Dobrá zpráva, dokumentace bude! Co brání „dev“ verzi v nasazení?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
David Grudl
Nette Core | 8082
+
0
-

Konečně nastane přítrž všemu remcání, že Nette Framework nemá dobrou dokumentaci! Dokumentace bude, kvalitní a psaná přímo na míru pro verzi 2.0. Bude ještě letos.

Předtím, než se pustím do psaní dokumentace a zmrazím vývoj, bych rád proměnil současnou „dev“ verzi ve „stable alpha 2“. Ta terminologie zní divně, alpha proto, že seznam vlastností ještě není uzavřen, a stable proto, že by neměla obsahovat chyby, což je stav, který se snažím udržovat průběžně.

Chtěl bych se proto zeptat, co je v současné „dev“ verzi největší překážkou, co brání přechodu na ni. Pokusím se vyřešit hlášené issues, zejména tento týkající se AJAXu Vyřešeno.

(bylo by fajn, kdyby diskuse šla k věci, tj. neřešme chystané vlastnosti nebo co doplnit, ani nekonkrétní oblasti (jako třeba výkřiky AJAX, formuláře, …), ale přesně co a jak a proč fixnout nebo dodělat)

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Night build verzi už nějakou dobu reálně nepoužívám (nemám projekt, kde bych mohl), ale jak jsem si pročítal změny v repozitáři, tak myslím, že jediná, v současné době nedořešené věc, které znemožňuje night build verzi použít, je nedořešená podpora AJAXu.

Honza Kuchař
Člen | 1662
+
0
-

Také myslím… A na velmi primitivní weby, už jde používat i ten AJAX. Jinak jsem také na nic jiného nenarazil.

Vyki
Člen | 388
+
0
-

Přesně tak. Nedořešený AJAX je jedinou věcí, která mi brání v používání DEV verze.

EDIT: Že bude dokumentace letos znamená, že (alespoň) beta verze Nette 2.0 letos nebude?

Editoval Vyki (10. 11. 2010 21:00)

iguana007
Člen | 970
+
0
-

+1 AJAX

Ondřej Mirtes
Člen | 1536
+
0
-

Nedořešený je hlavně Context, resp. dependency injection. Líbilo by se mi, kdyby třídy o dependency injection vůbec nevěděly a jejich podobu sestavoval konfigurovatelný container, jako to má třeba Symfony.

pave.kucera
Člen | 122
+
0
-

Context, DI +1

pekelnik
Člen | 462
+
0
-

context, snippety (ajax)

David Grudl
Nette Core | 8082
+
0
-

Context a AJAX je sice nedořešený, ale mě teď spíš zajímá, jestli současná podoba něčemu (oproti starší verzi) brání. Nic nového vyvíjet nechci. V případě AJAXu vím, že je-li $presenter->isAjax() TRUE, nejde vykreslit normálně šablonu, což chci vyřešit. Pokud jde o context, nejsem si nějaké překážky vědom.

Vyki
Člen | 388
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Context a AJAX je sice nedořešený, ale mě teď spíš zajímá, jestli současná podoba něčemu (oproti starší verzi) brání. Nic nového vyvíjet nechci. V případě AJAXu vím, že je-li $presenter->isAjax() TRUE, nejde vykreslit normálně šablonu, což chci vyřešit. Pokud jde o context, nejsem si nějaké překážky vědom.

Z tohoto odstavce mi dávají smysl ty věci o kontextu, ale co ten AJAX? Nasazení brání to, že není dotažený, to asi z posledních příspěvků vyplývá. Nevím jestli se v posledních commitech něco změnilo, zdá se mi že ne, ale nejdou použít zanořené snippety (např v komponentách), proto by se asi hlavní zájem měl ubírat tímto směrem. Jinak asi nevím co tu dál řešit. Oproti předchozí vývojové větvi, je ta 2.0 úplně někde jinde a je samozřejmě lepší. V každém (díky snippetům téměř) směru se s ní pracuje lépe.

Editoval Vyki (11. 11. 2010 0:50)

pekelnik
Člen | 462
+
0
-

Teď jsem si vzpoměl ještě na jednu záležitost…

**Nastavení PROD/DEV v konzoli… **

David Grudl
Nette Core | 8082
+
0
-

pekelnik napsal(a):

V tomhle došlo oproti starším verzím k nějaké změně?

