proc se do frameworku vratilo define?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
pawouk
Člen | 172
+
0
-

Zdravim, jde o malickost, ale zajimalo by me proc se do indexu v sentboxu vratilo define APP_DIR, WWW_DIR atd… pred nejakou dobou to bylo odstraneno a me to prislo jako krok vpred. Vedel by nekdo duvod tohoto pocinu? Diky

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Protože ty informace jsou prostě konstanty. Ale možná by stálo za to, je dát do namespace.

V aplikaci je ale používat nemusíš (a neměl bys).

nanuqcz
Člen | 822
+
0
-

Taky se mi řešení bez konstant líbilo daleko více… Takhle je to „pro něco si šáhni do contextu, něco hledej v konstantách …“ – předtím to prostě bylo přehlednější a jednodušší :-(

pawouk
Člen | 172
+
0
-

@HosipLan: No právě protože bych je neměl použít tak nechápu proč jsou to konstanty :-) To je podstata té otázky…

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

@**xxxObiWan**: prostě na ně nesahej a bude ti hej ;)

$presentersDir = $this->context->expand('%appDir%/presenters');

Editoval HosipLan (10. 1. 2012 7:24)

joseff
Člen | 233
+
0
-

Ja se take priklanim k tomu ze to moc nechapu, prijde mi to krok zpet… Ma nekdo rozumne vysvetleni? Connection se take v drtive vetsine aplikaci nemeni a neni to konstanta. I kdyz by se dalo uplne stejne udelat databaze jako konstanta a pak rict aby ji nikdo nepouzival… prijde mi to to same.

22
Člen | 1478
+
0
-

v drtive vetsine aplikaci nemeni !== nikdy se nemění

… těch konstant si nemusíš v index.php vůbec všímat.. wwwDir a appDir maš v SystemContaineru

Editoval 22 (9. 1. 2012 12:53)

Nox
Člen | 378
+
0
-

A já myslel že globálnost je zlo™ … co když bych chtěl použít knihovnu/framework, který má taky LIBS_DIR třeba, není to lepší přes $params. Jaké mají konstanty výhodu? (kromě toho, že jsou dostupné všude což mimo jiné není moc DI)

bazo
Člen | 620
+
0
-

este vzdy si to mozte spravit po starom a konstanty nepouzivat

Nox
Člen | 378
+
0
-

Tak vždycky si můžeme Nette úplně přeprogramovat … otázka je, který postup by měl být vhodnější pro uživatele sandboxu

Anebo tedy prostě obecně ve frameworku mít

Editoval Nox (9. 1. 2012 13:53)

Aurielle
Člen | 1281
+
0
-

Když se podíváte do kódu Nette tak zjistíte, že existenci konstant Nette vůbec nekontroluje a není potřeba je využívat. Proč se vrátily do sandboxu je věc druhá, možná z důvodu „přehlednosti“ pro začátečníky – přece jenom je lepší nadefinovat konstantu než inicializovat $container->params (a to mám pocit že v novém configuratoru ani nejde).

David Grudl
Nette Core | 7790
+
0
-

Konstanty v sandboxu nemají nic společného s frameworkem, je to čistě věc souborů index.php a bootstrap.php a nikde jinde se nepoužívají. Klidně můžete používat proměnné, je to fuk. Obojí je globální úplně stejně, není rozdíl mezi přístupem přes APP_DIR nebo $GLOBALS['appDir'].

duke
Člen | 650
+
0
-

@Nox: Problém s kolizemi s jinými knihovnami by šel vyřešit přes namespaced konstanty, např.:

namespace MyApp;

const WWW_DIR = __DIR__;

Z hlediska DI by to byl problém, pouze pokud by se tyto konstanty používali zevnitř aplikace (tj. kdekoli mimo index.php a bootstrap.php). Samotná existence těchto konstant nevytváří nijakou závislost ničeho na ničem. Pokud nedojde k nevhodnému použití (zevnitř aplikace), je zde nedostatek jen z pohledu „data hiding“.

