Nette\Database\Table\ActiveRow::ref() a cizí klíč na neprimární sloupec

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Rike
Člen | 19
+
0
-

Umí vůbec Nette\Database\Table\ActiveRow::ref() přistoupit cizím klíčem do jiné tabulky, kde tento klíč není primární? Mám tam totiž klíčů víc a neustále mě to přesvědčuje, že chci sloupec ‚id‘, i když v definici cizího klíče je jasně uvedeno, že má přistupovat k jinému sloupci (a Phpmyadmin tomu rozumí správně).

Rike
Člen | 19
+
0
-

Tak v tomto bodě jsem Nette musel vzdát, protože jsem to prostě nedokázal v rozumném čase vyřešit. Nechce se mi ohýbat přes koleno implementaci Doctrine do Nette už proto, že mi ta hromada vrstev přijde vysoce neefektivní pro malé a střední projekty, kór v PHP s jeho „cenou“ za vytvoření instance.

David Ďurika
Člen | 328
+
0
-

Rike napsal(a):

Tak v tomto bodě jsem Nette musel vzdát

to ze to NDB nedokaze neznamena ze nemozes pouzit Nette stale mozes pouzit dibi a.i.

Rike
Člen | 19
+
0
-

achtan napsal(a):

Rike napsal(a):

Tak v tomto bodě jsem Nette musel vzdát

to ze to NDB nedokaze neznamena ze nemozes pouzit Nette stale mozes pouzit dibi a.i.

No to já právě nevím, zda to dokáže nebo ne. Když jsem pročítal internet, jaký framework je široce preferovaný, tak u Nette stálo, že je to dobrá práce s mizernou dokumentací. A je to bohužel tak. U Zendu se v knížce/dokumentaci dočtu, co jde a nejde a proč. Nehrozí, že uživatele donutí používat InnoDB a pak mu znemožní ho používat pořádně. Tady musím pátrat, ptát se, doufat… Po čase člověk zjistí, že to, co považuje za vlastní chybu, je nakonec „vlastnost“ frameworku. To je hrozně ubíjející. Tak fajn, nahradím to dibi. Co dál je ještě potřeba zaflastrovat ve frameworku, aby vykazoval předpokládanou činnost? Jak říkám to strašně rychle unaví a člověk se raději rozhodne jít cestou vlastní nebo Zendu, který se jeví, že má méně podobných „zákoutí“.

Nechci, aby to znělo jako laciná kritika, na Nette jsem fandil dvěma věcem – ORM (na základě práce Jakuba Vrány) a Latte. A první mě dost zklamala. Tak se z toho budu muset vyspat:-)

Editoval Rike (28. 9. 2012 15:19)

hrach
Člen | 1834
+
0
-

Prace jakuba je bohuzel jen dobry koncept ale nedotazeny zmetek ktery tu rok davam do kupy…

David Ďurika
Člen | 328
+
0
-

@Rike najprv pises ze:

ta hromada vrstev přijde vysoce neefektivní pro malé a střední projekty

a potom tu vyzdvihujes ZEND wtf?!

Tomáš Jablonický
Člen | 115
+
0
-

Myslím, že neníproblém v \Nette\Database ale problém v pochopení NotORM a možná i špatně navrhlá DB … můžeš nám ukázat strukturu DB?

hrach
Člen | 1834
+
0
-

Vzaby z neprimarniho klice do jine tabuly na neprimarni klic je prasarna.

Rike
Člen | 19
+
0
-

achtan napsal(a):
a potom tu vyzdvihujes ZEND wtf?!

Zend taky nemá rovnou integrovanou pětivrstvu Doctrine, ne?

hrach napsal(a):
Vzaby z neprimarniho klice do jine tabuly na neprimarni klic je prasarna.

Zbytečné odsouzení. Vedle primárního klíče taky existuje možnost „alternativního klíče“. Nenašel jsem poučku, že by cizí klíč musel ukazovat pouze na primární klíč, tedy že to nemůže být alternativní klíč. Dokonce jsem ale našel poučku, že to může být „kandidát primárního klíče“, což alternativní klíč splňuje.

Jinak si to prosím nevykládejte nějak negativně, nechci vás kritizovat, děláte vynikající práci. Nabízím jen zpětnou vazbu, která plyne z nešťastné náhody, kdy jsem hned napoprvé narazil na problém, který nelze elegantně vyřešit. Odpověď na otázku tohoto tématu je: Nette\Database\Table\ActiveRow::ref() neumí přistoupit cizím klíčem do jiné tabulky, kde tento klíč není primárním. Smysl a užitečnost případné změny této vlastnosti už nechávám na vás.

Editoval Rike (28. 9. 2012 23:19)

SendiMyrkr
Člen | 30
+
0
-

hrach napsal(a):

Vzaby z neprimarniho klice do jine tabuly na neprimarni klic je prasarna.

Tady by mě docela zajímalo, z čeho to vyvozuješ…?

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

@Rike ma buďto hodně blbý den, nebo jenom trolluje. Nedovedu si představit soudného člověka, který by preferoval Zend. Viděl jsem i přesvědčené Zendisty, jak se chytají za hlavu, co za novinky jim tam mistři připravili.

Takže se z toho vyspi, zítra se můžeme bavit dál :) (v dobrém)

Jo a, Nette žádné ORM neobsahuje.

SendiMyrkr napsal(a):

hrach napsal(a):

Vzaby z neprimarniho klice do jine tabuly na neprimarni klic je prasarna.

