Menší projekt – Dibi nebo NDB?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
tomees
Člen | 59
+
0
-

Zdravím vás přátelé :)
po delší době se vracím k Nette, koukám na novinky atd. a vyvstává mi zde otázka ohledně databázové vrstvy.
Normálně pracuji s Doctrine, ale na menších projektech bych rád pracoval s něčím menším. S NDB jsem již jednou pracoval (jen opravdu málo), s Dibi jsem nepracoval vůbec.

A proto se nyní ptám:

Jakou DB vrstvu byste mi nyní doporučili?

Na jaké problémy bych mohl narazit při použití současné NDB?

Díky moc za radu!

David Matějka
Moderator | 6445
+
+9
-

Klidne bych pouzil NDB (resp. NDBT), NDBT zvladne vetsinu zakladnich konstrukci a co ne, jisti klasicky query.

Šaman
Člen | 2666
+
+6
-

Jestli si chceš ručně psát SQL dotazy, tak já bych šel do Dibi. Dibi fluent je IMHO dořešenější.
Jestli chceš použít traverzování mezi "entitami", tak NDbT. (V uvozovkách, protože to nejsou pravé entity, ale jen Row).

Ale já bych šel do LeanMapperu, kde máš pravé entity, filosofie práce podobná, jako v Doctrině, ale je to proti ní prcek. Pro co nejjednodušší začátek existuje několik balíčků. Třeba LeanModel, ukázka použití je tady a konfigurace tady.

tomees
Člen | 59
+
+1
-

Saman: diky, LeanModel vyzkousim :)

Tomáš Jablonický
Člen | 115
+
-3
-

Myslím, že Dibi je méně WTF … a co ti brání napsat si to Doctrine? Podle mě je s tím rychlejší práce obvzláště na malých projektech nemusíš skoro psát Model (až na entity).

hitzoR
Člen | 51
+
-4
-

Za mě jednoznačně NDBT, v případě potřeby složitějších dotazů (ke kterým se na nějakém malém projektu dost možná nedostaneš) NDB. Ostatně NDB pro nové projekty doporučuje i sám David Grudl, takže víceméně není co řešit. :)