Jak nejlépe vložit identifikátor do komponenty mající vlastní model

- Taco
- Člen | 51
Mám komponentu pro detail článku. Součástí zodpovědnosti této komponenty je i získání objektu dotyčného článku. Zvenčí dostane jen identifikátor.
Otázka je, jakým způsobem do této komponenty vložit ten identifikátor. Uvažuji o dvou způsobech, každý má nějaké mouchy: buď mu to řeknu přes konstruktor, nebo mu to řeknu přes render().
Když to budu dělat přes konstruktor, tak nevím jak vhodně použít továrničku:
function createComponentDetail()
{
return new DetailComponent($this->params['id']);
}
function actionDetail($id) {
// zbytečná akce
}
V tomto případě vytvářím action jen kůli routeru. A identifikátor získávám v továrničce tak nějak podezřele. Ale nevím, třeba mi to vysvětlíte.
$this['detail'] = $this->articleControlFactory->create($id);
}
Tohle se zase nelíbilo jednomu mému kolegovi. Že je to nestandardní.
Způsob skrzeva render($id) ještě nemám prozkoumaný.
Cílem je, nedělat to takto:
{
return new DetailComponent();
}
$this['detail']->id = $id;
}
Protože detail bez identifikátoru nemá smysl.
Díky moc za všechny postřehy.

- David Matějka
- Moderator | 6445
rozhodne je nejlepsi to predavat pres konstruktor – ja osobne tedy nepredavam ID, ale celou entitu, kterou vytahnu prave v action
pres render to nedelej, bude to zpusobovat problemy napriklad se snippety (mluvil jsem o tom vcera na posobote)

- Taco
- Člen | 51
David Matějka napsal(a):
rozhodne je nejlepsi to predavat pres konstruktor – ja osobne tedy nepredavam ID, ale celou entitu, kterou vytahnu prave v action
OK. Předávat celou entitu, minimálně v tomto případě, nechci. Rád bych zkusil, zda by mohli být komponenty zcela autonomní.
Jaký způsob toho předání by si tedy zvolil? První, druhý? Nebo tě napadá ještě jiný?

- David Matějka
- Moderator | 6445
jsem to precetl moc rychle, takze jsem minul nektere body otezky :) v createComponent* pouzijes tu tovarnicku, ktera ten parametr preda do konstruktoru
takze
{
return $this->articleControlFactory->create($this->getParameter('id'));
}

- Taco
- Člen | 51
David Matějka napsal(a):
jsem to precetl moc rychle, takze jsem minul nektere body otezky :) v createComponent* pouzijes tu tovarnicku, ktera ten parametr preda do konstruktoru
takze
function createComponentDetail() { return $this->articleControlFactory->create($this->getParameter('id')); }
OK, a mé námitky?
Že kůli routeru musím vytvářet prázdnou action, a že je tam ten id poněkud schován?

- David Matějka
- Moderator | 6445
V tomto případě vytvářím action jen kůli routeru.
jestli myslis {link detail $id}, tak muzes parametr pojmenovat
({link detail id => $id}).. ale obcas taky vytvarim prazdne
action (hlavne kvuli castecne-persistentnim parametrum)
A identifikátor získávám v továrničce tak nějak podezřele
volani getParameter je ok. ale nic ti nebrani si v action id ulozit do clenske promenne :)
ale stejne prijdes na to, ze je lepsi predavat entitu :)
treba uz jen kvuli tomu, ze pokud neexistuje clanek, tak v komponente je pozde vracet 404. a autonomnost komponent to nijak nesnizuje

- Taco
- Člen | 51
David Matějka napsal(a):
jestli myslis
{link detail $id}, tak muzes parametr pojmenovat ({link detail id => $id}).. ale obcas taky vytvarim prazdne action (hlavne kvuli castecne-persistentnim parametrum)A identifikátor získávám v továrničce tak nějak podezřele
volani getParameter je ok. ale nic ti nebrani si v action id ulozit do clenske promenne :)
treba uz jen kvuli tomu, ze pokud neexistuje clanek, tak v komponente je pozde vracet 404. a autonomnost komponent to nijak nesnizuje
Díky za odpovědi.

