Rozsáhlejší a kvalitní návod pro začátečníky

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Nobody.guy
Člen | 19
+
0
-

Ahoj, čte někdo EN verzi fora? :)
https://forum.nette.org/…-for-newbies
Jde mi o to, aby vznikl co nejkvalitnější návod a Nette se mohlo propagovat třeba na známějších zahraničních serverech.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Ano čte :)

Nobody.guy
Člen | 19
+
0
-

Tak proč je to bez větší odezvy? :)

honos
Člen | 109
+
0
-

Neumíme psát anglicky :D

Pavel Macháň
Člen | 282
+
0
-

Nobody.guy napsal(a):

Tak proč je to bez větší odezvy? :)

Jak píše @honos … Moje anglina je prostě strašná a zmůžu se jen na jednoduché věty, které mojí myšlenku/odpověď/atd totálně degradují a nemá to smysl vůbec psát. Je prostě jednoduší mlčet, než si připadat po odeslání EN postu jako totální idiot :/ :D

Když už sme u té angliny, jak a kde si jí zdokonalit? Spíš mě de o knížky, články atd… na real kurz nemám prostě čas.

Editoval EIFEL (27. 1. 2014 0:35)

Šaman
Člen | 2635
+
0
-

Když jsme u té angličtiny – proč se teda část diskuzí (a všechny o vývoji fw) vedou v angličtině, když diskutují jen ČechoMoravoSlezkoSlováci?
Bez fóra je Nette (hlavně pro nováčky) jen stěží použitelné, takže rozšiřování do zahraničí stejně nepůjde tak rychle, aby se kvůli tomu muselo diskutovat in ingliš.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Když už sme u té angliny, jak a kde si jí zdokonalit?

Seriály s anglickými titulkami.

když diskutují jen ČechoMoravoSlezkoSlováci?

To není pravda, v anglické části fóra se vyskytují i zahraniční návštěvníci.

Bez fóra je Nette (hlavně pro nováčky) jen stěží použitelné

Však fórum je, tak kde je problém?

takže rozšiřování do zahraničí stejně nepůjde tak rychle

Tu implikaci jsem těžce nepochopil.

Šaman
Člen | 2635
+
0
-

No, fórum je, ale:

Nobody.guy napsal(a):

Tak proč je to bez větší odezvy? :)

honos napsal(a):

Neumíme psát anglicky :D

Existenci anglického fóra chápu, ale spíš jen na dotazy zahraničních uživatelů. I když nebude tak živé, protože anglicky píšící Nette komunita není tak velká, jako česky píšící. Proto myslím, že rozšiřování za hranice nepůjde tak rychle.

Co nechápu je uzavření české diskuze o vývoji a převedení ji do anglické části, což vede k tomu, že už to musí být hodně důležitý, než se našinec rozhodne tam naspat. Přitom se tam baví hlavně Češi (z hlavy mě teď napadá aktuální diskuze o vzhledu dokumentace, nebo (a to považuji za větší problém) hlášení objevených chyb. Kdyby byl autor jen o něco línější, tak to prostě nenahlásí, nebo to hodí česky do sekce, kam to nepatří.)

P.S. Obyčejný bug report ještě sesmolí kde kdo. Ale rozebírat anglicky okolnosti, při jakých chyba nastala už může být problém. A třeba tenhle příspěvek bych anglicky srozumitelně nenapsal. Proto mi připadá škoda uzavření některých důležitých sekcí české fóra.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Důvod, proč nedostal odezvu, je (alespoň podle mě), že položil příliš těžkou otázku.

Proto myslím, že rozšiřování za hranice nepůjde tak rychle.

Tu implikaci furt nechápu, ty tvrdíš, že Nette je málo rozšířené v zahraničí, protože je málo rozšířené v zahraničí?

honos
Člen | 109
+
0
-

Je to pééch, touhle diskuzi to neovlivníte.. to je jako kdybych já jsem chtěl Vás přesvědčit aby jste začali používat linux protože je zdarma.. To chce články, tutoriály, videonahrávky v angličtině.. jenom forum (plané povídaní) nestačí..

Šaman
Člen | 2635
+
0
-

Jan Tvrdík napsal(a):

…ty tvrdíš, že Nette je málo rozšířené v zahraničí, protože je málo rozšířené v zahraničí?

