Vykašlat se na češtinu a prezentovat Nette pouze anglicky?

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
redhead
Člen | 1313
+
0
-

Zdravím,

kdysi dávno tu byla akce „pište na anglické fórum“, přibyly i nějaké vychytávky jako automatický překlad, a tvrdilo se, že i angličátečníci se můžou v angličtině zlepšit, atp. Chvíli to vydrželo a teď se stejně píše na české, to anglické je aktivní tak jednou za měsíc a navíc se v něm objevují odpovědi typu „podívej se na tuto stránku v dokumentaci krásně přeloženou Googlem“. Není to trochu škoda a má tak Nette vůbec nějakou perspektivu jinde než v ČR/SR?

Takže otázka do pranice – nebylo by lepší zrušit (uzamknout) vše, co je česky, a používat pouze anglické fórum a psát pouze anglickou dokumentaci?

Výhody? Dokumentace bude v angličtině aktuální a úplná. Nemusí se udržovat dvě mutace. Lze doufat ve větší rozšíření do zahraničí. Přespolní se můžou na fóru dočíst o řešení problémů, které se tu denně probírají.

Nevýhody? Začátečníci, co umí pouze česky, mají holt smůlu. Osobně si myslím, že programátor prostě angličtinu umět, aspoň na úrovni čtení psaného textu, musí.

Editoval redhead (26. 3. 2013 12:29)

Michal Vyšinský
Člen | 608
+
0
-

Dokumentace:
S pouze anglickou dokumentací rozhodně souhlasím. Nette by se tak lépe učilo zahraničním (non-cz/sk) programátorům. Myslím, že se o softwaru i lépe píše v angličtině, protože český/slovenský jazyk pro nějaké odborné výrazy normální český výraz nemá. Pak už jen zbývá míchat angličtinu s češtinou/slovenštinou, což se mi vůbec nelíbí.

Forum:
Ale ohledně začátečníků – nechal bych české fórum, třeba jen se sekcí začátečníci. A zbytek by klidně mohl být anglicky.

castamir
Člen | 629
+
0
-

Zajímavá myšlenka. Osobně jsem pro. Nicméně s tou pasivní angličtinou si na takovém fóru nováček nevystačí, když bude chtít napsat i nějaký ten dotaz xD.

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Nejsem si jistý, jestli by tohle fungovalo dle očekávání, když to někteří nejsou schopní dodržovat ani na GitHubu při reportování/posílání/komentování issues/PR.
Ano, dokumentace by (pouze) anglicky být mohla a možná i měla. Potenciální problém vidím v tom, že to vyžaduje obstojnou úroveň od lidí, kteří do dokumentace přispívají (a ta je, ruku na srdce, ne vždy na dostatečné úrovni pro psaní takových textů).
Ale proč rušit české fórum? Jen aby se zvedla aktivita na anglickém? To mi nedává moc smysl, navíc by to přineslo spoustu nežádoucích problémů (kvalitativní úroveň dotazů, odpovědí atd.).

redhead napsal(a):

Nevýhody? Začátečníci, co umí pouze česky, mají holt smůlu. Osobně si myslím, že programátor prostě angličtinu umět, aspoň na úrovni čtení psaného textu, musí.

Zmiňuješ úroveň čtení, ale chceš zrušit české fórum. To je trochu zásadní rozdíl, ne?

Michal Vyšinský
Člen | 608
+
0
-

Majkl578 napsal(a):

Potenciální problém vidím v tom, že to vyžaduje obstojnou úroveň od lidí, kteří do dokumentace přispívají (a ta je, ruku na srdce, ne vždy na dostatečné úrovni pro psaní takových textů).

To by se ale dalo vyřešit lepším výběrem, komu se dají práva pro přispívání do dokumentace ne?

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

To by se ale dalo vyřešit lepším výběrem, komu se dají práva pro přispívání do dokumentace ne?

Ne, to rozhodně nedalo, protože už teď nemáme lidi, co by dokumentaci psali.

hrach
Člen | 1834
+
0
-

Tak treba ja jsem ochoten napsat dokumentaci pro nette database, az se splni jedna podminka, o kterou zadonim dosti dlouho – poradnej editor. A rozhodne to budu psat jen jednou a to anglicky. mozna nejsem nejlepsi anglictinar, ale je to imo mnohem lepe investovany cas. Takto jsem to udelal jiz pro svuj datagrid.

