Jaký JS framework k Nette?
- Grelek
- Člen | 233
Zdravím,
nedávno jsem při brouzdání diskuzemi našel jednu (bohužel už nemám
link), kde se dost probíralo, že jQuery se k HTML5 moc nehodí, protože
míchá moc věcí dohromady. Začalo se tam mluvit o AngularJS a když jsem na něj
koukal, vypadal celkem dobře.
Zajímá mě ale, jaký na to máte názor vy a jaký framework preferujete.
- llook
- Člen | 407
Pokud k Nette, tak jQuery, protože:
- Je pro něj nejlepší podpora: https://github.com/…ette.ajax.js
- Používají ho všichni ostatní, takže:
- Asi konkurence nebude o tolik lepší, aby to stálo za tu námahu.
- Je koho se ptát, když něco nevím (obvykle se ptám Googlu a obvykle úspěšně).
Používám to ale jenom pro oslazení normálního HTML, žádné čistě JS aplikace. Možná se Angular časem ujme, ale ještě se tak nestalo.
- David Ďurika
- Člen | 328
- llook napsal(a)
- Asi konkurence nebude o tolik lepší, aby to stálo za tu námahu.
a co takto http://www.zdrojak.cz/…ou-knihovnu/ ?
- besir
- Člen | 170
Přidávám se do diskuze a myslím si, že GoogleClosure by nebyla špatná cesta. Každopádně v rámci poznávání a také díky zaměstnání používám GoogleClosure a chci jej začít používat i na některých svých projektech v nette. Z toho vyplívá, že budu muset vyřešit ajax v GC. No a jakmile na to bude chvilka a vyřeším to bude to na nette.rog :-)
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
Pokud hodláš psát skutečné JavaScriptové aplikace (a né jen sem tam nějaké to hejblátko a spinner) tak hodně rychle příjdeš na to že ti jQuery nestačí. jQuery je přesně na takové ty líbivé funkce. Ale rozhodně není na psaní skutečných JavaScriptových aplikací.
A co se týjá JS Frameworků pro psaní JS aplikací tak to tě odkážu sem http://coding.smashingmagazine.com/…-mvc-jungle/
- ic
- Člen | 430
Zrovna ten AngularJS se chlubí tím, že je k jQuery nejvhodnější. jQuery samo moc nemyslí na objektové programování a natož na MVC model. Zrovna v tom javascriptu je toho tolik… AngularJS je od Google a GoogleClosure mám pocit že taky XD. To myslím nejlépe vystihuje celou tu situaci.
jQuery se postupně docela zlepšuje, tak doufám, že i s těmi novinkami z HTML5 se rychle naučí efektivně pracovat.
Já mám ale vždy strach těch javascriptových knihoven používat
příliš, abych nedopadl jako živě.cz třeba.
Tohle je ale myslím rekordman: makeuseof.com mám v prohlížeči plugin, co
to počítá (hlavním cílem je tedy ty scripty blokovat, ale počítat umí
taky). A do téhle stránky vstupují scripty z externích domén, které
volají další scripty z externích domén a ve výsledku to jde přes stovku
domén, které ta stránka při každém načtení kontaktuje.
Teď se často říká ‚mobile first‘ a zvlášť v ČR by člověk měl myslet i na ty co tam mají FUP a následně nízkou rychlost.
- Vojtěch Dobeš
- Gold Partner | 1316
Dovolil bych si ještě podotknout, že jQuery je na trochu jiné úrovni než třeba Angular… jQuery je sbírka užitečných funkcionalit (Underscore je de facto taky „framework“, a je to jen sbírka užitečných funkcí), zatímco Angular už i vede k tomu, jak aplikaci vyvíjet… zatímco s Jquery lze low-levelově naplat cokoliv. Takže kupříkladu jQuery lze kombinovat s Backbone.js apod.
- Grelek
- Člen | 233
Děkuji všem, za jejich názory. Takže abych to shrnul, pro domácí kutily (těší mě =P) se hodí jQuery, pokud to nemyslím doopravdy vážně, jinak se poohlédnout po něčem jiném.