No.. vlastně ano :)
Vzhledem k tomu, že zatím nejsou různé tutoriály (jen QS), seriály na netu zpracované různými lidmi z různých pohledů, ani žádné učebnice, tak jsou jediným zdrojem informací dokumentace, zdrojáky a fórum.
Dokumentace se poslední dobou lepší, ale stále má mouchy. Začátečník zdrojáky studovat většinou nebude, takže pokud nemá dostatečně živé fórum, tak si myslím, že v případě záseku jde od Nette pryč.

Nicméně si nemyslím, že by Nette obecně pomohlo, kdybychom se místo češtiny měli všichni bavit špatnou angličtinou. Akorát by to odrazovalo mnoho českých uživatelů. (I když by to pomohlo odfiltrovat zbytečnosti, třeba tahle diskuze by neexistovala.) Což je přesně situace diskuze o vývoji frameworku.

Editoval Šaman (27. 1. 2014 7:54)

honos
Člen | 109
+
0
-

Ale někde začit je třeba..
Rusko – planované otevření červenec 2012… Rusaci občas mívají zpožděni ale většinou k cili dorazi :DD
Ale jsou fakt zvlastni rusky clanek zde oni se v diskuzi pod clankem o NETTE zacnou bavit o ROR 8Đ Ale pochvaluji, pochvaluji :o)

Nobody.guy
Člen | 19
+
0
-

Jsem rád, že se to trošku rozběhlo :-) asi je pravda, že to není nejlehčí otázka.
Možná bude rozumnější, když dám dohromady návod ve svém stylu zatím v CZ, doladí se detaily se zkušenějšími a pak se to přeloží do EN.

farki
Člen | 4
+
0
-

Tak rozsiahlejší návod by som určite ocenil, osobne mi chýba ukážka práce s modelmi, ktorú by som si vedel prejsť, najviac sa stále naučím, ak vidím ako je nejaká konkrétna aplikácia napísaná. Po prejdení QS by podľa mňa veľmi pomohol niečo ako „ďalší diel“.

honos
Člen | 109
+
0
-

farki napsal(a):

Tak rozsiahlejší návod by som určite ocenil, osobne mi chýba ukážka práce s modelmi, ktorú by som si vedel prejsť, najviac sa stále naučím, ak vidím ako je nejaká konkrétna aplikácia napísaná.

Orisek je vtom ze pro ruzne ucely se pouzivaji ruzne postupy a tudiz ruzne vzory modelu nebo orm..

farki
Člen | 4
+
0
-

To áno, ale nejaka ukážková aplikácia by určite pomohla.

mrtnzlml
Člen | 140
+
0
-

farki napsal(a):

To áno, ale nejaka ukážková aplikácia by určite pomohla.

Sandbox ti nestačí? (-:

Pokud chceš nějaké otevřené aplikace, tak za mě:
https://bitbucket.org/…ead4a56cd3dd?…
https://bitbucket.org/…f48f154146c5?…

Obě pravděpodobně zůstanou otevřené i nadále a když něco nefunguje, tak se to snažím pružně opravit. Čas od času do toho něco napíšu, takže to není mrtvé…

Pavel Macháň
Člen | 282
+
0
-

mrtnzlml napsal(a):

farki napsal(a):

To áno, ale nejaka ukážková aplikácia by určite pomohla.

Sandbox ti nestačí? (-:

Pokud chceš nějaké otevřené aplikace, tak za mě:
https://bitbucket.org/…ead4a56cd3dd?…
https://bitbucket.org/…f48f154146c5?…

Obě pravděpodobně zůstanou otevřené i nadále a když něco nefunguje, tak se to snažím pružně opravit. Čas od času do toho něco napíšu, takže to není mrtvé…

Určitě hotové aplikace pomůžou, ale pokud pořádně neví co a jak tak to bude pro ně stále velká neznámá.
Chce to určitě udělat tutoriál krok po kroku a vysvětlovat co dělám a proč to dělám. Něco ve stylu Planette Guest book

Editoval EIFEL (27. 1. 2014 15:07)

Oli
Člen | 1215
+
0
-

mrtnzlml: sandbox stačí pro začátečníka. V sandboxu totiz není formulář v komponentě a uplně chybí model. V guick startu se model taky neřeší a používá se $this->database->table(‚posts‘)->get($postId);.

