Komponenta pro live chat?
- Jan Kotalík
- Člen | 16
Zdravím,
máte někdo zkušenosti nebo tip na nějakou pěknou komponentu, která by
v Nette (2.1) uživateli nabízela live chat, podobný, jako je třeba na G+
nebo Facebooku? Popřípadě chatovou aplikaci, kterou by bylo možné do nette
nějak rozumně přidat.
Klidně i do jisté míry komerční.
Našel jsem jich poměrně velkou hromadu, ale všechny se buď integrují do
nějakého CMSka, nebo jde jen o klientskou část.
Ještě bych dodal, že na hostingu nemám server push.
Chtěl bych vás tedy poprosit, abyste se podělili o trochu svých zkušeností s chaty v Nette. :)
Díky.
- iguana007
- Člen | 970
Pokud si limitován hostingem, tak bych asi sáhnul po nějakém
hotovém/plugin řešení, jako např.:
https://www.clickdesk.com/ – mají i free variantu, ale
takových služeb je na internetu mraky, stačí pohledat na Google.
Pokud myslíš vyloženě chat, kde budou mít uživatelé své účty a budou komunikovat mezi sebou, tak to si můžeš poměrně jednoduše napsat v Nette – něco takového mám hotové pro jeden micro webík, tak pokud najdu dnes chvíli času, můžu to hodit na github – není to nic složitého a měl jsem to hotové cca za hodinu.
- Jan Kotalík
- Člen | 16
Clickdesk jsem neznal, díky za tip, ale potřeboval by právě spíš chat mezi uživateli.
Mělo by to být spíš na větší web. Časem se počítá i s něčím složitějším, posíláním souborů, informacemi o tom, jestli dotyčný čte/píše apod.
Proto se právě raději poohlížím po hotovém řešení, protože napsat to pořádně by bylo na delší dobu.
Ale samozřejmě budu rád za příklad nebo i základ, byl bys-li té dobroty :)
- iguana007
- Člen | 970
Ono věci, zda-li někdo píše apod. se tam dají taky přidat … již jsem totéž na jednom projektu řešil (a taky jsem byl limitován pouze na klasický ajax) a dělal jsem to tak, že se mi pravidelně volal ajax handler, který tyto věci zprovával a předával je do šablony, které pak na základě předaných dat template překreslovaly – ať už jako snippety nebo taky pomocí čístého JS – možností je spousta. Ale pokud to má být velký projekt s hodně uživateli, tak bych se spíše ohlížel po jiné variantě/hostingu/vps (kvůli podpoře realtime komikace mezi klientem/serverem), aby se ti tam pak nezahtilo těmi ajax požadavky od uživatelů :)
- Jan Kotalík
- Člen | 16
Takže klasika, o tom jsem přemýšlel podobně. Spíš hledám všechny možnosti, protože přecijen, bude se to asi muset ukládat do databáze a k tomu ještě bude další aktivita toho webu. Čili hned několik věcí, které bych mohl upéct tím obnovováním.
Ještě mě napadlo ukládat to nějak do session a vymyslet, jak ji sdílet, ale asi by to nebylo úplně to pravé.
- akadlec
- Člen | 1326
tak všechno záleží od toho co s tím chceš dělat. Já dělal klasický support chat co se objevuje na různých stránkách, něco jako zoopim. Tenkrát jsem to řešil pomocí ajax callu, ukládalo se to do db, atd. Samo šly poslat soubory, bylo vidět co user píše než to odeslal atd. Ale tohle je hodně o JS. V php se řešilo akorát zprácování požadavku a to bylo celkem easy v základu.