Aplikace napsaná ve verzi 2.0.3 upgradovat?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
mardon
Člen | 59
+
0
-

Dostala jsem se k aplikaci, která je ještě napsaná ve verzi 2.0.3. Doporučujete upgradovat na novější verzi, nebo je provoz takovéto aplikace v pořádku?

Marek Šneberger
Člen | 130
+
+1
-

No… Já kdybych se dostal k pěknému notebooku s postarším operačním systémem, hned bych ho upgradoval jen abych mohl využívat ty super nové fíčury, co nabízí :) – plus bezpečnostní bugfixy, rychlostní atd…

Pavel Kravčík
Člen | 1196
+
+3
-

Já bych se rozhodl podle budoucnosti aplikace. Pokud je to jen na údržbu a větší úpravy se neplánují, určitě se nevyplatí upgrade. Pokud se plánují velké změny… opačný případ.

Provoz v pořádku podle mě je.

newPOPE
Člen | 648
+
+3
-

@mardon to mas velmi podobnu situaciu ako ja (ja som dostal na Nette 2.0.10 bez composeru a boli tam este zakerne „patche“ rovno v Nette :/ tak som musel chytit 2.0.10 a diffom zistit co je ine vyhodit to a composer moze ist…).

Co sa dalo pekne bol upgrade na poslednu 2.0.* co je myslim .18. To ti doporucujem.
Potom je otazka ako je ta app napisana a co vsetko bude obnasat prepisat to tak aby bolo Nette upgradnutelne na posledne verzie :)

webdata
Člen | 153
+
0
-

Pokud bude aplikace nějak dlouhodobě rozvíjená a udržovaná tak se to asi vyplatí. Sice u velké aplikace to není přechod pouze o tom, že změníte verzi nette.

Já teď migruji z 2.2.7 na 2.3.0. Přes nějaké bolístky jsem to rozjel v pohodě akorát tam jsou nějaké věci Deprecated, které musím nahradit. Jelikož v projektech používám své extension a komponenty, stačí když upravím je a pak to jen všude z aktualizuji a něco málo pak v samotném projektu.

Zatím mohu říct, že první projekt co převádím do 2.3.0 je rychlejší (rychlost odezvy aplikace), a některé části kódu mohu vyházet (čím se to zase zpřehlední), protože to teď řeší nette 2.3.0 a lépe (třeba presenter v kontaineru, cache rout).

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
+2
-

Rozhodně bys měl upgradovat minimálně na poslední release řady 2.0.*, protože jinak se vystavuješ riziku, že někdo zneužije opravené bezpečnostní chyby.

Jestli upgradovat i na vyšší řady si rozmysli podle toho, jaká bude budoucnost aplikace.

akadlec
Člen | 1326
+
0
-

tak ono je to hlavně i o investici že, je docela dost komerčních projektu co jedou i na 0.9 verzi ;) a jsou už tak velké že by je to vyšlo draho dělat upgrade

webdata
Člen | 153
+
+1
-

akadlec napsal(a):

tak ono je to hlavně i o investici že, je docela dost komerčních projektu co jedou i na 0.9 verzi ;) a jsou už tak velké že by je to vyšlo draho dělat upgrade

Záleží co je vyjde levněji. Zda upgrade a nebo náprava škod či unik dat přes nějakou bezpečnostní díru. V případě upgrade je investice 100%. Kdežto v případě napadení webu je to 50:50.

Já osobně stavím projekty na poslední stabilní verzi. Teď „přepisuji“ jednu aplikaci do 2.3, abych věděl co je nového a hlavně se mi líbí rychlost (výkonu není nikdy dost ani na vlastním dedikáči). A další faktor, je ten že s aplikací mám dlouhodobé plány a chci, aby používala co nejnovější „komponenty“. Po shlédnutí videa jsem tak trošku nalomenej ohledně jQuery. A hledám jestli ho nahradit čistým JS nebo použít něco jiného. Docela mě vadí že nette.ajax.js je rozšíření pro jQuery. Libilo by se mě v podobě čistého JS :-)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
+1
-

@webdata sice je to dost offtopic… ale jestli ti vadi ze to nebeha bez jquery, tak vzdy muzesn apsat vlastni :) Nebo jeste lepe: teoreticky by se to cely dalo prepsat aby to behalo bez jquery a jquery by byl jenom modul. Případné další teorie bychom mohli řešit na githubu projektu. Založíš issue? :)

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

IMHO lze drtivou většinu aplikací/knihoven běžící na Nette 2.0+ aktualizovat rychlostí 1 minor verze / den. Přechod z 0.9 na 2.0 je o dost horší, tam je přeci jenom trochu propast.

David Kudera
Člen | 455
+
0
-

Tak já se omlouvám za OT.. Jen odpovím a mlčím.. Kdyžtak @webdata , jednou jsem napsal tady browser-http knihovnu.. Mělo to být jako http v node.js pro prohlížeče s co nejvíce podobným api a hlavně bez jquery. No a nakonec jsem tam přidal nějaký věci jako má nette.ajax.js ;-)

I když teda pořád tam mám jedno issue na zbavení se jquery ze všech extension (2 zbývají)

webdata
Člen | 153
+
0
-

Takže pro info. Dokončil jsem převod jednoho klíčového projektu (e-shop) z nette 2.2.7 na 2.3.0 a mohu říct, že v celku pohoda. S novou verzi nette 2.3.0 jsem spokojenej.

webdata
Člen | 153
+
0
-

Filip Procházka napsal(a):

@webdata sice je to dost offtopic… ale jestli ti vadi ze to nebeha bez jquery, tak vzdy muzesn apsat vlastni :) Nebo jeste lepe: teoreticky by se to cely dalo prepsat aby to behalo bez jquery a jquery by byl jenom modul. Případné další teorie bychom mohli řešit na githubu projektu. Založíš issue? :)

Tak proti nette.ajax.js nic nemám je to velice dobrá extension a dobře napsaný kus kódu. Ale spíš mě David ve videu promluvil do svědomí, protože než abych laboroval jak to napsat čistě v JS tak raději plácnu 2 řádky jQuery a ať se stím něch 90Kb kódu nějak popere, hlavně ať to funguje jak má :-)