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Fórum bych kompletně neodepisoval, souhlasím. Napadlo mě udělat to jako jedno fórum – primárně anglické a navíc jen pár českých „podfór“ (obecně, problémy, nabídky práce, nebo něco podobného). Protože v současné chvíli, prostě lidi vlezou na web a mají ho česky, vlezou na fórum a mají ho česky. Tak taky budou psát česky. Přitom si myslím, že by 90 % lidí tady dokázali položit stejný dotaz i v angličtině, ale to prostředí je k tomu nijak nenabádá.

btw pokud to nebylo vidno z prvního postu – zrušil bych celý web česky (tzn. titulku, O frameworku, a další stránky). Prostě vše anglicky. Cokoliv, co by mělo být česky, by mohlo vzniknout někde jinde.. Zdroják, specializovaný český web pro Nette alá blog apod. Stejně tak jak to funguje u jiných frameworků, knihoven, jazyků, whatever.

Co se týče úrovně, myslím, že je tady spousta lidí, co angličtinu zvládá velmi dobře, jde tedy jen o to si na to najít čas (problém – chápu). Ale stejně si myslím, že i kdyby dokumentace neměla být dokonale anglicky napsaná, furt je to lepší ji mít a to jako primární zdroj, který bude také hlavním cílem případných úprav (nejen od současných uživatelů, ale třeba právě od zahraničních nováčků).

btw funguje ta dokumentace přes github repo nebo to umřelo? Spolu s tím by to byla docela fajn kombinace..

jetpack
Člen | 71
+
0
-

Já jsem taktéž pro anglickou verzi.
Jako programátor stejně hledám inspirace a 95% dokumentace čtu v Angličtině.
Možná by to chtělo anketu někde na titulní stránku? Ať se alespoň informativně ukáže co si o tom lidí co příjdou na Nette popř co jej používají myslí.

Šaman
Člen | 2634
+
0
-

Rozdodně nezavádět angličtinu, dokud nebude slušná dokumentace alespoň v češtině.
Samozřejmě jestli chceš napsat kus dokumentace v angličtině, tak ho napiš. Zatím není dost lidí na údržbu a rozšiřování dokumentace obecně, takže pokud bude mít ten kus dokumentace úroveň, předpokládám, že se do dokumentace zařadí, ať už je česky, nebo anglicky.

Editoval Šaman (4. 2. 2013 1:52)

frosty22
Člen | 373
+
0
-

Osobně bych viděl největší problém právě v tom, že ikdyž člověk angličtinu jakž takž zvládá, tj. na té úrovni přečtení, tak je větší problém něco napsat. Viz má zkušenost – před pár dny jsem nabídl HosipLanovi, že bych napsal nějakou „dokumentaci“ k jeho částem Kdyby, ale jeho plán byl psát ji primárně v angličtině (ve finále se i češtině nebrání) a bohužel tolik času nemám, přeci jen česky bych si ti chvíle udělal, ale ještě se snažit to slušně plodit v anglině – chápu, že bych to dělal i pro své dobro, ale i tak, prostě není času nazbyt. A toto si troufám říci, že je problém více lidí – už takhle je dokumentace relativně málo, resp. více přibývá věcí naprogramovaných než sepsaných, takže občas by byl člověk vděčný i klidně za azerbájčtinu :=)

A co se týče nette fóra tak to je vesměs podobné – jestli jde o propagaci nette do zahraničí budiž, avšak ztratit nováčky z rodné hroudy by byla škoda – vesměs valná část mladších začínajících programátorů skočí po nette právě kvůli rodnému jazyku a tím pádem i jednoduššímu porozumění.

Výsledek by tedy mohl být stejný asi by se více rozšířilo mimo ČR, ale naopak zde by ubylo.

Editoval frosty22 (4. 2. 2013 2:17)

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

Předem díky za opětovné otevření tématu :)

Dokumentace pouze v angličtině +1
Část práce, která tím odpadne, by bez problému pokryla její aktualizaci na současnou verzi. Konec by bylo zlých jazyků netuzemských.

Fórum dle libosti uživatelů

Grelek
Člen | 233
+
0
-

Já se taky vyjádřím.

