Vlastní validace pole ve formulaři a zobrazení chyby live validace
- wicked
- Člen | 290
Zdravím,
máme registrační formulář který ověřuje zda v DB se uživatel s daným username nevyskytuje
//FORMULAR
$form = new Form();
$form->addText('username', '')
->setAttribute('class', 'form-control')
->setAttribute('placeholder', 'Uživatelské jméno ...')
->setRequired('Uživatelské jméno musí být vyplněno!')
->addRule(callback($this, 'usernameValidator'), 'Uživatelské jméno je obsazeno!');
$form->addText('email', '')
->setAttribute('class', 'form-control')
->setAttribute('placeholder', '@')
->addRule(Form::EMAIL, 'Není platný e-mail!')
->setRequired('Email musí být vyplněn!');
// VALIDACE
public function usernameValidator($username) {
$value = $username->getValue();
$users = $this->users->findAll()->where('username', $value)->count('*');
if ($users > 0) {
return FALSE;
} else {
return TRUE;
}
}
Validace probehne pokud je username v db vrati to to pocet > 0, takže to neprojde, ale problém je ten, že mě to nevypíše žádnou chybu u formu…
používám live validaci a rád bych aby info o volném uživatelském jméně jsem měl hned při vyplňování políčka tak jako u emailu to kontrolue zda je to platny email atd …
Dkuji za radu
Editoval wicked (15. 1. 2015 10:50)
- wicked
- Člen | 290
Ot@s napsal(a):
Jukni na Jan Škrášek: Server-side validace, ajaxem a automaticky
Velice děkuji za link, dost pěkné video a hlavně poučné :) Ani jsem nevěděl o Bs3FormRenderer :-)
Ještě jednou, děkuji
- wicked
- Člen | 290
Napadá mě ještě dotaz … @hrach tam při tvorbě ServerValidatedTextInput.php řiká, že se provádí jedna validace, proto tam dá break; …
Blbá otázka, ale co když potřebuji validovat řekněmě 5 polí?
Děkuji
EDIT: Psal jsem dřív než jsem zkusil … normálně to funguje když přidám pro další pole …
Editoval wicked (15. 1. 2015 21:19)
- wicked
- Člen | 290
Napadlo mě toto:
$input->addServerRule(function(IControl $control) {
return $control->getValue() !== $this->usernameValidator;
}, 'Toto uživatelské jméno již existuje!');
a
public function usernameValidator($username) {
$value = $username->getValue();
$users = $this->users->findAll()->where('username', $value);
foreach ($users as $user) {
return $user->username;
}
}
Ale to jaks inefunguje .. nic to neudela
- wicked
- Člen | 290
@hrach měl bych na Tebe ještě jednu otazku, studoval jsem Tvůj kód ale nějak nevím jak jej upravit aby fungoval tahle:
když vyplníš špatné údaje políčka zčervenají a vypíše se chyba, to je ok, ale jak udělat to, když jsou údaje korektní, tak aby políčka zezelenala? neco jako has-success v bs3
- wicked
- Člen | 290
A beru zpět …
Když mám tento kód:
$input = $form['username'] = new \ServerValidatedTextInput('Uživatelské jméno:');
$input->addRule($form::MIN_LENGTH, 'Uživatelské jméno musí mít minimálně %d znaků!', 5);
$data = $this->users->findAll()->where('username', $control->value)->fetch();
return $control->getValue() !== $data->username;
Tak live validace funguje, ale jakmile chci form odeslat hodí me to:
Trying to get property of non-object
a odkazuje to na toto:
Napadá Vás někoho něco?
Editoval wicked (16. 1. 2015 18:25)
- Jan Mikeš
- Člen | 771
Mas spatne ten callback – fetch vraci ActiveRow nebo false pokud nenajde a ty tam mas $data->username i v pripade ze ten row nenajde, proto ta vyjimka.
Myslim ze takhle by to mohlo fungovat:
$input = $form['username'] = new \ServerValidatedTextInput('Uživatelské jméno:');
$input->addRule($form::MIN_LENGTH, 'Uživatelské jméno musí mít minimálně %d znaků!', 5);
return($this->users->findAll()->where('username', $control->value)->fetch() && TRUE);
Pro lepsi citelnost kodu by bylo dobre si ve tvem $users udelat nejakou metodu a pak vysledny kod by cisteji mohl vypadat takto:
function findUser($username)
{
return $this->findAll()
->where("username", $username)
->fetch();
}
return($this->users->findUser($control->value) && TRUE);
Editoval Lexi (16. 1. 2015 18:58)
- wicked
- Člen | 290
Lexi napsal(a):
Mas spatne ten callback – fetch vraci ActiveRow nebo false pokud nenajde a ty tam mas $data->username i v pripade ze ten row nenajde, proto ta vyjimka.
Myslim ze takhle by to mohlo fungovat:
$input = $form['username'] = new \ServerValidatedTextInput('Uživatelské jméno:'); $input->addRule($form::MIN_LENGTH, 'Uživatelské jméno musí mít minimálně %d znaků!', 5); $input->addServerRule(function(IControl $control) { return($this->users->findAll()->where('username', $control->value)->fetch() && TRUE); }, 'Toto uživatelské jméno již existuje!');
Pro lepsi citelnost kodu by bylo dobre si ve tvem $users udelat nejakou metodu a pak vysledny kod by cisteji mohl vypadat takto:
function findUser($username) { return $this->findAll() ->where("username", $username) ->fetch(); } $input = $form['username'] = new \ServerValidatedTextInput('Uživatelské jméno:'); $input->addRule($form::MIN_LENGTH, 'Uživatelské jméno musí mít minimálně %d znaků!', 5); $input->addServerRule(function(IControl $control) { return($this->users->findUser($control->value) && TRUE); }, 'Toto uživatelské jméno již existuje!');
Tohle mi zase hodí že uživatel již existuje i když neexistuje …
EDIT: To mám v plánu, jakmile bude vše fungovat tak jak má, přesunu veškerou práci s DB do modelů, teď potřebuji jen vyřešit funkčnost :)
Editoval wicked (16. 1. 2015 19:03)
- Jan Mikeš
- Člen | 771
Tak je chybka nekde asi u tebe, ta podminka je 100% spravne, ted jsem to testoval:
// email "some@mail.com" je v databazi
$test = ($this->userEntity->findAll()->where("email", "some@mail.com")->fetch() && TRUE); // vraci TRUE
$test = ($this->userEntity->findAll()->where("email", "some@me.comm")->fetch() && TRUE); // vraci FALSE
Editoval Lexi (16. 1. 2015 19:25)
- wicked
- Člen | 290
Tak jsem to vyřešil takto, ale bojím se, že je to velká prasečina …
// Uzivatelske informace
if ($data = $this->users->findAll()->where('username', $control->value)->fetch()) {
} else {
return $control->getValue() !== '';
}
$input->setAttribute('placeholder', 'Vaše uživatelské jméno ...');
$input->setRequired('Uživatelské jméno musí být vyplněno!');
Avšak funkční …