- Taco
- Člen | 51
David Matějka napsal(a):
jestli myslis
{link detail $id}, tak muzes parametr pojmenovat ({link detail id => $id}).. ale obcas taky vytvarim prazdne action (hlavne kvuli castecne-persistentnim parametrum)A identifikátor získávám v továrničce tak nějak podezřele
To si ale moc nepomůžu. Výhodu továrniček považuji v tom, že se vytvářejí lazy, a presenter mám jako schránku na akce. Takže v jedné akci továrničku mohu použít, a v druhé nikoliv.
To je sice možné, ale vůbec to neřeší problém :-P
Zatím se mi nejvíc čisté zdá:
$this['detail'] = $this->articleControlFactory->create($id);
}
V čem je to špatné? Na jaké potíže mohu narazit?
Díky moc za odpovědi.

- h4kuna
- Backer | 741
Přijde mi zbytečné tvořit komponentu, když ještě ani nevíš zda ji vykreslíš.
Udělal bych si vlastnost v rámci presenteru a tu nasetoval v action kde to potřebuješ. Tím nebudeš mít prázdnou action, továrnička bude lazy a předáš si id jako parametr.
Kolik těch Action bude jedna, dvě? Pokud jich bude více tak se zamyslet nad rozvržením presenteru zda použít persistentní parametr a co mu nevyhovuje přesunout do jiného presenteru.
Viz co píše @DavidMatějka
<?php
private $articleId;
$this->articleId = $id;
}
function actionFoo($barId) {
$this->articleId = $barId;
}
{
return $this->articleControlFactory->create($this->articleId);
}
?>
Editoval h4kuna (7. 6. 2016 14:31)

- Taco
- Člen | 51
h4kuna napsal(a):
Přijde mi zbytečné tvořit komponentu, když ještě ani nevíš zda ji vykreslíš.
Udělal bych si vlastnost v rámci presenteru a tu nasetoval v action kde to potřebuješ. Tím nebudeš mít prázdnou action, továrnička bude lazy a předáš si id jako parametr.
Kolik těch Action bude jedna, dvě? Pokud jich bude více tak se zamyslet nad rozvržením presenteru zda použít persistentní parametr a co mu nevyhovuje přesunout do jiného presenteru.
<?php private $articleId; function actionDetail($id) { $this->articleId = $id; } function actionFoo($barId) { $this->articleId = $barId; } function createComponentDetail() { return $this->articleControlFactory->create($this->articleId); } ?>
Děkuji za odpověď. Toto je asi nejblíž, tomu, jak bych to chtěl dělat (nutno poznamenat, že to David Matějka taky mezi řečí zmiňoval).
V tomto případě je kladena nutnost na to, dobře navrhnout presenter. Nelze to tam „jen hodit“, jak funguje praxe.
Připomělo mi to RESTové rozdělení:
ArticlesPresenter::actionDefault()
ArticlesPresenter::actionCreate()
ArticlePresenter::actionDetail($id)
ArticlePresenter::actionEdit($id)
ArticlePresenter::actionDelete($id)

- newPOPE
- Člen | 648
@Taco a teraz si porovnaj tie dva sposoby co tu spominate.
- pouzijes ten posledny s
privateproperty. Sice nemas prazde actions/renders ale zas mas viac magie - pouzijes prazdne actions. Mas sice prazdne actions ale vies aku
Presenterfunkcionalitu.
Teraz sa treba zamyslet ako napr. budes potom hladat po kode ked budes chciet zistit ci mozes nejaku action/render metodu zmazat…
Co sa tyka predavania entity vs id tu treba brat v uvahu, ze komponenta (so sablonami a vlastnym modelom) je v ramci UI vrstvy cize ten dany model nie je model celej aplikacie tym padom mas lepsie tam predat Entitu.
Editoval newPOPE (7. 6. 2016 13:43)

- Taco
- Člen | 51
newPOPE napsal(a):
@Taco a teraz si porovnaj tie dva sposoby co tu spominate.
- pouzijes ten posledny s
privateproperty. Sice nemas prazde actions/renders ale zas mas viac magie- pouzijes prazdne actions. Mas sice prazdne actions ale vies aku
Presenterfunkcionalitu.Teraz sa treba zamyslet ako napr. budes potom hladat po kode ked budes chciet zistit ci mozes nejaku action/render metodu zmazat…
V tom případě mi určitě přijde ta property čitelnější. Závislost je přímočará. Komponenta závisí na this->props, props závisí na akci. Akce vyžaduje argument. IMHO čisté.
Jen se musí zajistit, aby ta property vždy nesla stejnou hodnotu a nereciklovala se.
Co sa tyka predavania entity vs id tu treba brat v uvahu, ze komponenta (so sablonami a vlastnym modelom) je v ramci UI vrstvy cize ten dany model nie je model celej aplikacie tym padom mas lepsie tam predat Entitu.
OK, ale toto neřeší problém.