obal nad stringem

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
vlna
Člen | 34
+
0
-

Ahoj,
za prve diky za Nette. Zacinam s nim a hlavne veci jako Object, String, Image se mi neskutecne libi.
Trochu me trapi terminologie, Presenter misto Controller mi jde dost proti srsti, ale co se da delat.

K veci: jde jen o napad ohledne dalsiho syntax sugar, zaujalo by nasledujici ?

str(‚Hello world‘)->startsWith(‚Hell‘);

Kde str je pomocna funkce, ktera by napr. startsWith prelozila na volani String::startsWith(‚Hello world‘, ‚Hell‘);
Moznosti, jak to implementovat je spousta, je to jen okamzity napad.

Jod
Člen | 701
+
0
-

No fúúúúj. Hádam si nechceme z nette spraviť bordel

vlna
Člen | 34
+
0
-

:-) v pohode. Me se to libi kuli jasnemu odliseni parametru, kde php u string funkci neni uplne konzistentni v poradi $haystack / $needle.
Byl to jenom „vystrelek“.

piler
Člen | 111
+
0
-

vlna napsal(a):

Ahoj,
za prve diky za Nette. Zacinam s nim a hlavne veci jako Object, String, Image se mi neskutecne libi.
Trochu me trapi terminologie, Presenter misto Controller mi jde dost proti srsti, ale co se da delat.

Nieco o MVC a MVP na zdrojaku

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

:-) v pohode. Me se to libi kuli jasnemu odliseni parametru, kde php u string funkci neni uplne konzistentni v poradi $haystack / $needle.

Ty parametry jsou ve stejném pořadí, jako kdyby ten první byl objekt (například v Javě).

// java
haystack.startsWith(needle);
// nette
String::startsWith($haystack, $needle);
vlna
Člen | 34
+
0
-

Honza M. napsal(a):

Ty parametry jsou ve stejném pořadí, jako kdyby ten první byl objekt (například v Javě).

Jasne, tech metod v Nette stringu neni tolik a ty konzistentni jsou. Objektova syntax (prave jako napr. v Jave) mi v tomhle pripade prijde jen prehlednejsi, protoze nemusim uvazovat nad poradim a okamzite vidim, co je objekt a co mu posila zpravu.
Neco podobneho pouziva i jQuery ( $("").xxx ). Nekomu to sedne, nekomu ne, nekomu to nesedne v tomhle pripade … . Cilem nebylo to tu nikomu nutit.

Jinak architektonicky rozdily mezi MVC a MVP beru. Jen mi je blizsi vyclenit nazvoslovi v rovine implementaci vs navrhovych vzoru, pokud to vede k nejake konvencni terminologii, ve ktere se nejak shoduji dalsi vyznamne frameworky (Zend, Cake, Struts2(java) ) – aspon v tom smyslu, ze napr. pouzivaji termin Controller i kdyz ani jeden z nich nejspis nepouziva „cistou“ puvodni MVC architekturu.
Evoluce „MVC“ urcite pujde dal. Pokud zmenite mezi Frameworkem X a X+1 navrhovy vzor (jak se mozna stalo ve Struts a Struts2), nechate puvodni nazvy trid s podobnou odpovednosti (nazvy implementace) nebo je budete menit podle terminologie pouzitych navrh. vzoru?

Tim jenom vysvetluju, proc jsem psal, co jsem psal, nerad bych, aby z toho byl flame, Nette se mi libi.

David Grudl
Nette Core | 8284
+
0
-

Objektová syntax je pěkná, ale bez nativní spolupráce PHP by se to asi neujalo.

vlna
Člen | 34
+
0
-

Ok, rozumim. Jen pro String a par sikovnych metod by to asi vazne nemelo cenu a mozna to k pekne KISS jadru s vychytavkama proste nesedi. Kazdopadne diky za diskusi vsem.

phx
Člen | 651
+
0
-

Ono kdyby se vsude daly objekty tak je to dalsi zbytecne volani kodu jen pro pohodli programatora. Ono kdyz se to vezme kolem a kolem tak rozdil v

$objekt->neco;	// pouzeje je synatx sugar z predka Object
// a
$objekt->getNeco();	// pristoupi se primo

je nekolik radku kodu. A kdyz takhle nacitate desitky vlastnsti tak uz to muze byt znatelne. Otazka zni jak moc to muze zpomalit App. A ve vysledku programator usetril 5 znaku (get()).

vlna
Člen | 34
+
0
-

Asi tezko rict, jak to komu sedne. Ja treba prave syntax sugar rad a nevadi mi ho zaplatit nejakou tou milisekundou :-). Ve vysledku je to pomalejsi, ale zase v porovnani s uzkym hrdlem aplikace (db, ldap, soubory, sockety…) myslim skutecne bezvyznamne.
U toho Object je to myslim zrovna tak, ze kdyz syntax sugar nekdo nebude chtit pouzivat, jediny overhead bude trochu kodu v __call, ktery php bude muset (max. jednou per request) sparsovat navic (volani existujicich public metod primo pujde mimo magic __call() )
Ty obalove veci jsem myslel podobne, jen jako alternativu, kterou si programator bud includne a pouzije ji, nebo ne a pouzije normalni pristup. Kazdopadne uz za to nijak nebojuju.

romansklenar
Člen | 655
+
0
-

Já mám taky rád syntax sugar, on pak má člověk z toho PHP trošku lepší pocit. Spíše bych ale víc uvítal, kdyby Nette\Object po zavolání metody $obj->toString() sám zavolal $obj->__toString().

phx
Člen | 651
+
0
-

Mozna by slo udelat neco jako u kesovani, ze by se onen sugar prevedl do zakladni syntaxe PHP. Otazka zni zda to ma vyznam:)

kravčo
Člen | 721
+
0
-

romansklenar napsal(a):

Já mám taky rád syntax sugar, on pak má člověk z toho PHP trošku lepší pocit. Spíše bych ale víc uvítal, kdyby Nette\Object po zavolání metody $obj->toString() sám zavolal $obj->__toString().

Ja by som možno šiel ešte ďalej a zavolal $obj->__toString(TRUE)… lenže Nette\Object štandardnú __toString() neobsahuje…

David Grudl
Nette Core | 8284
+
0
-

romansklenar napsal(a):

Není lepší (string) $obj?

romansklenar
Člen | 655
+
0
-

Jasně :) jen když mám ale Template a chci mu předat ten skrytý parametr, tak nezbývá než použít to __toString() :(