil PHP a četl, jak se připojuje k databázi. Jelikož jsem měl bujnou fantazii, řekl jsem si, že udělám administrační rozhraní pro hráče a můžou se na webu podívat, co mají ve WoWku v poště, nebo v inventáři. A jelikož mě to bavilo, to byl muj hnací motor, co mi hrozně moc dal.
Každopádně je vcelku zarážející, že i když jsem tyhle úkoly zvládl, tak mi stejně nedocvaklo, že funkce
mysql_connect
nemusí být ve foreach cyklu, ale může být nad ním. :-)
@emptywall Hehe já jsem začal přičuchávat k OOP studování L2j emulátoru na Lineage 2 :D
Edit:
Každopádně k původnímu postu ještě navíc – Nette mě začalo bavit,
nejen jako dobrej nástroj do rukou jakéhokoliv začínajícího
i pokročilého programátora, ale i komunita a fórum. Když vidím, že jsem
občas schopný poradit i já, tak to „díky“ potěší, naopak když
poradím blbě a někdo mě za to sjede (:D), rád se poučím ze svých chyb…
ale hlavní je, že člověk na sobě ten pokrok vidí. Rád bych přispěl
i jinak, ale to vzhledem z časových důvodů není prakticky možné.
Spíš než naučit, jak se psalo nahoře, to chce věci pochopit. Pak ti začnou docvakávat automaticky i věci, nad kterými si bádal dlouhé večery zatímco si mohl vzít polovičku například do kina. :)
Editoval GEpic (29. 8. 2016 14:07)
- Michal Hlávka
- Člen | 190
@GEpic já jsem třeba toho názoru, že člověk by si měl první všechno zkusit napsat sám a nezačínat hned s frameworkem. Pak nevidí co se děje za tím a nikdy pořádně problematiku nepochopí a nebude mít videní, jak aplikaci vyšperkovat.
Editoval emptywall (29. 8. 2016 15:26)
- igor.pocta
- Člen | 100
GEpic napsal(a):
@emptywall Hehe já jsem začal přičuchávat k OOP studování L2j emulátoru na Lineage 2 :D
To máme něco společného :D
Jak psal @GEpic výše, ten hnací motor je skutečně potřeba. Já jsem v dubnu přešel z logistiky do IT a hned jsem dostal na starost vývoj databázi úkolů a dalších X intranetových aplikací. Předtím jsem měl jen zkušenosti s frameworkem CodeIgniter, ale rozhodl jsem se, že to postavím na Nette.
Ta křivka šla v kombinaci s tímto fórem, dokumentací a YT kanálem Poslední sobota docela slušně nahoru. Sám jsem ale pořád začátečník a pořád mě udivuje, jak je to super :D
- mysticm
- Člen | 13
Jo jinak sorry nadpis mněl být strmá učící křivka, teď sem si toho všiml. No mne šlo jen o to že se tomu chci začít věnovat, teda už asi pár měsíců na to tu a tam kouknu, někdy víc někdy míň, spíš mi jde o to, že když pojedu třebas těch 5 hodin denně a mam na to vyhrazeno 10 měsíců jeslti se za tu dobu dá někde začít jako ten junior s tím, že se teda budu učit to HTML, CSS což neberu jako snad nic složitého, k tomu ty databáze php a trochu toho nette, tak jeslti je možný se někde pak jako ten junior zaměstnat, s tím že to mám teda už někde domluvený ,otázka je jestli se tento úkol dá zmáknout, když už sem s tím začal rád bych se tomu věnoval, pak v práci už to pujde rychle nahoru no, jen nechci čekat na první práci pět let tak mi jde o to jestli těch deset mněsíců stačí na to abych mohl pomalu začít něco dělat no.