P.S. Teď jsem našel článek, že vyšlo jQuery 1.8.0, tak se jdu mrknout na change log.
- Droid
- Člen | 92
Ahoj, rozhodně CanJS s jQuery. Je to klasické MVC co znáš z Nette.
Používají se jQuery selectory, umí to live binding a super spolupráci se
serverovou částí. Hlavní výhoda je ta, že stačí mrknout na jedno video,
něco přečíst a člověk může začít psát.
AngularJS zaujal, ale nějak se mi prznění html, služby a dost specifický
styl frameworku nelíbí.
- drahos
- Člen | 18
Já zas můžu AngularJS doporučit. S direktivami se mi naopak pracuje velice dobře. Ovšem chápu, že se to někomu nemusí líbit. Nemusím ale už čekat na DOM a zpracovávat někde externě události. Také už nemusím dávat elementům speciální třídy nebo ID. Kód se v něm dá navíc lehce testovat. Šablony se zpracovávají jako DOM, ne jako textový řetězec, což mně vyhovuje. Také se mi tam líbí two-way data binding a celková jednoduchost. Kód je v něm opravdu extrémně krátký a znovupoužitelný. Většinu direktiv, které používám, jsem si vzal ze svých starších projektů (direktivy pro zpracování snippetů z Nette, adaptování Google Charts API nebo jQuery UI používám téměř v každé aplikaci). Framework dokonce počítá s jQuery. Obsahuje jeho lite implementaci, kterou si autoři sami vytáhli pro základní funkčnost. Dá se samozřejmě použít i s jinými knihovnami jako třeba s Dojo. Angular používám s Nette a nemám s tím žádný problém. Dokonce ani v menších aplikacích nebo na malých webových stránkách. V minimalizované verzi je totiž podobně velký jako jQuery, takže jeho načtení netrvá dlouho. Mě osobě zatím žádný jiný JavaScriptový MVC framework tolik nenatchl jako AngularJS.
- castamir
- Člen | 629
Osobně mi připadá AngularJS spíš jako poloviční framework, který zdaleka není dokončený (zachytávání jen některých událostí budiž příkladem). Zejména dynamické změny HTML a bindování údálostí nad novými prvky taky musí být zajímavé. Pro js aplikace však nemám žádného favorita, tudíž nemohu doporučit nic jiného, než prostě zkoušet najít to, co komu vyhovuje.
Pro běžné projekty však doporučuju jQuery. Je sice docela low level, ale není těžký na naučení, má velkou podporu na webu (odpovědi najdeš snadno) a má poměrně dost zajímavých pluginů, pravda, ne všechny jsou zrovna podařené…
- Ot@s
- Backer | 476
castamir napsal(a):
Osobně mi připadá AngularJS spíš jako poloviční framework, který zdaleka není dokončený (zachytávání jen některých událostí budiž příkladem).
AngularJS je sice v jedničkové stabliní verzi, nicméně ve velmi použitelné podobě a do budoucna to bude jedině lepší. Neboli všem zájemcům doporučuji výše uvedenou hlášku brát s rezervou. Každopádně pro klasické webové stránky postačí jQuery.
- Droid
- Člen | 92
Já mluvím o webových aplikacích, na stránky bych asi použil jQuery,
pokud by to nebylo něco většího. AngularJS ještě zkusím, ale nevěřím,
že se mi jen tak zalíbí. Respektive koncept se mi líbí, profilovací
nástroj jako rozšíření do Chrome je taky super. Vyvíjí ho pár lidí
včetně Čechů a Slováků v Google. 2 way databinding je taky super…Ale
jak říkám, psaní mi nepřijde moc intuitivní (spíš magické). Když
porovnám TodoMVC v AngularJS a třeba CanJS, tak v tom druhém mám jasně
rozdělenou strukturu na model, controller a view se super šablonovacím
jazykem EJS. Všechno logické a jednoduché.
Pokud někdo další vybírá, doporučuji si projít zdrojáky a porovnat, co
víc sedne – http://addyosmani.github.com/todomvc/