Předání dat mezi formulari
- tojg42
- Člen | 1
Zdravím, potřeboval bych poradit jak udělat asi základní věc, ale v nette začínám.
Mám tabulky v databázi PRODEJ, vazební OBSAHOVAL (pk_lek, pk_prodej) a s lékama LEK.
Chtěl jsem dělat prodeje léků tak, že vytvořím prodej pomocí formuláře v presenteru prodej (vytvoří se položka tabulky prodej) a po vytvoření, že se udělá redirect na šablonu „pridat lek do prodeje“, a tam je formulář pro nové tabulky obsahoval.
Problém: Po odeslání formulare pro vytvoreni prodeje v metode OnSubmit znam PK prave vytvorenoho prodeje pres zavalani getPrimary na activeRow co vrati insert. Potom dam redirect na formular pro pridavani leku do tabulky OBSAHOVAL, jenže teď už v metode OnSubmit pro tento formular nemám active row z toho insertu do prodeje a nevim jak ziskat PK prodeje ktery jsem prave vytvoril abych mohl pridavat leky.
Zkousel sem si ten PK ulozit do promenne, zkousel sem i statickou promennou ale tomu nerozumim, zkousel jsem to jako argument redirectu, ale to pak zas nevim jak a kde ho vyzvedout. Nebo to nejak narvat do POST a pak zas nejak vyzvednout, nevim…
Jdu na to správně nebo mám celý problém řešit úplně jinak?
kod:
public function prodejFormSubmitted($button)
{
$values = $button->getForm()->getValues();
$pojcislo = $values['pojistovna_cislo'];
$this->actRow = $this->prodejs->createProdej($pojcislo);
$this->obsahovalRep->insert(
array('lek_kod' => $values["lek"],
'prodej_id' => $this->actRow->getPrimary()
));
$this->flashMessage('Prodej vytvořen.');
$this->setId($this->actRow->getPrimary()); // TADY TO ID znam
$this->redirect('nextlek', array('id' => $this->actRow->getPrimary())); // Toto sem jen zkosusel nejak to id protlacit....
}
public function nextlekFormSubmitted($button)
{
// $this->actId = $id;
$httpRequest = $this->context->httpRequest;
//$id = $httpRequest->getPost('id');
//$id = $this->getId();
for($i = 1; $i <= $values['kusu']; $i++)
{
$this->obsahovalRep->insert(
'prodej_id' => $this->omgId // TADY to ID potrebuju
));
}
$this->flashMessage('Položka přidána.');
$this->redirect('nextlek', $this->actId);
}
Díky za reakce
- hAssassin
- Člen | 293
Myslím, že na to jdeš dobře. V prvním formuláři přesměruj na druhý
presenter s parametrem ID, což je ID právě přidané položky. Akorát že
v tom druhým presenteru bys asi měl nejdřív už v action metodě vzít to
ID, vytáhnout z modelu daný „prodej“ a ten si uložit do property třídy
(samozřejmě že by se zde hodilo i ověření jestli prodej s daným ID
existuje apod) a pak v nextlekFormSubmitted()
použít ten. Tedy
nějak takto (druhý presenter):
class DruhyPresenter extends BasePresenter {
private $prodej = NULL;
public function actionDefault($id)
{
$this->prodej = $this->prodejModel->findById($id);
if(!$this->prodej) {
throw new BadRequestException; // prodej neexistuje nebo cokoliv
}
}
public function nextlekFormSubmitted($button)
{
// ...
'prodej_id' => $this->prodej->id;
));
// ...
$this->redirect('nextlek', $this->actId);
}
}
Další možností je to přidat uz při vytváření formuláře jako
‚LekForm‘ jako hidden pole, ale tohle si myslím je lepší způsob. No a
poslední možností co mě teď napadá je už při vytvoření prodeje
v prvním presenteru uložit to ID do session a pak si ho vytáhnout v
nextlekFormSubmitted()
. Ale to se mi taky moc nezamlouvá. Takže
asi tak.
- mildabre
- Člen | 62
Moc se mě nelíbí jaké Jsi si zvolil názvy tabulek, raději dodržuj osvědčenou konvenci pro názvy spojovacích tabulek i cizí klíče. Spojovací tabulka obsahuje by se měla spíše jmenovat prodej_lek. Cizí klíče v tabulce prodej_lek bych pojmenoval prodej_id a lek_id.
V metodě prodejFormSubmitted($button) přenášíš parametr $button, není zveřejněn kód toho formuláře prodejForm takže nevím jak to tam zachycuješ, ale lepší by bylo zachytit událost celého formuláře $form->onSucceed[] = $this->prodejFormSubmitted, potom by Jsi přenesl jako parametr místo $button $form:
public function prodejFormSubmitted(Form $form)
a místo
by Jsi psal jednodušeji:
$values = $form->getValues();
Automatické přesměrování na formulář pro přidání léku se mě zdá zbytečně manipulativní technika – raději bych po vytvoření prodeje přesměroval zpátky na stejný formulář a přidal tam tlačítko „Přidat lék“, které by teprve vyvolalo ten druhý formulář pro přidání léku (nejlépe událostí onClick[] v níž by se na druhý formulář přesměrovalo). Uživatel by tak sám rozhodoval kdy si formulář pro další lék vyvolá.
Formulář pro přidání léku potřebuje znát id prodeje a to nejlépe předat v URL v get stringu (za otazníkem). Nette automaticky předá parametry které nejsou v masce Routeru do tohoto get stringu. Parametr definuješ v presenteru kupříkladu takto:
$this->params['prodej_id'] = $prodej_id
nebo můžeš parametr zapsat do toho přesměrování nějak takto (parametr který není v masce routeru musí mít definován klíč ⇒ hodnota a dostane se automaticky do get stringu v URL):
$this->redirect('Presenter:action prodej_id => $prodej_id')
a po přesměrování se na ten parametr dostaneš takto:
$this->params['prodej_id']
V url by se Ti mělo objevit …?prodej_id=123 – to je právě ten parametr přenesený v get stringu.
Když se odešle přidaný lék zapíšeš v prvním kroku záznam do tabulky lek a odchytneš si lek_id nového záznamu a v druhém kroku zapíšeš záznam do spojovací tabulky prodej_lek kam dáš lek_id + prodej_id a to je vše.
Správnou programovací praktikou by bylo použít pro zápis do tabulek lek a prodej_lek tzv. transakci, aby se buďto zapsalo do obou nebo do žádné, jinak by Ti takto mohly vznikat sirotci v tabulce lek.
Editoval mildabre (8. 12. 2012 15:13)