Vyki napsal(a):

EDIT: Že bude dokumentace letos znamená, že (alespoň) beta verze Nette 2.0 letos nebude?

Uvidíme, jak to půjde s psaním dokumentace, ale nesázel bych na to.

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Já bych byl rád, pokud máš hotový formuláře, abys je pushnul, protože se mi pak ty aplikace nebudou chtít přepisovat. Pokud hotový nejsou, tak to samozřejmě bohužel spadá pod kategorii novinka.


Dál bych chtěl navrhnout, jestli by se dokumentace nemohla psát verzovaná GITem.

Mělo by to následující výhody:

  • Až budeš dokumentaci psát, budeš nad případnou dobře myšlenou pomocí mít větší kontrolu a budeš moci odmítat pull requesty.
  • V GITu jdou udělat větve. To, že jsme tohle neměli, to je podle mě hlavní důvod, proč dokumentace tak zastarala. Nikdo nechtěl zanášet změny pro 0.9, protože byla stable 0.8. Nerad bych, kdyby se toto opakovalo s verzí 2.0 a 2.1 například.
  • Změny budou na githubu dobře vidět.
  • <vtip>Zvýšení motivace, protože co si budeme nalhávat, přijatý pull request od Davida Grudla je poměrně prestižní záležitost :-D</vtip>

A pochopitelně jednu nevýhodu:

  • Do dokumentace je bez webového nástroje těžší přispět. I když to je diskutabilní, já bych s GITem problém neměl a navíc odpadá nutnost přihlášení v nějakém formuláři. Kompromisem by mohlo být zveřejnění „offline“ nástroje na editaci dokumentace, kterej bych moh vyrobit ale třeba i já…
David Grudl
Nette Core | 8082
+
0
-

Všechny podstatné issues a problémy s AJAXem by měly být vyřešené – jestli je tam ještě něco dalšího, hlaste co nejdříve.

Honza Marek napsal(a):

Já bych byl rád, pokud máš hotový formuláře, abys je pushnul.

Novinky až po dokumentaci. Někde se to říznout musí.

Dál bych chtěl navrhnout, jestli by se dokumentace nemohla psát verzovaná GITem.

Tohle bych nechal na později, až větvení bude na pořadu dne. Redakční systém v tuto chvíli umí vše potřebné a experimenty s GITem by si vyžádaly jen další a další prodlevy.

jtousek
Člen | 951
+
0
-

Jen by mě zajímalo, jak se nyní mají vytvářet vlastní makra, když metody jako fetchToken a formatArray již nejsou statické. Nikde se mi nepodařilo najít odpověď i když bude předpokládám velmi jednoduchá.

David Grudl
Nette Core | 8082
+
0
-

Zatím složitě: vytvořením instance $latte = new LatteMacros a voláním metody nad objektem. Do 2.0 mám připravený zcela nový způsob přidávání vlastních maker.

grey
Člen | 94
+
0
-

DI bych vzal ze symphony, ať už se to nemusí řešit…

arron
Člen | 464
+
0
-

Pro me je zatim zasadnim problemem nemoznost nejak rozumne nahradit Application svym potomkem. Musel bych vytvorit nekde nejakou funkci, ktera bude delat presne to same co ta stavajici, ktera Application vytvari, a tam prepsat jeden rade. Oproti predchozimu stavu, kdy jsem tuto zmenu udelal elegantne v configu je pro me tohle neprijatelne.

Navic cely ten Context je takovy zvlastni a byl bych vsema deseti pro jeho dotazeni do konce. V teto podobe mi to prijde cele matouci, nepouzitelne (uz jenom proto, ze jsem vlastne moc nepochopil jake ze to ma ted teda vyhody) a tim vlastne i zbytecne :-)

David Grudl
Nette Core | 8082
+
0
-

Možnost změnit třídu Application jsem doplnil, via

service.Nette-Application-Application.option.class = jinatrida

Context se bude řešit až po dokumentaci.

jtousek
Člen | 951
+
0
-

@DG: Bude během psaní dokumentace probíhat oprava drobných chybek ve frameworku? Mám tady asi 10 drobností, které se mi tu nahromadily za celou dobu co s Nette pracuju. Mohu to postnout až bude kdy nebo to mam nechat až po dokumentaci?

Dále dokumentaci chceš psát celou sám nebo uvítáš drobnou pomoc?