Ani jedno není best practice a každý začátečník si tím musí projít. Chybí tady nějakej advanced guick start, protože jak má nebohý začátečník vědět, že přistupovat takhle k databázi v presenteru se nemá, když mu to nikde neřeknou. Pak mu řeknou, že se to nemá a on si jde najít jak teda + se na to ptá, když to nenajde.

Já jsem teď v podstatě ve „třetí fázi“, jak rozdělit model, kde kešovat, … Dokud nebyl activeRow read-only, tak se s ním nechalo „pracovat jako s objektem“ → přepisovat, unsetovat… Teď třeba taky řeším, jak rozdělit model na 3 vrstvy, jak s ním efektivně pracovat.

Pokud by se napsal dobrý advanced guick start, tak by se mohla ta „2. fáze“ přeskočit a třetí vyjasnit. Všichni (kteří by chtěli) by rovnou používali několika vrstvý model podle best practice.

PS. to je jen příklad s modelem.

Nobody.guy
Člen | 19
+
0
-

Přesně tyhle best practices bych chtěl mít pokryté.
Tj. začít návrhem doménového modelu, použít LM pro entity (ideální by bylo mít i generování SQL z entit a neztrácet tím čas), pár testů, formuláře jako znovupoužitelné komponenty, ideálně to nějak rozumně zabalit do compiler extension. Možností rozšíření je samozřejmě spousta (lokalizace, kešování…).
Dneska večer k tomu dám dohromady nějaký úvod a uvidíme, jak to půjde.

farki
Člen | 4
+
0
-

@mrtnzlml, dík, už to pozerám

honos
Člen | 109
+
0
-

Mě ještě tak napadá že bych mohl dokumentaci přeložit do ruštiny.. ale viděl bych jí umístit na vlastni .ru doménu. Akorát by mě ještě zajímalo co si o tom mysli @David Grudl

Oli
Člen | 1215
+
0
-

@honos: To už tu bylo před třičtvrtě rokem. Nevím ale, na čem to ztroskotalo, viděl bych to na nedokončení překladatelů.

honos
Člen | 109
+
0
-

Jo. to se Ivanovi nepovedlo..

David Grudl
Nette Core | 8129
+
0
-

Kdybys přeložil web nebo i dokumentaci do ruštiny, byla by to samozřejmě bomba!

Může se to klidně umístit na nette.org/ru. Technicky jde jen o to vytvořit v https://github.com/…ee/nette.org a https://github.com/nette/docs další podsložky ru (některé stránky už do ruštiny přeložené jsou).

Z hlediska dalšího udržování si myslím, že nejdůležitější je přeložit quick start.

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

BTW: Nic o tom nevím, ale http://netteframework.ru/

honos
Člen | 109
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Kdybys přeložil web nebo i dokumentaci do ruštiny, byla by to samozřejmě bomba!

Může se to klidně umístit na nette.org/ru. Technicky jde jen o to vytvořit v https://github.com/…ee/nette.org a https://github.com/nette/docs další podsložky ru (některé stránky už do ruštiny přeložené jsou).

Z hlediska dalšího udržování si myslím, že nejdůležitější je přeložit quick start.

To by šlo. Ozvu se příští úterý.

honos
Člen | 109
+
0
-

Tak jsem se do toho pustil, drive jsem nemohl – stehovani, prace a zabava.. Jelikoz to budu delat ve volnem case tak to vidim na tak jednu stranku za den(casova narocnost: nektere terminy jsou pro me cizi – rustinu temer nepouzivam jiz 13 let – a tak musim patrat a patrat.. :)) Jelikoz s GITem pracuji minimalne tak je pro me tabu. Snad jsem to udelal spravne: Udelal jsem fork a vytvoril podslozku ru. Milestone vidim tak ze nejdrive prelozim quickstart, seznameni s NETTE Frameworkem, prirucku odkaz po odkazu ve stylu pavouk(kdyz ze clanku v priruce bude vest odkaz jinam v ramci dokumentace tak jeho obsah take prelozim), ostatni odkazy v ramci doc.nette.org a nasledne mozna i pla.nette.org odkaz po odkazu ale jak pisi delam to ve volnem case ktereho moc neni ale pokusim se denne prelozit aspon jednu stranku. @Oli bez obav i kdyz obcas se zpozdenim ale k cili jsem vzdycky donesl co jsem nesl.. :o)

