neočekávané chování setDefaults

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
michal.lohnisky
Člen | 64
+
0
-

Dobrý den,

používám nejnovější Nette dev z GitHubu.

Ve svém projektu používám addDynamic. Jsme ve stavu, kdy je formulář již odeslaný, je připojený k presenteru. V konstruktoru formuláře používám následující řádky:

dump($values);
dump($form->values);
$form->setDefaults($values);
dump($form->values);

Tímto dostanu následující výstup:

array (2)
items => array (2)
| _0 => array (0)
| 2598 => array (10)
| | id => 2598

Nette\ArrayHash (4)
items => Nette\ArrayHash (2)
| _0 => Nette\ArrayHash (8)
| | id => "1"
| _1 => Nette\ArrayHash (8)
| | id => "2"

Nette\ArrayHash (4)
items => Nette\ArrayHash (3)
| _0 => Nette\ArrayHash (8)
| | id => "1"
| _1 => Nette\ArrayHash (8)
| | id => "2"
| 2598 => Nette\ArrayHash (8)
| | id => ""

Tedy z databáze tam chci vložit 2 záznamy, _0 a 2598, v POST mi přišly také 2 záznamy, _0 a _1. Funkce setDefaults mi však do formuláře přidá i řádek s indexem 2598, ale prázdný (protože id není disabled). Já bych očekával, že mi setDefaults nepřidá řádek s indexem 2598 vůbec a že hodnoty formuláře budou přesně odpovídat hodnotám POST. Problém je v tom, že mi pak formulář hlásí, že jsem nevyplnil povinné pole id.

Je to tedy očekávané chování? Jak bych měl postupoval, aby mi vše fungovalo?

thorewi
Člen | 84
+
0
-

Jinymi slovy ocekavas, ze prvni i druhe $form->values ti vrati to stejne, je to tak? Tak bych to ocekaval i ja. Mohl by to nekdo objasnit prosim? (@enumag ?)

enumag
Člen | 2118
+
0
-

Není mi bohužel jasné proč k tomu dochází. Kromě toho @dg mou původní implementaci totálně překopal, mohl bys vyzkoušet kód z mého PR zda způsobuje tentýž problém?

EDIT: addDynamic přidává IControl nebo Container?

EDIT2: Přepdokládám, že Container. Myslím, že chyba je v kódu replikátoru – není s tím kompatibilní a třetí parametr ignoruje. Tzn. ten commit způsobil nepředpokládabý BC break. Navíc mám podezření, že moje původní implementace to dělat nebude. Prosím o ověření než to nahlásím na GitHubu.

Editoval enumag (26. 4. 2013 17:38)

michal.lohnisky
Člen | 64
+
0
-

Jo, s tvojí původní verzí funguje špatně addDynamic, ale zase setDefaults funguje správně.

enumag
Člen | 2118
+
0
-

Můžeš rozvést „funguje špatně addDynamic“? ;-)

michal.lohnisky
Člen | 64
+
0
-

Zkrátka se mi nenaplní hodnotami, přesněji teď nevím.

enumag
Člen | 2118
+
0
-

Ok, zkus pls zjistit proč. Možná je i v mém kódu nějaký BC break o kterém nevím.

michal.lohnisky
Člen | 64
+
0
-

Dobře. K tomu kódu replikátoru: asi mám jinou verzi, ve které je funkce takto:

public function setValues($values, $erase = FALSE, $onlyDisabled = false)
{
	foreach ($values as $name => $value) {
		if ((is_array($value) || $value instanceof \Traversable) && !$this->getComponent($name, FALSE)) {
			$this->createOne($name);
		}
	}

return parent::setValues($values, $erase, $onlyDisabled);
}

EDIT: Jen mě napadá, že jsem to možná upravil já, protože mi PHP hlásilo STRICT při přechodu na nejnovější Nette dev z GitHubu.

EDIT2: Takže Replicator nejspíš vytvoří novou položku i v případě, že následující setValues nenastaví žádné hodnoty.

EDIT3: A proto bych asi směřoval tento problém na Replicator.

Editoval michal.lohnisky (26. 4. 2013 18:02)

thorewi
Člen | 84
+
0
-

jj to

, $onlyDisabled = false

sis tam pridal ty…

michal.lohnisky
Člen | 64
+
0
-

Napsal jsem Hosiplanovi.

enumag
Člen | 2118
+
0
-

@michal.lohnisky: To sis tam nejspíš přidal protože v kódu replikátoru nic takového nevidím. Tohle se ale pravděpodobně bude řešit na straně Nette protože takhle je tam BC break o kterém se nevědělo. A pokud se to v Nette bude měnit, bylo by fajn udělat to úplně bez BC breaku, tzn. bylo by dobré zjistit jaký problém způsobuje moje implementace a proč. Zkus pls otestovat mou verzi toho commitu s replikátorem z GitHubu a případně zjistit kde je problém.

