Převezmi Zenify, podpoř Nette
- Tomáš Votruba
- Moderator | 1114
Od příštího roku přestávám aktivně používat Nette a přecházím do světa Symfony. Nebudu se tak už moct starat o Zenify balíčky, které na Nette běží.
Mezi nejpoužívanější z nich patří:
- Coding Standard – 9+ k stažení
- Doctrine Migrations – 8+ k stažení
- Doctrine Behaviors – 6+ k stažení
- Doctrine Filters – 2+ k stažení
- Doctrine Fixtures – 2+ k stažení
Všechny balíčky…
- jedou na PHP 5.6+ – budeš se starat jen o živé PHP
- jsou pokryté z ~80 % testy – když se něco rozbije, budeš o tom vědět
- mají vysokou code qualiy – ~9.5/10 – kód je čitelný a srozumitelný
- jsou psané v Zenify/CodingStandardu – nemusíš studovat, jak co psát, CodeSniffer ti napoví
Chci je předat někomu, kdo je aktivně používá a kdo by měl zájem je dále vyvíjet.
Co z toho budeš mít?
- Naučíš se spravovat open-source projekt, který používají stovky různých lidí. To se hodí do práce v týmu.
- Naučíš se budovat něco dlouhodobého a zároveň nenáročného.
- Budeš slavný v Nette světě :)
- Se začátkem ti pomůžu, další směřování bude na tobě.
Máš zájem? Napiš mi na info@tomasvotruba.cz
- enumag
- Člen | 2118
Asi bych neměl čas je moc aktivně vyvíjet, ale některé z nich používám takže nějaká údržba a řešení issues a PR by mi asi nedělala problém.
Také se nabízí otázka co bude se Symnedi balíčky. Ty zatím nepoužívám, ale pokukoval jsem po nich.
Editoval enumag (27. 12. 2015 18:18)
- Tomáš Votruba
- Moderator | 1114
@enumag Na Symnedi jsem zapomněl, patří tam samozřejmě taky. Měl bys teda zájem?
@Felix Díky, že ses ozval! Vytvořím maintainer skupinu a přidám ti je. Zatím se nikdo jiný neozval. Případně je pak můžeš přidat sám.
- enumag
- Člen | 2118
@TomášVotruba Pouze o Symnedi asi ne – Zenify již používám, Symnedi nikoli. Společně se Zenify bych to mohl vzít. Napíšu ti pár poznámek k jednotlivým balíčkům, rozhodni se sám jestli mi to svěříš nebo to dáš někomu jinému. Z mé strany není problém aby nás případně bylo víc. Nebo si mohu vzít jen některé balíčky.
- Zenify/CodingStandard – musel bych porovnat a zmergovat se svým balíčkem (tvůj je pokročilejší takže bych vycházel spíše z něj)
- Zenify/DoctrineMigrations – používám neustále, určitě bych jej nenechal zemřít
- Zenify/DoctrineBehaviors – aktuálně nevyužívám ani to neplánuji, bylo by lépe kdyby se o to staral někdo jiný
- Zenify/DoctrineFilters – aktuálně nevyužívám ani to neplánuji, bylo by lépe kdyby se o to staral někdo jiný
- Zenify/DoctrineFixtures – používám, byť prozatím jen okrajově – líbilo by se mi to víc jako integrace Alice do Nette/DI s tím že vazba na Doctrine by byla optional či v samostatném balíčku – tímto směrem bych to vedl dál
- Symnedi/EventDispatcher – Kdyby/Events jsou imho příliš komplikované a chtěl bych je vyměnit za něco jednoduššího – tohle vypadá jako zatím nejlepší možnost
- Symnedi/Validator – aktivně vyvíjím Kdyby/Validator takže tohle bych označil jako deprecated s linkem na Kdyby – nevidím v Symnedi/Validator žádný přínos oproti Kdyby a Kdyby/Validator zatím není overcomplicated jako jiné Kdyby balíčky – máš jiný názor?
- Symnedi/Security – použití Symfony/Security místo Nette/Security mám v plánu, ale asi ne nijak brzy – dokud s tím nezačnu tak udržovat tohle by byl asi největší problém ze všech balíčků protože Symfony/Security nerozumím
- Symnedi/SymfonyBundlesExtension – touto cestou bych asi nešel, symfony bundly bývají příliš komplikované a raději mám kontrolu nad tím co dělají pomocí vlastního extension pro nette/di – ale samozřejmě jsem tento balíček nezkoušel takže mne můžeš zkusit přesvědčit
Editoval enumag (27. 12. 2015 22:25)
- Tomáš Votruba
- Moderator | 1114
@enumag Jasně, to dává smysl.