David Grudl
Nette Core | 8082
+
0
-

jtousek napsal(a):

@DG: Bude během psaní dokumentace probíhat oprava drobných chybek ve frameworku? Mám tady asi 10 drobností, které se mi tu nahromadily za celou dobu co s Nette pracuju. Mohu to postnout až bude kdy nebo to mam nechat až po dokumentaci?

Jasně, vytvoř vlákno a hoď to tam.

Dále dokumentaci chceš psát celou sám nebo uvítáš drobnou pomoc?

Hehehe :-)

jtousek
Člen | 951
+
0
-

David Grudl napsal(a):

Dále dokumentaci chceš psát celou sám nebo uvítáš drobnou pomoc?

Hehehe :-)

Trefné. :-) Vím, že se dokumentace měla psát kolektivně, i jsem psal vrtákovi aby mi udělal nějakej ten účet na basecamp, na což se mi nedostalo odpovědi. Ty jsi vlastně zklamán z toho, že dokumentace od komunity se nějak kloudně nehejbala tak ses rozhodl ji napsat sám. Tento krok z tvé strany chápu, ale je škoda, že komunita v tomhle zklamala. Nicméně když ses teď rozhodl tu dokumentaci napsat, není mi jasné zda ji chceš psát opravdu sám anebo se může někdo přihlásit s tím, že udělá tu a tu sekci. Pokud ano, kde se dobrovolníci mohou hlásit?

David Grudl
Nette Core | 8082
+
0
-

Situací kolem dokumentace jsem zklamán a nemám žádnou jinou možnost, než ji napsat sám. Proto jsem k dnešnímu dni zmrazil vývoj, vydal verzi „alpha2“, ostrou odsunul na neurčito a pokračovat budu až po dopsání dokumentace. To neznamená, že byste nemohli diskutovat o vývoji nebo posílat issues. Pokud někdo nějakou část zpracuje (osnovy jsou 4 měsíce nachystané), ušetří mi tím čas. Ale od nikoho nic neočekávám, nic neorganizuju, netřeba se nikam hlásit.

h4kuna
Backer | 740
+
0
-

Doplním osnova je zde

Editoval matata (11. 11. 2010 17:18)

Bernard Williams
Člen | 207
+
0
-

David: Včera jsem si začal procházet https://doc.nette.org/ a opravoval překlepy a taky jsem jich už hezkou řádku opravil. Znamená to teď pro mě, že se na to mám vyprdnout nebo v tom mám pokračovat? A pokud mám pokračovat, tak se stále jedná o https://doc.nette.org nebo se dokumentace nachází na jiné adrese?

Bernard

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

Bernard Williams napsal(a): Znamená to teď pro mě, že se na to mám vyprdnout nebo v tom mám pokračovat?

Samozřejmě pokračuj, adresa se nemění. Díky za každý překlep, který opravíš!

westrem
Člen | 398
+
0
-

Mozno budem az prilis odvazny, ale rad by som sa opytal aky je momentalne stav?

Beriem to tak, ze sa teda pise dokumentacia a hlavny vyvoj je stale pozastaveny. Je este stale platne tvrdenie, ze by dokumentacia mohla byt tohto roku? (Predsa len su Vianoce za dverami a myslim si, ze kazdy ma narok na oddych), pripadne kedy mozme ocakavat obnovenie vyvoja Nette 2?

Dakujem, za odpoved na otazku, ktora nema posobit provokacne ale naopak, cisto informacne.

arron
Člen | 464
+
0
-

westrem napsal(a):

Mozno budem az prilis odvazny, ale rad by som sa opytal aky je momentalne stav?

I me by to zajimalo, ale mam skoro dojem (na zaklade poslednich commitu), ze hlavni vyvoj je uz zase obnoven…nebo to tak neni?

jtousek
Člen | 951
+
0
-

Ten vývoj je teď trochu zvláštní… Na GitHubu je úplně nová věc Nette\Database, ale třeba nová verze formulářů stále není. Jen jsem neměl sám odvahu položit takovou otázku. :)

David Grudl
Nette Core | 8082
+
0
-

Do vánoc to asi nestihnu, mám hotových tak 50 %. Na druhou stranu jsem vývoj zcela neutnul. Člověka holt některé dny baví víc psát texty, jiné dny zase kód.

westrem
Člen | 398
+
0
-

Dakujem za odpoved!

