Nette v web framework „battle“ in BA
- newPOPE
- Člen | 648
Ahoj,
dostal som sa k moznosti ist povedat par veci o Nette FW.
Jedna sa o akciu (v BA) kde budu rozne FW v roznych jazykovch (Java, Ruby, Python, JS, PHP, …).
Uloha je predstavit 5 veci ktore su vynikajuce a 5 ktore nasieraju kazdy den :-).
Tak by sme mohli dat tych 10 veci dokopy. Navrhujem aby ste pisali do commentov a tento post budeme aktualizovat. (Nechce sa mi zakladat Gdoc ktory by sme prepisovali kedze kazdy ma ine nazory ;-))
PS: skusme rozmyslat nad tym co ostatni nemaju resp. sa to robi podstatne
tazsie. A nezabudajte aj na to, ze treba aj minusy. Viem ze je to tazsie kedze
Nette mame vsetci radi :D
"":null
Piste pls aj dovody preco ano (priklad)
a preco nie.
Plusy
- Latte (bloky, dedicnost, AJAX – snippety)
- DI a DI container
- Tracy
- Komponentovy model (komponenty)
- ---
Minusy
- Doc (aj ked sa to zlepsuje) ⇒ Známost mimo ČSR
- Divny release process
- slaba (ziadna) podpora REST
- ---
- ---
Koš
- chybajuci full featured ORM
- Presenter
- ACL a autorizacia
Editoval newPOPE (19. 4. 2013 16:03)
- hAssassin
- Člen | 293
ahoj, s plusy souhlasim, urcite bych tam pridal „hyperaktivni komunita“ :-) A do minusu bych dal „nekatualnost dokumentace (presto ze se zlepsuje)“ a naopak bych vyhodil to ORM (ale to je asi dost subjektivni, ja jsem naopak rad, ze Nette nic takovyho nema a je na cloveku po cem sahne – maly projekt == NDb, stredni projekt == Dibi, velky projekt == Doctrine/neco vlastniho). Vic me zatim nenapada. Kdyztak casem doplnim ;)
- brano
- Člen | 25
Ladenka bola jeden cas pomerne bezkokurencna, netusim ako su na tom teraz
ostatne frameworky. To, ze ta Nette nenuti do nejakeho konkretneho ORM, ale
vyberies si svoj podla toho, co sa ti pre dany projekt najviac hodi by som
povazoval za vyhodu.
Niektori za nevyhodu povazuju aj absenciu scaffoldingu. Mne to zrovna neprekaza
a nemam pocit, ze by mi to usetrilo nejako moc casu.
- newPOPE
- Člen | 648
Minusy:
- chybajuca podpora REST-u (rozmahajuce sa klientske FW typu Angular na tom stavaju)
- Tracy (ako pise @brano) uz beriem ako nejaky fallback. Skor sa priklanam typom sluzieb ako New Relic, qRay pripadne vlastny log server GrayLog (ak su na to kapacity). Nebolo by zle keby pre to mala Tracy podporu.
- saimons
- Člen | 293
Nette\Database = male projekty? To se mi nak nezda. Pouzivam to na pomerne velkem projektu a jsem s tim vcelku spokojen, postupne se odladuji chyby a zacina to fungovat tak jak ma. V podstate v tom ted dokazu napsat 95% veci co potrebuji a generuje mi to selecty jake bych si predstavoval a prace je velice pohodlna (bohuzel v dokumentaci neni zdaleko vsechno co se s tim da delat). Nedokazu porovnat s Doctrinou, ale to co mam ja zkusenost, tak vetsinou pozitivni, krome obcasnych bugu.
- bazo
- Člen | 620
minusy:
mna kazdy den nasiera, ze nie su zdokumentovane pokrocile veci
tvorba odkazov mimo presenterov
ze nie je rozsirene v zahranici a vela firiem kde luxusne platia pracuju so
zendom
one man show – vela firiem nenasadi nette z dovodu ked davida zrazi
elektricka, tak je vyvoj v tahu
ze nie su osamostatnene casti frameworku, hlavne neon, di
plusy:
nette ma naucilo pekne programovat
mozem si do appky velmi pohodlne a elegantne zaintegrovat v podstate hociaku
sucast inych frameworkov a kniznic
nette chat :)
- enumag
- Člen | 2118
Do minusů bych určitě zařadil:
- předimenzovaný presenter (do toho spadá i ta tvorba odkazů mimo presenter jak píše @bazo)
- Nette stále není rozděleno na menší samostatně použitelné části (to mi vadí hlavně při forkování)
- zanedbatelně malé rozšíření mimo naši republiku
Do plusů možná neon, i když je otázka o kolik je lepší než yaml, možná ne o tolik aby mělo smysl jej zmiňovat.
