Změny v Nette\Config pro verzi 2.0
- despiq
- Člen | 320
zvlastni chovani
neon:
test:
- [here, and]
- {then: press, control: enter}
- {acer: "neco jineho", neco: 'sad asd asd'}
vs
neon:
- [here, and]
Editoval despiq (10. 5. 2010 20:52)
- Mikulas Dite
- Člen | 756
despiq napsal(a):
zvlastni chovani …
Zápis polí podle odsazení ještě není implementovaný? Parser super i tester super, ten ale občas vrací server error.
Editoval Mikulas Dite (10. 5. 2010 21:04)
- jansfabik
- Člen | 193
David Grudl napsal(a):
To bych asi nechal na post-processing, aby bylo načítání souboru nezávislé na prostředí (což fakticky vedlo kdysi dávno ke zrušení kešování konfigurace) a stejně tak i dědičnost. Protože klíče v konfigu mohou mít mezery a znak<
, není problém:development < common: php: date.timezone: Europe/Paris
Bude možné používat i dědičnost z YAML?
- Honza Marek
- Člen | 1664
Je to rozbitý.
žluťoučký: kůň
dává špatnou diakritiku
array(1) {
"\x9elu\x9dou\xe8k\xfd" => string(3) "k\xf9\xf2"
}
A pak tu mám ještě nějaký prase error (unexpected žluťoučký blabla):
test:
- [here, and]
Tohle přitom funguje v poho až na koně (viz výše):
neon:
test:
- [here, and]
- Honza Marek
- Člen | 1664
redhead napsal(a):
Já bych teda hlavně předpokládal jiné chování už v tom základním zápisu
neon: - [here, and] - {then: press, control: enter}
By podle mě mělo vyblít array(‚neon‘ ⇒ array(..)); a ne array(‚neon‘ ⇒ NULL, array(..));
Chápu to blbě?
Já bych to taky čekal.
- Honza Marek
- Člen | 1664
kravčo napsal(a):
Áno, chápete to nesprávne.
My to chápem, parser to nechápe. Ale je to očividně bug.
- David Grudl
- Nette Core | 8227
Je vůbec možné, že tolik chyb dokáže způsobit jeden chybějící znak ve zdrojáku? :-) Fixed
- David Grudl
- Nette Core | 8227
jansfabik napsal(a):
Bude možné používat i dědičnost z YAML?
Co je to dědičnost z YAML? Jsem YAMLlajk.
- jansfabik
- Člen | 193
David Grudl napsal(a):
jansfabik napsal(a):
Bude možné používat i dědičnost z YAML?Co je to dědičnost z YAML? Jsem YAMLlajk.
v YAML existují aliasy:
# obě hodnoty jsou identické
value1: &ANCHOR "první hodnota"
value2: *ANCHOR
v PyYAML (a jeho odvozeninách) se dá zapisovat:
map1: &ANCHOR1
value1: "první hodnota"
value2: "druhá hodnota"
map2: &ANCHOR2
value3: "třetí hodnota"
value4: "čtvrtá hodnota"
map3:
<<: *ANCHOR1
<<: *ANCHOR2
value5: "pátá hodnota"
výsledek v PHP:
$map1 = array("value1" => "první hodnota", "value2" => "druhá hodnota");
$map2 = array("value3" => "třetí hodnota", "value4" => "čtvrtá hodnota");
$map3 = $map1 + $map2 + array("value5" => "pátá hodnota");
dále mají aliasy tu výhodu, že můžu vytvořit objekt a potom použít jeho instanci vícekrát
- JajazXbm
- Člen | 29
Já nějak pořád nechápu proč se vymýšlí nový jazyk, proč se
implementuje nový parser. Má to spoustu nevýhod a nenapadá mě příliš
mnoho výhod. Nebylo by nejjednodušší přeskočit parser a psát ten config
rovnou v php poli? Stejnak ty configy píší programátoři, kteří
vytvářet pole umí. Tím by se obešel parser, který jenom zdržuje. Nemusel
by se zavádět další speciální jazyk.