To, ze sa vyvoj plne neutne som si aj myslel, clovek nie je stroj aby sa vedel prepnut z rezimu do rezimu. Poznam to z osobnej skusenosti, ze niekedy je proste nalada na kodenie, tak sa kodi :).

arron
Člen | 464
+
0
-

Taky diky za odpoved:-) Tez to chapu…ale kdyby treba byly misto Database ty formulare, to by bylo bájo;-) (rozumnej, Database neocenim, protoze pouzivam Doctrine 2 se svoji vlastni nadstavbou, ale jsem nedockavej na formulare:-D).

jtousek
Člen | 951
+
0
-

aaron: Mluvíš mi z duše. :D

Nette\Database je určitě dobrá věc, zejména začátečníkům to hodně ulehčí. Ale na ty formuláře už jsme tu natěšený docela dlouho. Už aby byly na GitHubu. :)

tatyalien
Člen | 239
+
0
-

Možná blbá otázka, ale bude už aspoň něco vypuštěné na svět? Nebo bude pak někde na úvodní stránce aspoň info, že je nově udělaná dokumentace?

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

nemusíš se bát že by kolem toho nebyl humbuk až příjde čas :)

tatyalien
Člen | 239
+
0
-

Já se nebojím, ale rád bych si něco počet ;) zhruba před pár měsíci jsem si prošel quick start atd, ale teď kydž juknu na něj znova už nevím o co go :-( a na nette 2.0 mě vše podle návodu už nefachčí :( tak jsem se chtěl už nějak kouknout konečně na něco, podle čeho bych se rozkoukal a zkusil něco v něm napsat…

tatyalien
Člen | 239
+
0
-

Ještě se jen zeptám, bude pak v dokumentaci a s ní napojené quick start, a ostatní tutoriály používat doporučenou verzy Nette s prefixama? Protože co jsem koukal, tak u stažení David radí používat verzy s prefixy, ale návody používají neprefixovanou (místo třídy NObject používá Object apod).
Samo, pokud mě to skočí do laděnky, zkouším nejdřív dopnit zmíněné „N“ :-D

norbe
Backer | 405
+
0
-

Myslím, že nejvíc preferovaná je verze s NS pro kterou (podle mně) bude psána i dokumentace.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

dokumentace a veškeré nově vznikající tutoriály (včetně nového QuickStartu) jsou psány pro namespace (PHP 5.3) variantu Nette. Jelikož se jedná o preferovanou verzi.

westrem
Člen | 398
+
0
-

Priznam sa, ze po 2.5 mesiaci od mojho prveho dotazu sa tak trochu bojim opytat znovu a tak trochu mi pride cudne, ze sa nikde neda docitat ani o priebeznom stave dokumentacie (kludne ked aj len v percentualnej podobe kolko je uz cca hotoveho).

Neberte to nijak ako dotieravu otazku, len podla Davidovych vyjadreni som cakal, ze tak nejak sa bude dat sledovat (ked aj pomaly) vyvoj v oboch smeroch. Github vsak cekujem denne a nejak velke zmeny nie a nie vidiet, skor len fixovanie preklepov, pripadne nejakych malych bugov.

Pytam sa preto smelo a znovu, v akom stave je momentalne dokumentacia?

Za konstruktivnu odpoved vopred za seba (a asi aj komunitu) dakujem.

norbe
Backer | 405
+
0
-

Co se dokumentace týče, tak nedávno David twittnul něco o 90%.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Jelikož všichni známe Davida, dalo se očekávat, že bude jako vždy ticho po pěšině a pak najednou booom a budeme všichni připosraní jak je to super :)

na1k
Člen | 288
+
0
-

Teď už jen doufejme, že nejde o syndrom 90% O:-)

westrem
Člen | 398
+
0
-

norbe napsal(a):

Co se dokumentace týče, tak nedávno David twittnul něco o 90%.

Wut? Twitter sledujem denne a Davida followujem, ako je mozne ze mi to nezobrazilo vo feede? Tym padom beriem tak trochu spet co som napisal, ale aj tak by mozno bolo dobre mat tu oficialne potvrdene aky je stav – viac menej mi je jedno ci David prave programuje, pise dokumentaciu, opravuje nejake male bugy, sedi v hospudce a uziva si zasluzeny oddych alebo tweetuje cierne vtipy o Japonsku.