Tady by mě docela zajímalo, z čeho to vyvozuješ…?

Kdo to potřebuje, tak má zkrátka špatně navržené schéma.

Z osobní zkušenosti – vždy, když jsem potřeboval něco takhle obskurního, tak jsem po dvou třech týdnech zjistil, že to dělám špatně. Takže ano, je to prasárna. (Nebo pokud jsi opravdu přesvědčen, že to potřebuješ, možná bys potřeboval jinou (grafovou) databázi).

Editoval HosipLan (29. 9. 2012 1:15)

Rike
Člen | 19
+
0
-

HosipLan napsal(a):
Nedovedu si představit soudného člověka, který by preferoval Zend.

Já nepíšu, že preferuju Zend, ale že člověk, co má blbý den a při zkoušení si Nette se střetne zrovna s takovýmhle problémem, prostě půjde dál. A že trh křičí „zkus Zend, má mnohem lepší uplatnění, zejména na nadnárodním trhu“, to je věc, která ho k tomu rozhodnutí dotlačí jen rychleji. K tomu se přidá velmi slušná dokumentace, byť anglická, která třeba v tomto problému hovoří jasně. Ale to není podstatné, podstatné následuje:

HosipLan napsal(a):
Kdo to potřebuje, tak má zkrátka špatně navržené schéma.

Z osobní zkušenosti – vždy, když jsem potřeboval něco takhle obskurního, tak jsem po dvou třech týdnech zjistil, že to dělám špatně. Takže ano, je to prasárna. (Nebo pokud jsi opravdu přesvědčen, že to potřebuješ, možná bys potřeboval jinou (grafovou) databázi).

Alternativní klíč je v relačních databázích normálně definovaná věc, takže asi jeho použití nebude hned chybou v návrhu, že? Krom toho, často člověk pracuje s něčím, co dostává a navrhuje k tomu „pokračování“, příčemž původní strukturu musí zachovat (může být klidně produktem SAPu). Taky se může stát, že musí vytvářet „cross“ tabulku, kdy ID z jedné dané struktury páruje s ID z druhé dané struktury. To jsou všechno situace z praxe.
Jak píšu výše, místo řečech o špatném návrhu mi najděte poučku, podle které se nesmí používat cizí klíč jako odkaz na alternativní klíč. Pokud se smí používat, pak nemá cenu řešit něčí návrhy, ale zařídit, aby to framework umožňoval.

A nenadávejte mi do trollů, dokonce bych řekl, že chci Nette používat, líbí se mi práce DGX, ale přece nebudu otravovat na diskusi s každou věcí, kterou nedokážu z dokumentace vyčíst a domnívám se, že sám chybu nedělám…

Editoval Rike (29. 9. 2012 10:13)

Tomáš Jablonický
Člen | 115
+
0
-

Alternativní klíč je v relačních databázích normálně definovaná věc, takže asi jeho použití nebude hned chybou v návrhu, že? …

Alternativní klíč může být definovaná o tom asi žádná, ale pokud se k tomu programátor uchýlí, tak je jistě chybný návrh.

Pokud, jak píšeš nahoře, využíváš InnoDB pro MySql tak jsi si asi vědom, že alternativním klíčem (tak jak ho využíváš) nevytváříš spojení dvou uzlů ( ve smyslu, že alternativní primární klíč nejsou vlastně v db nějak definovány a nevědí o sobě). Navíc musíš asi celkem náročně kontrolovat unique u alternativního primárního klíče + plus takový klíč vytvářet přes nějakou proceduru (v MySQL fakt zlo) … Jak jsou v tomhle případě zajištěny reference (on delete …, on update …)? Nejsou, tedy zde chyba jako hrom.

Mimochodem pro DB je definována nultá normální forma a taky tuto formu nikdo nepoužívá protože praxi je to ukrutná prasečinka …

Rike
Člen | 19
+
0
-

jablon napsal(a):
Alternativní klíč může být definovaná o tom asi žádná, ale pokud se k tomu programátor uchýlí, tak je jistě chybný návrh.

Jak jsem psal, někdy prostě musí. Svět není ideální. Nebude kvůli tomu předělávat firemní SAP.

Pokud, jak píšeš nahoře, využíváš InnoDB pro MySql tak jsi si asi vědom, že alternativním klíčem (tak jak ho využíváš) nevytváříš spojení dvou uzlů ( ve smyslu, že alternativní primární klíč nejsou vlastně v db nějak definovány a nevědí o sobě). Navíc musíš asi celkem náročně kontrolovat unique u alternativního primárního klíče + plus takový klíč vytvářet přes nějakou proceduru (v MySQL fakt zlo) … Jak jsou v tomhle případě zajištěny reference (on delete …, on update …)? Nejsou, tedy zde chyba jako hrom.

Ale ta tabulka s altermativním klíčem může pouze mapovat vztah mezi dvěma tabulkama, které mají unikátní primární klíče, ale navzájem neznají jejich párování.

Mimochodem pro DB je definována nultá normální forma a taky tuto formu nikdo nepoužívá protože praxi je to ukrutná prasečinka …

Tohle je jen teorie ideálního návrhu, jak říkám, v praxi se lze setkat s lecčíms, k čemu se musí přistupovat a řešit.

hrach
Člen | 1834
+
0
-

Jestli sve programovani stavis na pouckach a ne na praxi, tak nevim, jak s nette pochodis :D Nejde vubeco zadne poucky, co je spravne a co spatne. Stara db je zlo, chapu.