Přidám tě k Zenify. Můžeš si udělat tým a přidat si ty, o které máš vyloženě zájem:
- Zenify/CodingStandard
- Zenify/DoctrineMigrations
- Zenify/DoctrineFixtures
Symnedi/EventDispatcher – Kdyby/Events jsou imho příliš komplikované a chtěl bych je vyměnit za něco jednoduššího – tohle vypadá jako zatím nejlepší možnost
Souhlasím.
Symnedi/Validator – aktivně vyvýjím Kdyby/Validator takže tohle bych označil jako deprecated s linkem na Kdyby – nevidím v Symnedi/Validator žádný přínos oproti Kdyby a Kdyby/Validator zatím není overcomplicated jako jiné Kdyby balíčky – máš jiný názor?
Jasně. Tento jsem zakládal, protože jsem myslím potřeboval otagovanou verzi.
Symnedi/Security – použití Symfony/Security místo Nette/Security mám v plánu, ale asi ne nijak brzy – dokud s tím nezačnu tak udržovat tohle by byl asi největší problém ze všech balíčků protože Symfony/Security nerozumím
Myslím, že to není moc rozšířené (nikde jsem o tom nepsal a v praxi se nepoužívá AFAIK), takže tady by šlo o maintanance just in case, ne vývoj.
Symnedi/SymfonyBundlesExtension – touto cestou bych asi nešel, symfony bundly bývají příliš komplikované a raději mám kontrolu nad tím co dělají pomocí vlastního extension pro nette/di – ale samozřejmě jsem tento balíček nezkoušel takže mne můžeš zkusit přesvědčit
Tento jsem udělal kvůli nevytváření kol per framework. Např. https://github.com/…ician-bundle etc.
Editoval Tomáš Votruba (27. 12. 2015 21:47)
- Tomáš Votruba
- Moderator | 1114
Mmm, co mě napadá:
- Zenify/CodingStandard – vyzkoušet, jestli něco není v php-cs-fixeru, případě neduplikovat a využít
- Zenify/DoctrineFixtures – přejmenovat na Alice, bo už to Fixtures vůbec nepoužívá
- Zenify/DoctrineMigrations – dát jim péči a napsat článek o použití, protože jsou populární :)
To je asi tak vše.
- pata.kusik111
- Člen | 78
Z výše zmiňovaných aktivně používám pouze Zenify/CodingStandard, nicméně u tohoto projektu rád pomohu jak budu moct.
- enumag
- Člen | 2118
@pata.kusik111 Pokud jde o Zenify/CodingStandard, s ním mám přibližně takovéhle plány:
- Tomáš nyní vytváří nový repozitář Symplify/CodingStandard, který kromě CodeSnifferu používá i PHP-CS-Fixer. Tam se chci inspirovat.
- Časem se chci (až na tabulátory) přiblížit coding standardu Symfony. Tzn. používání use-statements, lowercase true, false, null apod. Možná by šlo přímo použít Symplify, to ještě nevím.
- Vyřešit kompatibilitu s Codeception (vyžaduje metody začínající podtržítkem).
- Prozkoumat pravidla v mém vlastním Arachne/CodingStyle jestli tam není něco navíc.
Máš něco konkrétního co bys chtěl v Zenify/CodingStandard přidat či změnit? Nějaké plány do budoucna?
Tím přiblížením k Symfony coding standardu si nejsem úplně jistý. Vím že to chci pro sebe, ale nevím zda by to ocenila komunita. Jaký je tvůj názor?
Editoval enumag (5. 1. 2016 15:06)
- pata.kusik111
- Člen | 78
@enumag
ad 1., 2. – Pak mám pocit, že vývoj Zenify coding standard by neměl moc
smysl. Pro mě je největší kouzlo je možnost používání uppercase TRU,
FALSE a NULL. Beru je totiž jako předdefinované konstanty a ne jako
klíčová slova jazyka a proto mi dávají smysl uppercase. Jak se kdo co
naučí. A Zenify mi dává tu možnost je v uppercase mít. Určitě bych
zachoval podle Nette Coding standard buď uppercase nebo lowercase, ale
nemixovat.
ad CS-Fixer – tento problém neřeším, v PHPStormu to na mě řve už při
vývoji, že to formátuji špatně, takže se do situace, abych to musel
„Fixovat“ nedostanu. A na to jeden „initial“ fix když převezmu
nějaký projekt mi to přijde jako overkill do balíčku.
ad Simplify – Kouknul jsem na ty přidané coding standard a některé mi
dávají smysl (například InterfaceSniff), s některými zas osobně
nesouhlasím (AbstractClassSniff), ale to zas jenom protože často používám
místo „abstract“ slovo „base“. (ach, jak mě BasePresenter špatně
vychoval…)
Co je za problém s codeception vážně nevím, sám Codeception používám, tak nevím na co přesně narážíš.
Do budoucna určitě přijde velmi brzo na řadu podpora pro php7, a proto nejspíše nějaká implementace PSR-12