Pole v php by mělo i výhody, že by se daly při jeho konstrukci používat
ostatní php vlastnosti. Jednoduše by šlo v configu napsat:
if (isLeapYear()) {
$config['production']['database']['name'] = 'databaze';
} else {
$config['production']['database']['name'] = 'dat';
}
- wotaen
- Člen | 82
Šaman napsal(a):
Myslím, že důvod je ten, že
config.ini
je soubor který si může upravovat i neprogramující uživatel (provozovatel) aplikace. Jinak by to mohl býtconfig.php
(jako u mě donedávna byl:)
Na druhou stranu zásah do config.ini je zásahem do aplikace (se všemi
důsledky vyplívajícími – nefunkční db, emaily apod) a měla by to
provádět osoba na určité technické úrovni. A pokud bude na takové
technické úrovni, tak už je celkem jedno jestli edituje
database.host:localhost nebo [‚database‘][‚host‘] = ‚localhost‘
(příklad)
Volbou vhodného zápisu php se dá zajistit čitelnost i pro
neprogramujícího uživatele.
Navíc si dovedu představit, že v novém zápisu konfiguráku se časem
uchytí další a další fičury, které budou horkotěžko emulovat normální
prg. jazyk
- despiq
- Člen | 320
psani nastaveni do configu je pro mne zdaleka prehlednejsi a srozumitelnejsi na prvni pohled nez zapsani v php
take to nesvadi k nejakym hloupostem jako podminky, to bych rekl ze do konfiguracniho souboru vubec nepatri
noa nakonec je tu srozumitelnost pro nove prichoziho ktera je podle me bezdebat jednoznacna
- buff
- Člen | 63
despiq napsal:
noa nakonec je tu srozumitelnost pro nove prichoziho ktera je podle me bezdebat jednoznacna
V dnešním .ini ještě snad ano (snad až na ta většítka v názvu sekcí). Ale když tam bude YAML, který ještě navíc nebude tak docela YAML, tak ta srozumitelnost IMHO dost utrpí.
David Grudl (dávno) napsal přibližně toto:
Srovnej si [příklad YAMLu] a [příklad JSONu]
Ano. Ale u hlubších datových struktur se ta ukecanost minimálně vyrovná velkým počtem mezer nesoucích význam v YAMLu. A já raději uvozovky než nutnost pečlivě hledět na neviditelné mezery a taby (Ale chápu, že to je věc vkusu).
David Grudl napsal:
Parser se vymýšlí, protože je potřeba parsovat anotace.
Sjednocení jazyků v configu a v anotacích (a snad i jinde) beru jako dobrý směr. Ale nový jazyk jako špatný směr. To jen můj názor; chápu že už to asi jinak nebude, když je parser prakticky hotov… ;-)
- Honza Marek
- Člen | 1664
buff napsal(a):
despiq napsal:
noa nakonec je tu srozumitelnost pro nove prichoziho ktera je podle me bezdebat jednoznacnaV dnešním .ini ještě snad ano (snad až na ta většítka v názvu sekcí). Ale když tam bude YAML, který ještě navíc nebude tak docela YAML, tak ta srozumitelnost IMHO dost utrpí.
„Dnešní ini“ je dost hrozné. Divný zápis polí, nemožnost zapsat do klíče skoro žádné zvláštní znaky, podsekce dělané tečkovým hackem,…
- despiq
- Člen | 320
„Dnešní ini“ je dost hrozné
to je velice relativni, to ze nenabizi spoustu moznosti predci neznamena ze je hrozne, ale znamena to ze napriklad nevyhovuje pozadavkum narocnejsiho programatora
nicmene predpokladam ze php parser na ini soubory je podle nejakyho standartu, ini soubory predce nevznikly s phkem
- Honza Marek
- Člen | 1664
Ini je nevyhovující požadavků nette config.ini souboru :) Nad nativním parserem je v současné době nadstavba, která ohackovává všechny pokročilejší možnoti nette config.ini souboru. Proto vznikla diskuze o novém formátu config souboru.