Len pristup, ze je 2.5 mesiaca ticho tichucko mi nepride koser voci komunite a ako spravny pristup propagovania Nette. Ja sam odporucam Nette kade chodim ale vzdy bohuzial musim ludom vraviet, ze si musia pockat, pretoze mmtalne je vo vyvoji 2ka, ktora nie je nieco ako pseudo stable, riadne stable 0.9.7 sa uz nevyvija a teda by bolo blbe zacat na nej stavat projekty a ze poriadna a nova dokumentacia sa prave pise takze ani nemaju prilis odkial brat zdroje o novej Nette 2. Ano, mozem ich odkazat na materialy k 0.9 vetvam, ale skor by to pre nich bola duplicitna praca studovat nieco a potom studovat zmeny, ako priamo studovat veci k 2ke. Potom je smutne, ked vecsina z nich ide k Zendu alebo CakePHP pretoze potrebuju nejaky stabilny FW teraz a nemaju cas cakat pripadne sa hrabat v nuansoch Nette 2.

--

vyssie napisane je moj osobny subjektivny nazor

Droid
Člen | 92
+
0
-

westrem napsal(a):

vyssie napisane je moj osobny subjektivny nazor

Tak tak, taky mě to mrzí. Nikomu nic nezazlívám ani nikoho nechci psychicky poškodit.

Tharos
Člen | 1030
+
0
-

westrem napsal(a):

Potom je smutne, ked vecsina z nich ide k Zendu alebo CakePHP pretoze potrebuju nejaky stabilny FW teraz a nemaju cas cakat pripadne sa hrabat v nuansoch Nette 2.

Proč smutné. :) Jedná se snad o nějak řádově horší frameworky? Já vím, že Nette má kolem sebe něco jako „Apple auru“ a pro řadu lidí je až náboženstvím, ale ruku na srdce, neřekl bych, že je třeba o třídu jinde, než jiné frameworky. Má spoustu svých výhod i nevýhod.

Mně osobně mrzí, že v zahraničí současným stylem asi opravdu Nette neprorazí. Přijde mi, že Nette přišlo nezávisle na jiných frameworcích s řadou revolučních myšlenek, ale ty už jsou v nových verzích světových frameworcích též naimplementované (a nemyslím si, že by se inspirovaly u Nette, prostě některé věci jsou přirozeným výsledkem evoluce). A proto technicky mi už Nette nijak výjimečné nepřipadá. A když jde o zbytek (styl vývoje, komunitu, rozšířenost, podpora…), tak v tom oproti například Symfony či Zendu Nette IMHO totálně propadá.

Hodně teď sleduji vývoj Symfony 2.0, což je svou filosofií framework docela příbuzný, a osobně bohužel nevěřím, že by se třeba jen v jeho konkurenci mohlo Nette nějak výrazně prosadit („bohužel“ píši proto, protože bych to Nette samozřejmě přál).

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Tharos napsal(a):

Proč smutné. :) Jedná se snad o nějak řádově horší frameworky?

Nejedná ale jsme tady na Nette fóru takže je pro nás smutné když víme o někom kdo si nevybral to naše… (v zásadě jsi na to i sám odpověděl poslední větou ve svém postu :) )

Mně osobně mrzí, že v zahraničí současným stylem asi opravdu Nette neprorazí. A když jde o zbytek (styl vývoje, komunitu, rozšířenost, podpora…), tak v tom oproti například Symfony či Zendu Nette IMHO totálně propadá.

Věz že tohle je téma/problém který je na pořadu dne v řešení. V zásadě se dá říct že se Stable Nette 2.0 by mělo být tohle hlavním tématem/problémem tohoto roku. A mělo by se toho spousta změnit.

Hodně teď sleduji vývoj Symfony 2.0, což je svou filosofií framework docela příbuzný, a osobně bohužel nevěřím, že by se třeba jen v jeho konkurenci mohlo Nette nějak výrazně prosadit („bohužel“ píši proto, protože bych to Nette samozřejmě přál).

Symfony 2.0 sleduje hodně z nás (sám ho beru jako takovou KPZtku kdyby se s Nette něco po***)

westrem
Člen | 398
+
0
-

Kedze na oficko strankach Nette vysi datum bety Nette 2 s moznym zverejnenim ostrej verzie 2 tyzdne na to, bude nejak subezne zverejnena aj nova dokumentacia? Resp. aky je plan v tomto smere? Za odpoved Davidovi vopred dakujem ;)

22
Člen | 1478
+
0
-

Už to tu Patrik někde zmiňoval a prý ten den D bude 1.6. Tak to si asi beru volno na čtení :-)