Převezmi Zenify, podpoř Nette

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
+3
-

Od příštího roku přestávám aktivně používat Nette a přecházím do světa Symfony. Nebudu se tak už moct starat o Zenify balíčky, které na Nette běží.

Mezi nejpoužívanější z nich patří:

Všechny balíčky…

• jedou na PHP 5.6+ – budeš se starat jen o živé PHP
  • jsou pokryté z ~80 % testy – když se něco rozbije, budeš o tom vědět
  • mají vysokou code qualiy – ~9.5/10 – kód je čitelný a srozumitelný
  • jsou psané v Zenify/CodingStandardu – nemusíš studovat, jak co psát, CodeSniffer ti napoví

Chci je předat někomu, kdo je aktivně používá a kdo by měl zájem je dále vyvíjet.

Co z toho budeš mít?

• Naučíš se spravovat open-source projekt, který používají stovky různých lidí. To se hodí do práce v týmu.
  • Naučíš se budovat něco dlouhodobého a zároveň nenáročného.
  • Budeš slavný v Nette světě :)
  • Se začátkem ti pomůžu, další směřování bude na tobě.

Máš zájem? Napiš mi na info@tomasvotruba.cz

Felix
Nette Core | 1196
+
+2
-

@TomášVotruba Mile rad, ale bohuzel jsem ty balicky nikdy nepouzil. Snad se nekdo najde, kdyby ne, tak se ozvi.

enumag
Člen | 2118
+
+1
-

Asi bych neměl čas je moc aktivně vyvíjet, ale některé z nich používám takže nějaká údržba a řešení issues a PR by mi asi nedělala problém.

Také se nabízí otázka co bude se Symnedi balíčky. Ty zatím nepoužívám, ale pokukoval jsem po nich.

Editoval enumag (27. 12. 2015 18:18)

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

@enumag Na Symnedi jsem zapomněl, patří tam samozřejmě taky. Měl bys teda zájem?

@Felix Díky, že ses ozval! Vytvořím maintainer skupinu a přidám ti je. Zatím se nikdo jiný neozval. Případně je pak můžeš přidat sám.

enumag
Člen | 2118
+
0
-

@TomášVotruba Pouze o Symnedi asi ne – Zenify již používám, Symnedi nikoli. Společně se Zenify bych to mohl vzít. Napíšu ti pár poznámek k jednotlivým balíčkům, rozhodni se sám jestli mi to svěříš nebo to dáš někomu jinému. Z mé strany není problém aby nás případně bylo víc. Nebo si mohu vzít jen některé balíčky.

• Zenify/CodingStandard – musel bych porovnat a zmergovat se svým balíčkem (tvůj je pokročilejší takže bych vycházel spíše z něj)
  • Zenify/DoctrineMigrations – používám neustále, určitě bych jej nenechal zemřít
  • Zenify/DoctrineBehaviors – aktuálně nevyužívám ani to neplánuji, bylo by lépe kdyby se o to staral někdo jiný
  • Zenify/DoctrineFilters – aktuálně nevyužívám ani to neplánuji, bylo by lépe kdyby se o to staral někdo jiný
  • Zenify/DoctrineFixtures – používám, byť prozatím jen okrajově – líbilo by se mi to víc jako integrace Alice do Nette/DI s tím že vazba na Doctrine by byla optional či v samostatném balíčku – tímto směrem bych to vedl dál
  • Symnedi/EventDispatcher – Kdyby/Events jsou imho příliš komplikované a chtěl bych je vyměnit za něco jednoduššího – tohle vypadá jako zatím nejlepší možnost
  • Symnedi/Validator – aktivně vyvíjím Kdyby/Validator takže tohle bych označil jako deprecated s linkem na Kdyby – nevidím v Symnedi/Validator žádný přínos oproti Kdyby a Kdyby/Validator zatím není overcomplicated jako jiné Kdyby balíčky – máš jiný názor?
  • Symnedi/Security – použití Symfony/Security místo Nette/Security mám v plánu, ale asi ne nijak brzy – dokud s tím nezačnu tak udržovat tohle by byl asi největší problém ze všech balíčků protože Symfony/Security nerozumím
  • Symnedi/SymfonyBundlesExtension – touto cestou bych asi nešel, symfony bundly bývají příliš komplikované a raději mám kontrolu nad tím co dělají pomocí vlastního extension pro nette/di – ale samozřejmě jsem tento balíček nezkoušel takže mne můžeš zkusit přesvědčit

Editoval enumag (27. 12. 2015 22:25)

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

@enumag Jasně, to dává smysl.

Přidám tě k Zenify. Můžeš si udělat tým a přidat si ty, o které máš vyloženě zájem:

• Zenify/CodingStandard
  • Zenify/DoctrineMigrations
  • Zenify/DoctrineFixtures

Symnedi/EventDispatcher – Kdyby/Events jsou imho příliš komplikované a chtěl bych je vyměnit za něco jednoduššího – tohle vypadá jako zatím nejlepší možnost

Souhlasím.

Symnedi/Validator – aktivně vyvýjím Kdyby/Validator takže tohle bych označil jako deprecated s linkem na Kdyby – nevidím v Symnedi/Validator žádný přínos oproti Kdyby a Kdyby/Validator zatím není overcomplicated jako jiné Kdyby balíčky – máš jiný názor?