- despiq
- Člen | 320
Honza Marek napsal(a):
Ini je nevyhovující požadavků nette config.ini souboru :) Nad nativním parserem je v současné době nadstavba, která ohackovává všechny pokročilejší možnoti nette config.ini souboru. Proto vznikla diskuze o novém formátu config souboru.
noatake kvuli parsovani anotaci jak psal David drive
- David Grudl
- Nette Core | 8227
buff napsal(a):
Ano. Ale u hlubších datových struktur se ta ukecanost minimálně vyrovná velkým počtem mezer nesoucích význam v YAMLu. A já raději uvozovky než nutnost pečlivě hledět na neviditelné mezery a taby (Ale chápu, že to je věc vkusu).
V syntaxi neon není třeba hledět na mezery, ale i tento zápis bude připouštět. Je to na volbě programátora.
Parser se vymýšlí, protože je potřeba parsovat anotace.
Sjednocení jazyků v configu a v anotacích (a snad i jinde) beru jako dobrý směr. Ale nový jazyk jako špatný směr. To jen můj názor; chápu že už to asi jinak nebude, když je parser prakticky hotov… ;-)
Jaký je tedy jiný směr? Čím parsovat anotace?
- buff
- Člen | 63
Upřímně a bez mučení přiznávám, že vím pramálo o anotacích. Pokud vím, jsou to speciální komentáře, které se dají pomocí reflection načíst a nepřímo tak ovlivňují chod programu. Uvítám zpřesnění i ujasnění, proč se nedají zapisovat v nějakém existujícím jazyce a parsovat existujícím parserem…
- Petr Motejlek
- Člen | 293
Nevím, čím parsovat anotace, ale nejradši bych byl, aby se u nich znovu nevymýšlela syntax. Zůstal bych u nečeho co zdánlivě připomíná PHP, ale lehce osekaný o volání fcí a metod. Takže něco, co je třeba hodně blízko syntaxi Javy (EDIT: syntaxi anotací Javy ;)). Podle mě by bylo dobře, kdyby si jednu anotaci šlo představit jako zápis pole, takže něco jako
<?php
/**
* @MyAnnotation('A' => 20, 'B' => 30, 'C' => true, 'D' => null)
*/
?>
S tím, že by se mi líbilo, kdyby se musela dodržovat striktní syntax, která už je v PHP daná, tzn. řetězec je obalený '', nebo "". Ulehčilo by to nějakou práci s ručním domýšlením, co asi chtěl básník říct, když psal tuhle anotaci… ;)
Editoval Petr Motejlek (28. 5. 2010 11:14)
- kravčo
- Člen | 721
Petr Motejlek napsal(a):
Zůstal bych u nečeho co zdánlivě připomíná PHP, ale lehce osekaný o volání fcí a metod.
David zvolil štandard YAML a osekal ho na úroveň, ktorá umožňuje napísať rýchly parser.
Sám som sa svojho času YAMLom zaoberal a musím len súhlasiť, že na (štruktúrovaný) konfigurák nepoznám lepší formát… Po pridaní tabulátorov to platí dvojnásobne…
- Honza Marek
- Člen | 1664
Když je hotový parser, co brání přejít ve vývojové verzi na config.yaml soubory?
- Honza Marek
- Člen | 1664
Jan Tvrdík napsal(a):
Spíš config.neon, ne?
A budu pak muset přenastavovat IDE, aby si o *.neon myslel, že je to yaml? To tak :-D
- Patrik Votoček
- Člen | 2221
Pokud popátráte v nové docce tak je tam jasně od Davida uvedeno
config.neon
. Btw taky se celkem divím že stále neexistuje driver
pro konfigurák.
- kravčo
- Člen | 721
Honza Marek napsal(a):
Jan Tvrdík napsal(a):
Spíš config.neon, ne?
A budu pak muset přenastavovat IDE, aby si o *.neon myslel, že je to yaml? To tak :-D
Niektoré IDE správne zvýrazňujú tabulátor v YAML ako neplatný znak v odsadení, keďže gramtika YAML striktne vyžaduje odsadenie medzerami. Ale možno to bude lepšie ako si myslím…
- westrem
- Člen | 398
Ahoj,
chcem sa spytat v akom stave je NeonParser? Pozeram, ze je sucastou distribucie
pre Nette 1.0 ale je aj funkcny? Ked si tak prezeram kod, je tam este jedno
TODO :).
Je mozne ho nasadit na parsovanie nejakych textov v tu na fore uvedenom formate alebo si mam este pockat do 19.9. ? :)