Stránka Slovník

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Inza
Člen | 330
+
0
-

Diskuse ke stránce Slovník

Mám výhrady vůči podobě této stránky. A návrhy na zlepšení. Všechny je zde uvedu a pak proberme, jestli je realizovat atd. Je třeba i váš názor:

Slovník je dle mého názoru místo, kam uživatel přijde pokud se ztratil v pojmech. A jeho cílem je co nejrychleji se v nich zorientovat – IMHO se neche číst pohádku, nechce si číst „blog post“ a nezajímá ho proč to tak bylo zvoleno. Zajímá ho „co to je Presenter“, „co to je control“, atd… je mu fuk proč se control jmenuje control a ne jinak. Současná podoba této stránky tyto požadavky neplní. Uživatel který tam přijde si může přečíst „pohádku“ o tom proč se co jak jmenuje. – Neříkám že pohádku nechceme, pohádka je fajn, ale…

Navrhuji slovník rozdělit na dvě části s pracovními názvy:

• Rychlý přehled
  • Detailní přehled

Kdy „Rychlý přehled“ by byla pouze tabulka, kde by byly v jednom sloupci pojmy a ve druhém jejich vysvětlení (krátké výstižné – ta, která vysvětlují ŽE a ne PROČ).

„Detailní přehled“ by poté byla současná „pohádka“ – respektive můj názor je, že bychom z pohádky udělali část dokumentace – jako, že bychom vyhodili věty typu: „Na počátku všeho stál bůh. Tak je to (nebo se to aspoň říká) v reálném světě.“ – ale to je jen můj názor, na druhou stranu mají tyto blogpost pohádky své kouzlo a Framework to ozvláštňuje – ale efektivita učení se něčeho z pohádky a dokumentace je jiná. Dokumentace je efektivnější cestou, pohádka cestou zábavnější. – Já jsem zastáncem první varianty, kdy efektivita je to, co chceme, ale zajímá mě váš názor. Alternativně můžeme udělat dokumentační postík a nechat i pohádku že… Takže podoba detailního přehledu je námětem diskuse…

Ten rychlý přehled jsem se pokusil udělat: https://nette.org/…ns-why-nette

• Zkontrolujte na té stránce po mě prosím ty definice a kdyžtak je opravte. Díky.

Jinak ještě mě napadla varianta mít ten „Detialní přehled“ na stejné stránce jako ten rychlý, ale pod ním.. Co vy na to?

Honza Kuchař
Člen | 1662
+
0
-

Souhlasím, že současný slovník opravdu neplní funkci slovníku. Ale když uživatel opravdu nový, tak i tuto „pohádkovou“ variantu využije. Pochopil jsem to tedy tak, že detailní přehled je ten „pohádkový“?

Klidně bych je dal na jednu stránku.

_Martin_
Generous Backer | 679
+
0
-

Já si myslím, že ta pohádková verze by měla být součástí nějakého „seriálu“ Začínáme. Nějaké postupné seznamování s frameworkem, ale zas aby to nebyla kopie seriálu ze zdrojáku. Tyhle „pohádky“ jsou totiž opravdu pěkné a velmi čtivé a rozhodně bych je ponechal – jen vymyslet, kam je zařadit, aby někde byly pohádky a někde jinde čistá fakta.

romansklenar
Člen | 655
+
0
-

Souhlas s Martinem, než se ale vymyslí kam tu pohádku zařadit, mohlo by se to spojit do jedné stránky – rychlý přehledn nahoře v tabulce a pohádka pod ním, opticky oddělená.

Podvečerníček
Člen | 15
+
0
-

Upravil jsem styl té stránky – z tabulky na seznam definic + přístup podle počátečního písmene pojmu.
Jako název té stránky bych navrhoval Slovník pojmů nebo Slovníček pojmů nebo Slovníček.