dobré návyky – good manners

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
lubos.bajkai
Člen | 6
+
0
-

Ahoj všem,

Aktuálně přecházím na nette a postupně budeme převádět celkem velký projekt.
Nemám ani tak problémy s funkčností věcí co dělám ale u hodně věcí si nejsem jist zdali jsou napsány v souladu s „dobrými návyky“

procházel jsem fóra a celkem mi tady chybí ucelené informace, sem tam se objeví komentář „no fuj to je proti návrhu s vysvětlení proč“ což je super komunita by měla vychovávat nováčky k dobrým programovací návykum ale vetšina příkladu je s ohledem na jednoduchost neukazuje. například se občas objevuje načtení dat z databáze v presenterech místo toho aby byl použit model který je vrací. Popřípadě jak přistupovat k promněním, všude se píše že enviroment se bude rušit konstanty wwwDIR byli zrušeny ale čím byli nahrazeni už napsano není.

Muj první dotaz je jak získat v presenteru / modelu cestu k wwwDir / temp a podobne.
Je pouziti $this->context->parameters[‚tempDir‘]) v presenteru v pořádku?

vvoody
Člen | 910
+
0
-

Presenter by podla mňa tento parameter nemal (určite nemusel) vyžadovať. Model (služba) môže tento parameter obdržať cez konštruktor alebo setter, hladaj arguments a setup

lubos.bajkai
Člen | 6
+
0
-

Děkuji určite na to kouknu,
s tou proměnnou jsem to jen nadhodil, všeobecně mě zajímá co jako zkušenejší programatoři v nette vídáte u nováčku jako špatné návyky. Zajímá mě to všeobecně od chyb návrhu kdy se neodděluje model od presenteru, přes styling code až po tvoření skrytých závislostí. Moc by se mi líbilo kdyby se tady objevilo par příkladu například „toto se objevuje hodne často“ ale neni to v pořadku „dělejte to takto“ protože je to chyba „ta a ta

vvoody
Člen | 910
+
0
-

Nemyslím že by ti tu niekto začal písať nejaký sloh o všetkých zlých návykoch. Vo všeobecnosti si si sám odpovedal, všetko čo si vymenoval sa tu často vyskytuje a ak tu na fóre niekto na to upozorní, tak určite rád aj predvedie best practice, ak ho neuviedol rovno v postu kde na bad pracice upozorňoval.

lubos.bajkai
Člen | 6
+
0
-

To je přesně ono, sem tam někde někdo někoho upozorní ale většina začátečníku se učí pomocí ruzných zdrojů a bohužel se učí ty nejhorší návyky, sam musím přiznat že když jsem úplně s nette začínal tak nebyl ani tak problém najít řešení ale jako to najít to správné. V listopadu jsem navštívil školení od Davida ( již po druhe :-D ) a první den se velkou měrou věnoval kvalitě navrhu a dobrým navykum s vysvětlením proč a osobně to považuji za skvělí napad. Protože není problem se naučit nette používat ale naučit se ho používat správně. Bohužel aktualní stav příkladu mícha stare nette s novým a začátečník se v tom ztratí. Věřim že se najdou zkušení nettisti kterým není jedno jak komunita vychovava začátečníky protože by se mohlo stat že misto aby lidi v nette programovali tak v něm budou bastlit a nejhorší na tom bude že jim to bude fungovat a ani nebudou tušit že je to špatně.

lubos.bajkai
Člen | 6
+
0
-

Napadla mě teďka napřiklad věc ohledně zabezpečení. Nette je dobře zabezpečený framework ale sám David zmiňoval na školení že když koukal na weby které běží na netu tak tam velice často chybí .htaccess v adresaři www a pak se autor diví proč mu to někdo hacknul. I když v sandboxu .htaccess je tak ho neukazněný novaček „pročistil“ a ma pocit že je to OK

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Zvu tě na náš jabber chat nette@conf.netlab.cz, tam je nás vždy několik online a určitě bude jednodušší se zeptat na konkrétní věc, než se snažit vzpomenout si na úplně všechno :)

minox
Člen | 1
+
0
-

Souhlasil bych s Lubošem, že pro začátečníka opravdu není moc použitelného materiálu, který by vedl k dobrým návykům hned od začátku. Sám dělám v Nette asi rok a od té doby jsem měnil mnoho věcí a i dneska zjišťuji, že není vše úplně na 100%. :-)

enumag
Člen | 2118
+
0
-

@minox: Ony taky před rokem byly ty best practices do značné míry jiné než nyní. I ti zkušení museli spoustu věcí měnit. A kdo si myslí, že má vše na 100%, není dle mého názoru dobrý programátor. :-)