Nette 2 versus Zend Framework 2

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
fh
Člen | 18
+
0
-

Zdravím vespolek. V současné době pro mě vyvstalo jako velmi aktuální téma ZF 2 nebo Nette a to kvůli zaměstnání. Ve firmě by raději ZF 2, já bych raději Nette. Mám prostor předložit plusy Nette oproti minusům Zendu. Pro mě je to prostě moloch a do podrobna jsem se o něj dříve nezajímal. Teď potřebuji fakta. Když se v sepisování důvodů dá dohromady více hlav, bude víc vědět. Prosím, pište, co vás napadne a nejlépe s čím máte osobní zkušenost. Je možné že tím ovlivníte další firmu aby přešla na Nette, tak směle do toho. Díky:)

EDIT: Výhody Latte nemusíte, tam jsme se shodli.

Editoval fh (14. 3. 2013 15:34)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Řeknu ti to takhle – dlouholetí zendisti odchází od Zendu k Nette a Symfony, protože dvojku nedokáží přenést přes srdce :) Ve dvojce posrali co mohli. Na nějaký detailnější rozbor se ti ale bohužel nezmůžu.

Myslím že je jasné, co ti všichni tady doporučí :)

fh
Člen | 18
+
0
-

Já vím, co mi doporučí, ale potřebuji mít v ruce konkrétní důvody, proto jsem tu. Co se třeba konkrétně v ZF2 nepovedlo? Dík.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Tak třeba DI. Nebo rozdělení na komponenty. Past vedle pasti :)

Ot@s
Backer | 476
+
0
-

Jdi na to od lesa a koukni se na notoricky se opakující záležitosti (nosné témata) a porovnej je. Např.

… atd

Ve většině porovnáních zjistíš, že je Nette praktičtější, elegantnější – prostě lepší :-)

fh
Člen | 18
+
0
-

@Ot@s: Dík, něco konkrétního takhle potřebuju. Podívám se na to.

Filip Procházka: Díky. Věděl bys něco konkrétního? Třeba že komponenty pod Zendem nic moc a jak a proč?

Mě jde nejen o klady Nette ale o konkrétntnosti, ve kterých dává Nette Zendu na zadek a proč. Pište klidně dál, Díky.

fh
Člen | 18
+
0
-

Grelek napsal(a):

https://www.skoleniphp.cz/skoleni-zend

Teď ještě nějaké důvody a bude to pecka. Jinak to jsou jen výkřiky do tmy. Ale dík, to se taky hodí:)

romiix.org
Člen | 343
+
0
-

Ot@s napsal(a):

… atd

Wow, vidím, že Zend má nejak extra rád array:)
Vyzerá to dosť fuj – neprehľadne.

kubajz
Člen | 47
+
0
-

Za sebe řeknu, že používání Nette mě už samo o sobě vede k lepšímu kódu – v Zendu jsou z nějakého důvodu posedlí poli. Když píšu v Nette, pole téměř nevyužiji, kód je krásné OOP a editor jako netbeans mi navíc umí vždy napovědět, což se v Zendích polích fakt nestane.

No a DI? tak to je v Zendu spíše parodie.

Nakonec dodám, že ve firmě máme systém v Zend 1 a právě se chystáme vše zahodit a switchnout k Nette nebo Symfony, Zend 2 u nás nemá ani jednoho zastánce…

frosty22
Člen | 373
+
0
-

Jak píše @kubajz – Zend jsem zkusil a taky mě překvapilo všude samé pole, a hlavně nevím tedy, zda-li je to můj subjektivní pocit, ale celý Zend mi přišel jako jedno velké WTF, resp. osobně mě nebaví moc číst dokumentace a spíše se orientuji podle API, avšak v Zendu mi přišlo vše dost magic a netransparentní, minimálně tedy pro nezasvěceného.