Jasně. Tento jsem zakládal, protože jsem myslím potřeboval otagovanou verzi.

Symnedi/Security – použití Symfony/Security místo Nette/Security mám v plánu, ale asi ne nijak brzy – dokud s tím nezačnu tak udržovat tohle by byl asi největší problém ze všech balíčků protože Symfony/Security nerozumím

Myslím, že to není moc rozšířené (nikde jsem o tom nepsal a v praxi se nepoužívá AFAIK), takže tady by šlo o maintanance just in case, ne vývoj.

Symnedi/SymfonyBundlesExtension – touto cestou bych asi nešel, symfony bundly bývají příliš komplikované a raději mám kontrolu nad tím co dělají pomocí vlastního extension pro nette/di – ale samozřejmě jsem tento balíček nezkoušel takže mne můžeš zkusit přesvědčit

Tento jsem udělal kvůli nevytváření kol per framework. Např. https://github.com/…ician-bundle etc.

Editoval Tomáš Votruba (27. 12. 2015 21:47)

enumag
Člen | 2118
+
0
-

Fajn. :-) Ještě se zeptám, měl jsi u některých balíčků v plánu nějaké další features? Nějaké tipy na co si dát pozor?

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

Mmm, co mě napadá:

• Zenify/CodingStandard – vyzkoušet, jestli něco není v php-cs-fixeru, případě neduplikovat a využít
  • Zenify/DoctrineFixtures – přejmenovat na Alice, bo už to Fixtures vůbec nepoužívá
  • Zenify/DoctrineMigrations – dát jim péči a napsat článek o použití, protože jsou populární :)

To je asi tak vše.

enumag
Člen | 2118
+
0
-

Pozn. pro ostatní, neberte to jakože pozice je obsazená, rád se o ní podělím má-li někdo zájem.

pata.kusik111
Člen | 78
+
0
-

Z výše zmiňovaných aktivně používám pouze Zenify/CodingStandard, nicméně u tohoto projektu rád pomohu jak budu moct.

enumag
Člen | 2118
+
0
-

@pata.kusik111 Pokud jde o Zenify/CodingStandard, s ním mám přibližně takovéhle plány:

1. Tomáš nyní vytváří nový repozitář Symplify/CodingStandard, který kromě CodeSnifferu používá i PHP-CS-Fixer. Tam se chci inspirovat.
  2. Časem se chci (až na tabulátory) přiblížit coding standardu Symfony. Tzn. používání use-statements, lowercase true, false, null apod. Možná by šlo přímo použít Symplify, to ještě nevím.
  3. Vyřešit kompatibilitu s Codeception (vyžaduje metody začínající podtržítkem).
  4. Prozkoumat pravidla v mém vlastním Arachne/CodingStyle jestli tam není něco navíc.

Máš něco konkrétního co bys chtěl v Zenify/CodingStandard přidat či změnit? Nějaké plány do budoucna?

Tím přiblížením k Symfony coding standardu si nejsem úplně jistý. Vím že to chci pro sebe, ale nevím zda by to ocenila komunita. Jaký je tvůj názor?

Editoval enumag (5. 1. 2016 15:06)

pata.kusik111
Člen | 78
+
0
-

@enumag
ad 1., 2. – Pak mám pocit, že vývoj Zenify coding standard by neměl moc smysl. Pro mě je největší kouzlo je možnost používání uppercase TRU, FALSE a NULL. Beru je totiž jako předdefinované konstanty a ne jako klíčová slova jazyka a proto mi dávají smysl uppercase. Jak se kdo co naučí. A Zenify mi dává tu možnost je v uppercase mít. Určitě bych zachoval podle Nette Coding standard buď uppercase nebo lowercase, ale nemixovat.
ad CS-Fixer – tento problém neřeším, v PHPStormu to na mě řve už při vývoji, že to formátuji špatně, takže se do situace, abych to musel „Fixovat“ nedostanu. A na to jeden „initial“ fix když převezmu nějaký projekt mi to přijde jako overkill do balíčku.
ad Simplify – Kouknul jsem na ty přidané coding standard a některé mi dávají smysl (například InterfaceSniff), s některými zas osobně nesouhlasím (AbstractClassSniff), ale to zas jenom protože často používám místo „abstract“ slovo „base“. (ach, jak mě BasePresenter špatně vychoval…)

Co je za problém s codeception vážně nevím, sám Codeception používám, tak nevím na co přesně narážíš.

Do budoucna určitě přijde velmi brzo na řadu podpora pro php7, a proto nejspíše nějaká implementace PSR-12

enumag
Člen | 2118
+
0
-

Ok v tom případě bude možná lepší když vývoj Zenify/CodingStandard převezmeš ty a já si udělám to co potřebuji někde jinde. Jsi pro?

pata.kusik111
Člen | 78
+
0
-

@enumag Ano, myslím si, že to tak asi vyjde nejlépe.

enumag
Člen | 2118
+
0
-

@pata.kusik111 Ok, jaký máš nick na GH? :-)

pata.kusik111
Člen | 78
+
0
-

@enumag patrickkusebauch

enumag
Člen | 2118
+
0
-

@pata.kusik111 Hotovo.