Ideální adresářová struktura při použití Nette

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Filip Klimeš
Nette Blogger | 156
+
0
-

Zdravím,

poslouchal jsem nedávno na YT přednášky Roberta C. Martina, autora Clean Code. Kromě jiného zmiňoval, že adresářová struktura projektu by neměla odrážet použitou technologii (potažmo framework), ale účel aplikace. Takže by z ní mělo jít primárně poznat, co aplikace řeší. Jestli je to e-shop, pracovní portál nebo filmová databáze. Použitý framework je pouze implementační detail. Přemýšlel jsem nad tím a něco na tom bude.

Členění do složek app/, temp/, log/, test/ mi přijde naprosto v pořádku. Členění složek v app/ už začíná být zajímavější. Aby struktura odrážela bussiness doménu aplikace, je potřeba rozdělit ji na moduly.

Na některých projektech jsem viděl moduly Admin a Front, což není nejšťastnější řešení. Členění podle omezení přístupu může být ošemetné, protože není jednoznačné. Co když budu např. jako zákazník chtít upravit detaily své objednávky, je to Front, nebo Admin? Co když si jako admin zobrazím produkt a budu chtít mít k dispozici in-line editaci?

Členění podle bussiness objektů už mi přijde lepší. Např. Product, Category a Order moduly. Oba dva obsahují presentery, které si mohou libovolně řešit omezení přístupu a mohou lépe sdílet kód, který se týká daného problému. Zároveň nepodněcuje k vytváření dlouhých dědičných linií presenterů, např. AdminBasePresenter.

Když už členíme presentery, proč s nimi nečlenit i komponenty a model? Přijde mi zbytečné oddělovat presentery od tříd modelu, protože MVC je také implementační detail. Struktura by tedy vypadala asi nějak takhle

|-/app
|---/product
|------/presenters
|------/templates
|------/components
|------/models
|------/forms
|---/category
|------/presenters
|------/templates
|------/components
|------/models
|------/forms
|---/order
|------/presenters
|------/templates
|------/components
|------/models
|------/forms

Jak řešíte adresářovou strukturu vy? Jaké jsou vaše pro a proti?

akadlec
Člen | 1326
+
0
-

V OS CMS na kterém aktuálně pracuju to mám rozděleno podobně. To co ty máš product, category atd. mám já hlavní moduly jako accounts, blog atd. Další úroveň mám stejně, jen tedy presenters mám ve složce modules protože je ještě dělím na front/back presentery. A výsledek je ten že mám solo moduly a z nich postavím samotnou appku.

newPOPE
Člen | 648
+
0
-

No ono vymysliet vertikalne a horizontalne skalovanie app nie je uplne sranda. V podstate pouzivam (alebo to tak vacsinou dopadne) podobnu strukturu. Co mi vsak bije do oci su zlozky models.
Ja mam na toto nazor ze model je len jeden :). To co vidim u teba je jasny priklad model == tabulka v DB (mozno to tak nie je no silne to evokuje ten pocit).

No a ked uz mam model vyrieseny tak su u mna Presentery, Komponenty, Formy … len vrstva UI. Nic viac nic menej.

No a na koniec stale zalezi na pouziti danej app lebo ani tvoje delenie nebude silver bullet. S tym sa treba zmierit.

Filip Klimeš
Nette Blogger | 156
+
0
-

models/ jsou momentálně ve web-projectu, proto jsem je zmínil. :) Když jsem nad tím teď ještě přemýšlel, tak by ideálně entita mohla být přímo v dané složce a models/ tedy pak už není potřeba.

Co se týče silver bullet, to je mi jasné, proto se ptám na pro a proti. ;)

Editoval Filip Klimeš (9. 6. 2015 22:14)

Pavel Janda
Člen | 977
+
0
-

Myslím, že je každému jasné, že ten který přístup má něco do sebe a záleží na konkrétním zadání, podle kterého se bude vymýšlet (pozor – nejen) adresářová struktura.

Jelikož byly zmíněné spíše plusy rozdělení kódu podle obsahové části projektu, zkusím vznést nějaké námitky proti. Opět připomínám, že to mohou být argumenty jen k některému zadání.

1. Admin x Front

Toto rozdělení se hodí presně tam, kde zákazník nepožaduje inline editaci, kde je jiný autenticator, uživatel má vlastní session, nastupuje dynamické ACL pro správu obsahu, a tak dále. Tedy místo, kde třeba nebudeme používat nástroje pro resizování obrázků, translator, Admin\BasePresenter bude vykreslovat komponentu nabídky.