Pozn.: Slovem „magic“ nemyslím magii ve směru __get/__set :)

Oli
Člen | 1215
+
0
-

Ahoj, na tohle tema jsem psal bakalarku. Programoval jsem jednoduchou aplikaci (neco jako primitivni cms) a na jejim zaklade porovnaval. Co me prekvapilo byla o asi 45% rychlejsi aplikace v nette nez v zendu. Vim, ze jsi psal nezminovat latte, ale z hlediska bezpecnosti ti to v podstate nedovoli neescapovat. V zendu na to musis myslet.

A posledni vec, strasne me stvalo, ze kazdej controller musis registrovat asi na dvou mistech. Na to nejsem z nette zvyklej, proste napisu prenter a ono to jede a ne ho pak registrovat po vsech certech…

Jestli chces, tak ti bp pak poslu na mail. Ale neni to zadny pokrocily porovnani, ucil jsem se pri tom v podstate oboji…

David Grudl
Nette Core | 8228
+
0
-

Rychlejší jako výkonnostně nebo rychleji napsaná?

grogy
Člen | 147
+
0
-

Oli napsal(a):

Je bakalářka někde k vidění? (ze vzdělávacích důvodů, rád se něco přečtu a přiučím)

pekelnik
Člen | 462
+
0
-

@David předpokládám, že je to myšleno výkonostně, neboť rychleji napsaná je tak o 300% ;)

Editoval pekelnik (15. 3. 2013 21:11)

Šaman
Člen | 2666
+
0
-

@fh: A četl jsi Hlavní přednosti v dokumentaci?
Můžem ti tu jmenovat spoustu výhod Nette a těžko je budeme srovnávat se Zendem, protože nejsme Zenďáci.
A jestli se rozhoduješ, tak si zkus pár věcí sám a uvidíš s čím se ti bude lépe pracovat. Tady ti všichni řeknou že v Nette, protože tahle diskuze není nezávislý zdroj informací. Je to Netťácký zdroj informací :)

fh
Člen | 18
+
0
-

jiri.pudil: Další kvalitní kousek, děkuji.

Oli: Také špetka konkrétnosti, podívám se na ty controllery. Bakalářku ocením. Nejde o expertní srovnání, ale o témata, kde nette válí. Latte uznali, že je má výhody oproti twigu. Na escapování jsem to právě založil, takže tam to asi bude jednodušší. Ale díky.

Šaman: Můj problém není jestli ZF nebo Nette. Já mám jasno. Jen o tom musím přesvědčit Zendistu, který si zase ale argumenty rád vyslechne. V tomto případě je pro mě právě srovnání to důležité. Říkal jsem si, že by tu mohl být něko, kdo Zend zná. Takže si dělám teď trochu výzkum sám.

Přikládám zajímavé počtení

A také ukázku toho, jak se v Zendu oficiálně přistupuje k parametrům akce. Hrůza.

<?php
class HelloController extends AbstractActionController
{
    public function worldAction()
    {
        $message = $this->params()->fromQuery('message', 'foo');
        return new ViewModel(array('message' => $message));
    }
}
?>

Například takové záseky hledám. Jestli ještě někdo něco máte, sem s tím. Díky všem, co napsali.

romiix.org
Člen | 343
+
0
-

grogy napsal(a):

Oli napsal(a):

Je bakalářka někde k vidění? (ze vzdělávacích důvodů, rád se něco přečtu a přiučím)

Tiež si rád prečítam;) Vďaka

fh
Člen | 18
+
0
-

kubajz napsal(a):

No a DI? tak to je v Zendu spíše parodie.

Co myslíš konkrétně? Dočetl jsem se, že ten jejich DI kontejner skutečně do konstruktorů controllerů dosazuje požadované služby.

Dík.

mkoubik
Člen | 728
+
0
-

Nevím, ale v dokumentaci používají $this->getServiceLocator()->get('Album\Model\AlbumTable') a navíc se to konfiguruje dost ošklivě.