Licence ve webových aplikacích
- StrambR
- Člen | 3
Licence u software jsou jasné, ale u webových aplikací si nejsem jist.
- Když vytvořím aplikaci na Nette (new BSD) a použiji k tomu ještě nějaké javascript knihovny (Apache licence/MIT)- můžu tuto aplikaci dále prodat (předat kupci zdrojové kódy)?
- Když mám aplikaci, kterou neprodávám, ale nabízím nějaké služby (třeba za pravidelné platby nějaký správce mailů) a mám v aplikaci knihovnu pod GPL- musím zveřejnit kupujícímu své zdrojové kódy?
Díky za rady. ;)
- StrambR
- Člen | 3
llook napsal(a):
1. Ano
Díky moc. To mě ještě přivádí k myšlence:
- Pokud si vyřídím živnosťák…vytvořím webovku a tu někomu prodám. Je mi jedno co s ní kupující bude dělat. Musím kód nějak licencovat/musím vytvořit licenci (i pokud použiji nějaké 3rd knihovny)? Musí být v nějaké smlouvě uvedeno i jaké 3rd knihovny kód používá?
- Pokud někomu prodám kód bez smlouvy. Platí v tomto odvětví nárok na reklamaci? (nebo se jedná čistě dohodu).
Díky.
- Šaman
- Člen | 2666
2. Ty nemůžeš nikomu prodat kód. Leda že jej pro něho za úplatu
naprogramuješ a necháš ho prohlásit se autorem. Pokud prodáváš aplikaci,
tak prodáváš licenci. Takže ano, musíš to licencovat, jinak zákazník
nemá ani právo tvoji aplikaci používat.
Nicméně reklamace bude spíš záležitost toho, co je na faktuře. Pokud
prodáváš hodiny, tak asi nemá, pokud prodáváš produkt, pak ano. Rozhodně
to nesouvisí s licencováním, ale z obchodním zákoníkem.
- llook
- Člen | 407
Nemůžeš někoho nechat „prohlásit se autorem“, autorem je vždycky ten, kdo to vytvořil. Můžeš ale postoupit majetková autorská práva a to nejspíš i nevědomky děláš, když něco na zakázku vyvíjíš a nemáš to nijak zvlášť ošetřené. Nebo můžeš software licencovat, uzavřít s objednatelem smlouvu, kterou mu umožníš nějakým způsobem s tvým dílem nakládat.
Co není výslovně smluvně sjednané, to se zpravidla řídí dispozitivními právními normami. Takže když ti někdo řekne „dám ti 1000 Kč, když mi vyvineš takový a makový program“ a ty řekneš „tak jo“, tak jste třeba uzavřeli smlouvu o dílo (se vším, co z toho vyplývá).
Cokoli stručnějšího, než autorský zákon a obchodní zákoník, by bylo neúplné, ale jako aspoň malý úvod mi kdysi přišel celkem čitelný tento článek na Lupě: http://www.lupa.cz/…-objednavku/
- Azathoth
- Člen | 495
Ahoj, snad se dočkám odpovědi i když je to staré vlákno.
U software jsem často viděl pojem: uživatel software. Například tady: http://www.gnu.org/…-faq.cs.html#…
Nevíte, kdo je uživatelem PHP skritpů, když vytvořím stránky v nette a
umístím je na hosting?
U těch open source licencí čtu, že vždy spolu s bináry musí autor
dodávat zdrojový kód a ten musí být k k dispozici všem uživatelům
software. Komu tedy jsem povinen poskytnou zdrojové kódy, když pro nějakou
firmu vytvořím webovky, které potom nahraji na nějaký hosting?
Těším se na odpovědi.