Pouze anglická dokumentace je podle mě super nápad. Je pravda, že každý programátor (byť i začátečník) by měl umět aspoň trochu pasivně anglicky.
Navíc to možná může přispět i k jejich kvalitě? Přeci jen budou mít motivaci se tu angličtinu doučit. =)

Ale pouze anglické fórum mi jako 2× rozumný nápad nepřijde. Já osobně s čtením v angličtině nemám problémy, ale psaní je lehce katastrofa. Já to sesmolím, dá se tomu rozumět, ale vypadám jako trouba. Takže podle mě by hlavně někdo něco přečetl v angličtině, úplně by to nepochopil a pak by se měl ještě anglicky zeptat na něco, čemu nerozuměl a dostala by se mu anglická odpověď? Navíc mi to není úplně nejpříjemnější, psát jako trouba.

castamir
Člen | 629
+
0
-

@Grelek To je otázka přístupu. Chceš se posunout dál (a tímto směrem)? Tak do toho jdi! Jenže ne každý uvažuje v tomto duchu, takže nějaké subfóra by asi bylo vhodné ponechat tak jak jsou…

redhead
Člen | 1313
+
0
-

@Grelek: chápu tvou obavu, proto, jak píšu v mém druhém postu, bych české fórum úplně nerušil, ale trochu ho zmenšil a témata dal jako podfóra jediného primárně anglického fóra.

Hodně lidí se tu ohrazuje proti tomu návrhu o fóru, takže pokud by k té změně mělo dojít, asi bych to fórum i přetrpěl, jen mi to přijde kontraproduktivní.

Aspoň tedy to zrušení české mutace webu a dokumentace.

llook
Člen | 407
+
0
-

Já jsem proti. Dokud jsou prakticky všichni uživatelé Češi (snad až na pár Slováků), tak mi jakékoli omezování českého fóra nebo dokumentace nedává sebemenší smysl. Buďme rádi, že aspoň ta česká komunita kvete, když už se to s tou mezinárodní pořád nedaří.

Je to uvažování typu „if you build it they will come“, ale to funguje jenom málokdy.

castamir
Člen | 629
+
0
-

@llook Jenže nicneděláním a čekáním na Godota si taky moc nepomůžem. Tvorba dokumentace je nudná práce, co si budeme povídat. A taky pěkně titěrná a zdlouhavá. A dělat ji duplicitně je velmi, velmi neefektivní. Ve výsledku není ani jedna verze v úplně optimálním stavu.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Dle mého ideální postup:

  • přeložit současnou dokumentaci do angličtiny (co není přeložit, co je tak aktualizovat)
  • uzamknout většinu sekcí v českém fóru s upozorněním, aby použili anglickou sekci (nechat odemklé začátečníky a práci)
  • věnovat se především anglické části webu a hlavně nic českého nemazat :)
  • v české dokumentaci vést pouze základy frameworku a obecné principy, anglickou mít obsáhlejší

Ale ikdybychom se na tom 100× domluvili, tak nic z toho nemá šanci uspět, dokud nebude obstojná anglická dokumentace a ta prostě není a nejspíš to zase dopadne tak jako s tou českou.

Pokud něco chcete udělat, tak šup prvně sem: https://dev.nette.org/…tav-prekladu

castamir
Člen | 629
+
0
-

@HosipLan Možná to chce jen trošku motivace k překladům ;-)

redhead
Člen | 1313
+
0
-

llook napsal(a):

Já jsem proti. Dokud jsou prakticky všichni uživatelé Češi (snad až na pár Slováků), tak mi jakékoli omezování českého fóra nebo dokumentace nedává sebemenší smysl. Buďme rádi, že aspoň ta česká komunita kvete, když už se to s tou mezinárodní pořád nedaří.

Bodejť by tu nebyli převážně Češi, Slováci. Jinak tomu nebude, pokud se bude pokračovat stejným stylem. A že by se najednou ztratili vývojáři jen kvůli angličtině, tomu nevěřim. Nemají ani kam přejít, když všechno ostatní je (chvilka napětí) v angličtině. A stále je tu například jabber místnost.

Je to uvažování typu „if you build it they will come“, ale to funguje jenom málokdy.

Tohle je blbá argumentace. Upravil bych to na „if you build it they may come, if you don't they never will“.

redhead
Člen | 1313
+
0
-

@HosipLan: s postupem naprosto souhlasím.

Těch nepřeložených (nehotových) stránek není zas tolik. To je správně nebo je i ten seznam zle?