Editoval enumag (26. 4. 2013 18:09)

michal.lohnisky
Člen | 64
+
0
-

Aha, jasně, dobře, už mi to došlo.

thorewi
Člen | 84
+
0
-

jj uz jsem to michalovi vysvetlil on uz ted sel z kancelare domu, tak se na to mrkne v pondeli…

enumag
Člen | 2118
+
0
-

Ok, díky. :-)

michal.lohnisky
Člen | 64
+
0
-

Takže co jsem zjistil:

pokud jsme před řádkem

foreach ($this->getComponents() as $name => $control) {

ve funkci setDefaults() v souboru Nette/Forms/Container.php a v $this je „Kdyby\Forms\Containers\Replicator“, tak příkaz

$this->getComponents()

vrátí prázdné pole, protože v Replikátoru doopravdy ještě žádné komponenty nejsou. Ty se tam mají přidat pomocí setValues()). Foreach se tedy neprovede, tím se nenastaví žádné hodnoty a Replicator zůstane prázdný, bez hodnot.

enumag
Člen | 2118
+
0
-

Aha, takže je to BC break v každym případě, protože před tím pull requestem metoda setDefaults volala setValues, kde se přidaly ty komponenty. Má implementace to naruší a nemůže tu fungovat, Davidova zase přidává parametr což pokazí dědičnost. Nevidím z toho cestu ven bez BC breaku…

thorewi
Člen | 84
+
0
-

No myslim ze ted je tam tolik bc breaku ze uz je to jedno.chtelo by to tedy nazor davida a vyresit to jednim nebo druhym zpusobem.

EDIT: nechci aby to znelo ze si stezuju, jsem pro kazdy pokrok i za cenu BC breaku, tak se pojdme domluvit na nejakem reseni :)

Editoval thorewi (29. 4. 2013 17:38)

enumag
Člen | 2118
+
0
-

@thorewi: Ke stejnému závěru jsem došel také. Napsal jsem to Davidovi na GH už včera, tak uvidíme co řekne. :)

thorewi
Člen | 84
+
0
-

@enumag: jo ja jsem mu psal v pondeli taky email, tak snad bude mit chvilku…

David Grudl
Nette Core | 8228
+
0
-

Zmíněné chování v úvodním postu je správné (byť sis musel opravit E_STRICT v replicatoru).

Ale je to samozřejmě nešťastné chování, takže řešením bude commit #1e3606 (částečně) revertnout a

• vrátit se k jednoduchému chápání setDefaults jakožto metody, která nastavuje hodnoty jen poprvé
  • doporučit v dokumentaci, že společně s každým setDisabled() je třeba nastavit i setValue()
  • změnu v Nette\Forms\Controls\BaseControl.php bych možná ponechal
Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Ten strict už je opravený.

enumag
Člen | 2118
+
0
-

@David Grudl: To bude trochu zvláštní chování když setDefaults nebude dělat totéž jako foreach ... setDefault. A podmíněné nastavování setValue ručně u fieldů které někdy jsou disabled a někdy ne mne tady docela pálí. SetDefaults nevolám v createComponent, ale až v action.

Editoval enumag (2. 5. 2013 14:16)

David Grudl
Nette Core | 8228
+
0
-

A víš o jakémkoliv jiném řešení? (Shodujeme se snad v tom, že Michalem popisované chování je v hlediska záměru správné.)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Imho by se setDefaults zjednodušeně mělo chovat takto

public function setDefaults($values)
{
	if (!$this->isSubmitted()) {
		$this->setValues($values);
	}
}

Ty čárymáry s disabled v tom dělají jenom chaos.

enumag
Člen | 2118
+
0
-

@David Grudl: Moje původní implementace to imho řeší celkem dobře, jen by se muselo upravit chování replikátoru aby nepředpokládal, že setDefaults volá setValues, což je triviální.

@Filip Procházka: Souhlasím, že ty čárymáry s disabled moc hezké nejsou, jen se mi nelíbí když ve formuláři po chybném odeslání u disabled políček zmizí hodnota kterou jsem tam pomocí setDefaults přece dával.

David Grudl
Nette Core | 8228
+
0
-

enumag napsal(a):

@David Grudl: Moje původní implementace to imho řeší celkem dobře…

Proč by setDefaults neměla přidat řádek s indexem 2598?

michal.lohnisky
Člen | 64
+
0
-

IMHO by to mělo fungovat tak, že pokud mezi prvky Replicatoru není ani jeden disabled, neměl by se vytvořit ani řádek s indexem 2598. Já jsem například v situaci, kdy může uživatel smazat některou položku Replicatoru a já to zjistím tak, že při zpracování formuláře nedostanu danou položku nazpět. Sice to v mém případě mohu detekovat tak, že u dané položky není vyplněno id, ale podle mě jsou situace, kdy by byla i prázdná hodnota validní a nedalo by se to podle toho zjistit. Proto si myslím, že absenci některého řádku Replicatoru bych měl zjistit už tím, že tam není celý řádek.

enumag
Člen | 2118
+
0
-

David Grudl napsal(a):

enumag napsal(a):

@David Grudl: Moje původní implementace to imho řeší celkem dobře…

Proč by setDefaults neměla přidat řádek s indexem 2598?

Na to ti schválně neodpovím, je to totiž irelevantní. Ať už zvolíš libovolnou implementaci, @Filip Procházka si chování replikátoru stejně napíše tak jak on uzná za vhodné.

thorewi
Člen | 84
+
0
-

muzu se laicky zeptat, jaky BC break se vlastne resi? to ze by se musel upravit replikator a ze by prestali fungovat nadstavby nad replikatorem nebo? nejak se nechytam…