kdy je výhodné používat komponenty

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
batko
Člen | 219
+
0
-

Ahoj,

mám teoretickou otázku. V jakém okamžiku je výhodné použít komponentu? Mám například tabulku s uživateli, kde se dá uživateli dát ban, aktivovat, deaktivovat. Tuto tabulku použiju jen na jednom místě celé aplikace a nikde jinde. Má nějaký význam tuto tabulku vytvářet jako komponentu nebo ji jen klasicky z presenteru nasypat do šablony.

Já komponenetu chápu jako nějaký „kus“, který využiju opakovaně na x místech aplikace.

Děkuji za každou radu.

mkoubik
Člen | 728
+
0
-

Ve chvíli kdy ti začne překážet v presenteru a v šabloně (začne to být nepřehledné). Já se snažím komponenty vyčleňovat spíš dřív – mám rád co nejmenší presentery.

thunderbuff
Člen | 164
+
0
-

Čím více věcí uděláš jako komponenty, tím čistěji budeš mít v presenteru a tím přehlednější aplikace bude. Já presentery vnímám jen jako „lepidlo“, co mi sdruží aplikaci postavenou z kompionent.

nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

Mě se zase poslední dobou osvědčuje psát všechno jako presentery. A až v okamžiku, kdy vidím, že je k tomu důvod (stejné informace se zobrazují na více místech, nebo když prostě začnu tuhle část aplikace chápat odděleně), udělám refactoring a vytvořím z toho komponentu. Uvažovat dopředu ve stylu „Mohlo by se někdy v daleké budoucnosti hodit, kdyby tohle byla komponenta?“ se mi neosvědčilo, v projektu pak mám zbytečně moc tříd, nevím kde mám kterou komponentu hledat (je v app/components, nebo v app/AdminModule/FooModule/components?) atd. Takhle jen kouknu do URL a hned mám jasno, které soubory chci upravovat.

Čili takhle já chápu princip KISS – Pokud je to přehledné, tak je lepší méně tříd (komponent, presenterů), než více.