Ještě k tomu ACL: Nezáleží na modulech, jaká oprávnění bude uživatel mít. Já si rád definuji permissions anotací presenterů/akcí a ošetřuje mi to \BasePresenter. MOduly s tím přeci nesouvisí.

1. Úplně se mi nezdá, že by někde mezi Presentery vznikaly „dlouhé dědičné linie“. Naopak se mi to jeví velice přehledné. Front\Base bude mít translator, Admin\Base ponese nějaké admin komponenty. Samozřejmě, jen a pouze v popisovaném modelu aplikace.
  2. Poslední argument – podlé mého s největší vahou. Často se setkávám s tím, že v administraci je stejný formulář jako na frontu. Jedná se o modelovou situaci, může to být stejně tak komponenta pro login, nebo tisíc dalších věcí, které se použijí na více místech. Podle hesla „DRY“ si vytvoříme továrničky na komponenty/formuláře. Ty budeme muset ale stejně skladovat na nějakém supermístě NAD zanořenou adresářovou strukturou. Tedy App\Components. A rázem máme vedle sebe Komponenty, Produkt, Kategorii, Formuláře,… A to mi začíná zavánět.

---- tlustá čára ----

Abych shrnul svůj tok myšlenek: Rozdělení aplikace podle „business modelů“ je rozhodně správný krok, ale přesně v okamžiku, kdy se jedná o business logiku. Tedy modelovou vrstvu.
Nedal bych tedy všechny entity do namespace App\Entity, ale produkt do App\Category\(Product) a kategorii třeba do App\Category\(Category).

Presentery a jejich šablony naproti modelům nezastupují business logiku aplikace.

Pavel Janda
Člen | 977
+
0
-

Tuším, že adresář model nereprezentuje sémantickou veličinu, nebo jak bych to nazval, ale čistě organizační záměry. Namespace potom bude sémantiku aplikace dodržovat, byť bude moci být díky Nette Robot Loaderu v adresáři model.

Luděk Veselý
Člen | 29
+
0
-

Podle me je nejdulezitejsi mit adresarovou strukturu tak aby v ni kazdy nasel to co hleda tam kde to ocekava. Tak mame ve slozce app slozky presenters, templates, controls, tak jako asi ve vetsine aplikaci postavenych na nette. Respektive mame moduly Front, Admin a dalsi, takze presentery a sablony jsou az v nich. Kazdy ten modul vypada od zakladu jinak, pouzivaji ho jini lide, prijde mi to tak prehledne. Slozka model pak reprezentuje bussiness logiku, takze se dale deli do slozek products, orders, atd.

V soucasne dobe se ale snazime nejakym zpusobem ty casti rozdelit. Nemyslim si ze pouze jina adresarova struktura by tomu pomohla. Cilem je mit napriklad pro praci s produkty samostatnou aplikaci, ktera ma vlastni bootstrap, vlastni konfiguraci a je dostupna pres nejake API – je to jeste o krok dal nez co navrhujes. Pak muze bezet oddelene od ostatnich modulu, muze se o ni starat samostatny tym a kod je mensi a jednodussi.

Filip Klimeš
Nette Blogger | 156
+
0
-

Díky za názor! Btw microservice je to slovo, co hledáš. ;)

mrtnzlml
Člen | 140
+
0
-

Hele já pořád rozděluju app na FrontModule, AdminModule atd. Přijde mi to takto nejlogičtější. Ale ostatní věci (samotnou logiku) jsem začal úplně od aplikace oddělovat třeba do libs, resp. klidně externě a přes Composer natáhnout. Podstatné je, že každé takové oddělení má svojí extension. Hrozně dobře se s tím pracuje (i když je to více psaní). Nemám potom vůbec něco jako model v app, ale mám v libs třeba Users, kde je všechno s tím související. Tzn. od entit, přes třídy s business logikou (včetně implementace IAuthenticator), různé query třídy, commandy, extension + configy kde mohu služby registrovat atd. Celou tuto část pak registruji pouze v hlavním configu a hotovo (+ možno použít i v jiném projektu).

Oli
Člen | 1215
+
0
-

Teď dělám na projektu, kde jsem to začal dělat úplně stejně jako @mrtnzlml a zatím jsem s tím spokojenej.

Jediné co nevím jak řešit je napojení na presentery. Každej modul má vlastní DefaultPresenter ze kterého potom dědí prsenter v Admin/Front modulu. Pokud teda stačí nějaká defultní implementace, tak v Admin Modul Presenteru nemám vůbec nic, případně si přetížím co potřebuju. Jen mě na těch prsenterech pořád něco nesedí, jen nevím co a nenapadá mě jak to zlepšit :-)