- GEpic
- Člen | 566
mysticm napsal(a):
Jo jinak sorry nadpis mněl být strmá učící křivka, teď sem si toho všiml. No mne šlo jen o to že se tomu chci začít věnovat, teda už asi pár měsíců na to tu a tam kouknu, někdy víc někdy míň, spíš mi jde o to, že když pojedu třebas těch 5 hodin denně a mam na to vyhrazeno 10 měsíců jeslti se za tu dobu dá někde začít jako ten junior s tím, že se teda budu učit to HTML, CSS což neberu jako snad nic složitého, k tomu ty databáze php a trochu toho nette, tak jeslti je možný se někde pak jako ten junior zaměstnat, s tím že to mám teda už někde domluvený ,otázka je jestli se tento úkol dá zmáknout, když už sem s tím začal rád bych se tomu věnoval, pak v práci už to pujde rychle nahoru no, jen nechci čekat na první práci pět let tak mi jde o to jestli těch deset mněsíců stačí na to abych mohl pomalu začít něco dělat no.
HTML je o tom, psát validní kód. CSS je o tom, nezamotat se v
inheritanci
/ dědičnosti. Hodně lidí v CSS si hodně zvyklo na
klíčové slovo !important
, a pak mají s CSS velký problém
i Senior PHP developeři.
Rozhodně bych CSS nepodceňoval, zde je totiž opět možnost používat ho jinak, psát ho jinak, tady dost času zabere třeba přechod na SASS, LESS, studium jak to funguje a jak se to dá používat v praxi. S front-end knihovnami a frameworky přicházíš do styku s tím, jak s nimi zacházet. Že neni ideální je vždy kopírovat z projektu do projektu, že je dobré udělat si nějaký globální asset repozitář a poté si zautomatizovat jejich loadování do projektu. S tím přicházíš do styku s Bowerem. Po čase zjištíš že aplikace PHP / Nette bez ajaxu je děsně otravná a nemoderní. Začneš se rýpat v AJAXu, teď zjištíš že AJAX má v Nette velice dobrou podporu, ale že se někdy bez JS prostě neobejdeš, tak začneš přičuchávat k JS, když budeš studovat JS tak začneš hodně narážet na jQuery knihovnu (i když jí spooousty lidí nenávidí, někdy se jí prostě nevyhneš). A tak to jde pořád dokola, pořád jsou zde další a další věci, které je dobré umět začít ovládat side-by-side a zlepšovat se v nich.
Ale nejvíc těch věcí jsem se naučil v praxi, řešit reálné problémy, které bych v hlavě nikdy nevymyslel. Psal jsem dokonce aplikaci kompletně v JS (HTML5 Canvas), předtím jsem v JS uměl maximálně něco vypočítat (:D). Dnes už vím že jsem na tuto problematiku připravený.
Je to hlavně o tom přemýšlet pořád nad něčím novým a nestát na místě. A pokud budeš doma sedět, nebudeš mít chuť jen tak začít něco ať už v PHP, nebo v Nette, psát, nehneš se nikdy.
Pro mě je nejlepší motivací v první řadě
deadline.
Poté správně organizovanej kalendář toho, co bych vše
chtěl v daném období stihnout, naučit se, podívat se, kam se jet podívat
na výlet a kolik vlastně celkového času do čeho vložím.
Další pomocník na kterého jsem si zvykl je papír, blok, tužka a
pastelky vždy na pracovním stole pro zapisování / zakreslování
mind-flow.
Po čase si totiž projíždím své záznamy, myšlenky, problémy které jsem si napsal, ale už se k nim nevrátil. A zjistím, že jsem se toho chtěl vlastně hodně naučit, ale z časových důvodů jsem se k tom už nedostal. Tak si je prostě napíšu do kalendáře na další měsíc.
Pak to jde vlastně úplně samo, stačí být spolehlivý a nebýt pí*a, lidé si toho všimnou a začneš si sám vydělávat nějaké kačky bokem. Já se o pozici Front End Developera taky neucházel, byla mi nabídnuta.
- iNviNho
- Člen | 352
@GEpic to veľmi dobre napísal. V podstate je asi najdôležitejšie jednoducho programovať, programovať a programovať. Počas toho narazíš na X problémov, ktoré budeš riešiť a výsledkom bude to, že „zlepšíš“ myseľ, spoznáš funkčnosť Nette, spoznáš knižnice, doplnky (raz si napíšeš aj vlastný) a budeš sa posúvať dopredu.
Je to tak asi so všetkým v živote .)