Zda do plusů dávat formuláře si nejsem jistý, že bych z nich zrovna skákal radostí říct nemůžu. Není tam nic až tak zásadního, co bych jim mohl vytknout (kromě chybějícího signálu „validate“ kvůli real-time kontrole vlastních callback validátorů na unikátnost apod.), jen mi vytváření formulářů většinou trvá déle než by mi bylo milé.
Editoval enumag (12. 4. 2013 12:37)
- Jan Tvrdík
- Nette guru | 2595
Pozitiva jsou lehká, tak tady přidávám negativum:
Způsob jakým se vydávají verze. Nette 2.1 už dávno mělo vyjít. Teď nikdo neví, jestli vůbec vyjde letos, protože Nette (na rozdíl třeba od Symfony) nemá žádný release process
- nanuqcz
- Člen | 822
Přikláním se k lidem, kterým chybí scaffolding / generování kódu. Někteří mi řeknou, že Nette toto nepotřebuje, ale nesouhlasím s nimi. Viz článek od Jiřího Knesla, který mi skoro mluví z duše.
Stačí se podívat, co třeba dokáže Django. To je naprosto úžasné.
- petr.pavel
- Člen | 535
@bazo: Moje řeč. S generováním kódu jsem v CakePHP svého času experimentoval a nakonec jsem usoudil, že pro mě opravdu není. Poctivě jsem se snažil, ale vždycky jsem potřeboval tolik úprav, že nakonec oproti copy/paste společných částí + ruční napsání bylo generování pomalejší. V Nette mi nechybí a vždycky, když si vzpomenu na Cake, tak jsem rád, že jsem objevil Nette. :-)
- Filip Procházka
- Moderator | 4668
@nanuqcz: V Djangu se ale nepoužívá žádné generování, naopak je tam minimální konfigurace, na základě které se ti vytvoří administrace. To je přesně to co Nette vyzdvihuje, jak se mají psát komponenty a rozšíření. Jenom to má háček, zatím nikdo takovou administraci do Nette nenapsal :) Já tu svoji ale rozhodně zveřejním, až bude hotová v Kdyby.
- nanuqcz
- Člen | 822
Přiznám se, že generátor kódu jsem si jednou pro Nette napsal, ale nakonec jsem ho stejně v reálu nepoužil, protože mi na tom něco nesedělo. Ale stejně se mi zdá, že Nette u mě start nového projektu nijak neurychluje. Ano, řeší za mě bezpečnost, hezké URL, pomůže mi s cachováním, debugováním, DI, navíc aplikace napsané v Nette se krásně upravují, refactorují a rozšiřují i v budoucnu. Prostě Nette celkově zkvalitňuje výslednou aplikaci. Ale neurychluje. Nebo aspoň ne tak, jak by mohlo.
Takže se ale shodneme na tom, že scaffolding v Nette chybí? I kdyby byl realizovaný nějakou komponentou, jak píše Hosiplan.
- pekelnik
- Člen | 462
Pros:
- neon
- latte
- tracy
- dependency injection container
Cons:
- presenter
- release cycle
- missing asset manager
Co se týče scaffoldingu myslím že je tady prostor pro vytvoření nějakého nástroje nad Nette – do frameworku bych to necpal…
Co se týče ORM myslím že by se měla NDB spíše osamostatnit a v Nette přidat spíš podporu pro „bridge“ pro dibi/ndb/doctrine…
- castamir
- Člen | 629
doporučuju se mrknout zde: https://doc.nette.org/cs/, téměř v každé sekci se dá najít něco pozitivního…
- formuláře – např. validace na straně klienta (vlastní pravidla se sice nepřidávají úplně nejsnáz, ale jde to)
- komponenty – viz přednáška od @Jan Tvrdík
- routy – základní nastavení rout (hlavně s moduly) je parádní, ty komplikovanější operace malinko dřou
- ajax – snippety a invalidace
- možnost si lehce napsat vlastní response
- podpora pro lokalizaci
atd…