Ve verzi, kdy se místo konstant používala globální proměnná $params, která se následně kopírovala do containeru, byl problém úplně stejný, protože pokud si pamatuju, tak se žádné unset($params) nekonalo (patrně proto, že používat globální $params narozdíl od globálních konstant, by nikoho ani nenapadlo). Nicméně pokud by ten unset proběhl, bylo by to z pohedu data hiding asi čistší. Na druhou stranu, použití konstant mi přijde estetičtější. :-)

David Grudl
Nette Core | 7790
+
0
-

duke napsal(a):

A teď ještě jak stejným způsobem vyrobit APP_DIR ;-)

Nox
Člen | 378
+
0
-

duke napsal(a):

Ok, díky, máš pravdu

duke
Člen | 650
+
0
-

David Grudl napsal(a):

A teď ještě jak stejným způsobem vyrobit APP_DIR ;-)

David naráží na to, že const narozdíl od define neumožňuje pracovat s výrazy, což jsem skutečně přehlédl. Nicméně možným řešením je zde eval.

function defConst($name, $value)
{
    $code = __NAMESPACE__ !== '' ? ('namespace ' . __NAMESPACE__ . ';') : '';
    $code .= "const $name = '" . str_replace("'", "\\'", (string) $value) . "';";
    eval($code);
}

defConst('APP_DIR', __DIR__ . '/../app');
Aurielle
Člen | 1281
+
0
-

Aneb jak se škrábat levou rukou za pravým uchem, uděláme z nepěkných konstant nechutný eval…

duke
Člen | 650
+
0
-

Souhlasím s tím, že než použít eval, je vhodnější konstanty vůbec nepoužít. S tím příkladem jsem jen odpovídal na přímo položenou otázku.

Aurielle
Člen | 1281
+
0
-

Já bych to radši než přemýšlet nad použitím evalu rovnou zavrhl s tím, že to nejde (a není potřeba) :D

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

duke wrote:

David naráží na to, že const narozdíl od define neumožňuje pracovat s výrazy, což jsem skutečně přehlédl. Nicméně možným řešením je zde eval.

Doprdele proč eval? Vždyť jde normálně použít define.

define(__NAMESPACE__ . '\\APP_DIR', __DIR__ . '/../app');
bojovyletoun
Člen | 667
+
0
-

tak třeba já používám své, řešení bez konstant a bez paramentrů.
index.php: <?php require "./app/bootstrap.php";
bootstrap

/* # set dirs */
$dir = __DIR__;
$tmp = "$dir/../temp";
$log = "$dir/../log";
$lib = "$dir/../../../libs";

/* # load nette, start debug */
require "$lib/nette/loader.php";
duke
Člen | 650
+
0
-

Jan Tvrdík napsal(a):

Vždyť jde normálně použít define.

Máš pravdu. Z nějakého důvodu jsem měl za to, že define toto nepodporuje. Dík za tuto informaci. Nicméně na mou obhajobu musím podotknout, že můj příklad s evalem byl přímou opovědí na to, jak stejným způsobem (tj. pomocí const) nastavit APP_DIR. :-)

duke
Člen | 650
+
0
-

HosipLan napsal(a):

Maj gad, co řešíte?

namespace App;

const WWW_DIR = __DIR__;
const APP_DIR = realpath(__DIR__ . '/../app');

Řešíme mj. to, že tvůj příklad právě nefunguje (nelze volat realpath v definici konstanty přes const). :-)

David Grudl
Nette Core | 7790
+
0
-

Řešíte problém, který neexistuje, způsobem, který nejde.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Proč je tu proboha tolik příspěvků? Vždyť vám nikdo nebrání udělat si vlastní sandbox kde konstanty nebudou! Nikdo vás přece nenutí používat výhradně officiální sandbox/skeleton.