EDIT: Můžou se tam vyskytnout syntaktické hříšky.. :Đ

Editoval honos (3. 2. 2014 19:24)

honos
Člen | 109
+
0
-

Jan Tvrdík napsal(a):

BTW: Nic o tom nevím, ale http://netteframework.ru/

Tak me napada co ta ochrana znamka aka ‚netteframework‘?? 8-O

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Tak me napada co ta ochrana znamka aka ‚netteframework‘?? 8-O

Na tyhle věci se v Rusku vážně nehraje =) Dost možná tam ta známka ani právně neplatí.

tolljump
Člen | 47
+
0
-

EIFEL napsal(a):

Nobody.guy napsal(a):

Tak proč je to bez větší odezvy? :)

Jak píše @honos … Moje anglina je prostě strašná a zmůžu se jen na jednoduché věty, které mojí myšlenku/odpověď/atd totálně degradují a nemá to smysl vůbec psát. Je prostě jednoduší mlčet, než si připadat po odeslání EN postu jako totální idiot :/ :D

Když už sme u té angliny, jak a kde si jí zdokonalit? Spíš mě de o knížky, články atd… na real kurz nemám prostě čas.

www.elektronickekruzy.sk ;-) Programoval som to ja – prave na Nette

Nobody.guy
Člen | 19
+
0
-

Doporučuješ kurz nebo nám dáš zdroják k dispozici? :)

honos
Člen | 109
+
0
-

@Nobody.guy 8ĐĐ

@tolljump Pocitacove kurzy jsou mi k „nicemu“. To by chtelo audio kurzy do sluchatek … pustit si mp3 a jit si treba zabehat nebo delat cokoliv jineho, to mam v planu ale jak si vybrat ten nejlepsi? :-o

honos
Člen | 109
+
0
-

Chci se omluvit, vcera jsem si povysoval svoji fedoru na verzi 20 s totslne se mi roz***sl PC, nez to vsechno dam zas do kupy tak preklad dokumentace musim na par dnu odlozit. Dekuji za pochopeni

Nobody.guy
Člen | 19
+
0
-

Btw návod je WIP, zatím mám vše u sebe v repu, postupně to budu dodělávat, refaktorovat a commitovat sem – https://github.com/…uy/nettejobs

MKI-Miro
Člen | 271
+
0
-

Ahojte

Velmi ma zaujal tento napad a presne nieco take som hladal aj ja, nejaky hotovy projekt kde by clovek mohol vidiet ako co pouzit resp nejake best practices …

Nerozmyslali ste nad tym aby kazdy kto chce mohol uploadnut svoj zdrojak a ostatni by to mohli komentovat ? (nahodit to priamo niekde na web).

Ja by som napr zverjenil niektoresvoje projekty aby som dostal nejaku spatnu vazbu (aj ked je mozne ze na ten kod sa zvhrne enormna kritika) aspon by sa clovek poucil z chyb a dalsim ludom by to mohlo taktiez pomoct.

vdaka

romiix.org
Člen | 343
+
0
-

MKI-Miro napsal(a):

Stačí nahrať zdrojáky na GitHub a prilákať kritikov:)

MKI-Miro
Člen | 271
+
0
-

romiix.org napsal(a):

MKI-Miro napsal(a):

Stačí nahrať zdrojáky na GitHub a prilákať kritikov:)

Ano je to cesta ale neviem ci vhodna pre ludi zacinajucich s nette ktorym to pomoze najviac

Skor som to myslel ako jednu stranku so zoznamom projektov a komentarom k nim , aby to ludia nemuseli hladat vo fore

honos
Člen | 109
+
0
-

Huh, tak PC jsem jakz takz rozchodil, jeste mi blbne terminal a nedokazi najit kurzor mysi ve vychozim prostredi UBUNTU ale KDE funguje – az na ten terminal :DD Pokracuji v prekladu..

romiix.org napsal(a):

MKI-Miro napsal(a):

Stačí nahrať zdrojáky na GitHub a prilákať kritikov:)

Problem muze byt v tom, ze se to cele vsechno roztrousi nekde na internetu (github, bitbucket, google code, osobni blogy atd..) a potom se to vsechno hur dohledava.. Ale na druhou stranu je riziko zamoreni jak ‚nekvalitnim kodem‘ tak i samotne misto na hostingu, vzhledem k tomu ze se to ma platit tak kde na to brat ze :)