Grelek
Člen | 233
+
0
-

Jak psal Hosiplan, nebylo by marné to s tou dokumentací udělat tak, že v češtině bude tedy opravdu jen základ frameworku. To fórum by se asi taky dalo. Ale chce to právě udělat ten zásadní krok, že. Řekl bych, že s tím rád pomůžu, ale moje angličtina…

Pokud bude nějaká potřeba pomoci, jsem k dispozici, rád pomůžu, ale s anglickým psaním, to by u mě nedopadlo nejlépe.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

@redhead: já právěže netuším :)

paranoiq
Člen | 392
+
0
-

doufám, že pak bude někdo tak hodný a založí pro všechny ty ‚méněcenné chudáky‘ české Nette fórum </sarcasm>

tajo
Člen | 20
+
0
-

+1 za jenom anglickou dokumentaci

Vemte si, jak si připadá zahraniční návštěvník po zjištění, že existuje i jiná verze dokumentace v podivném jazyce, která je navíc mnohem obsáhlejší. To je pro něj celkem jasný signál o tom, že je lepší popojít o dům dále, kde se podpora projektu netříští.

Editoval tajo (5. 2. 2013 2:05)

redhead
Člen | 1313
+
0
-

tajo napsal(a):
Vemte si, jak si připadá zahraniční návštěvník po zjištění, že existuje i jiná verze dokumentace v podivném jazyce, která je navíc mnohem obsáhlejší.

A co teprv addony.

jetpack
Člen | 71
+
0
-

Pokud můžu tady tak také bych rád přidal ruku k dílu a pomohl s překlady.
Neříkám, že jsem světoborný angličan, ale něco znám.
A na ty překlady by mé znalosti Aj měli stačit.

Editoval jetpack (5. 2. 2013 2:29)

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

castamir napsal(a):

@HosipLan Možná to chce jen trošku motivace k překladům ;-)

Ty jsi mi nějak chytrý. Proč se toho teda nechopíš a celou dokumentaci nepřeložíš?

regiss
Člen | 61
+
0
-

+1 EN version. Rad taky prilozim ruku k dilu.

llook
Člen | 407
+
0
-

A co posoboty, ty taky budete chtít odteď jenom v angličtině? Včetně open spacu a after party?

Mě to prostě nedává smysl. Vy chcete z existující československé komunity násilím vytvořit anglickou komunitu. Ještě dejme tomu u dokumentace, pokud vám nevadí, že bude méně autorů, ale rušit české fórum? To mi přijde moc. Nedivil bych se, kdyby pak vzniklo konkurenční fórum a třeba i několik, takže by se doteď relativně dobře fungující projekt roztříštil podobně, jako svého času Webtrh…

Je to uvažování typu „if you build it they will come“, ale to funguje jenom málokdy.

Tohle je blbá argumentace. Upravil bych to na „if you build it they may come, if you don't they never will“.

A co když nepřijdou? Co když mají s Nette jiný problém, než že vedle neaktivního anglického fóra existuje aktivní hotentotské fórum?

Podle mě fórum objeví až v momentě, kdy se rozhodnou ten framework zkusit a budou potřebovat s něčím poradit. Potom je může délka odezvy odradit, ale máme takové zkušenosti? Vy, co chodíte na anglické fórum, máte pocit, že by tam k něčemu podobnému docházelo?

Já třeba nové frameworky pro PHP vůbec nezkoumám, tuhle volbu jsem si rozhodl už dávno a když na nějaký omylem narazím, většinou mu nedám ani 2 minuty. Pokud jsem o něčem zatím neslyšel, tak to asi ani nestojí za pozornost.

V době, kdy se oddělovala zrna (Zend, Symfony) od plev (Cake, CodeIgniter, PRADO, Mojavi a spousta dalších), tak Nette dost zaváhalo. Tehdy možná mohlo mít šanci prorazit čistě na bázi toho, co umí, ale dneska už to bude o dost těžší.

Pomohla by nějaká velká reference, že by si lidé mohli říct „hele, Wikipedie používá tohle a pochvaluje si to, to na tom možná něco bude“ (samozřejmě Wikipedie nikdy na Nette nepoběží, je to jenom příklad – Wikipedie běží na naprosto příšerném MediaWiki, které je díky tomu jedničkou mezi Wiki systémy, protože když je dobré pro ně, tak spousta lidí ani nehledá dál). Zatím největší reference jsou prezidentský blog, místní klon IMDB a jeden místní download server – věci, co mimo ČR nikdo nezná…

Také by pomohlo, kdyby se jednotlivé součásti daly použít více samostatně (doplněk pro Zend/Symfony se může propagovat snáz, než náhrada celého Zendu/Symfony). Na tom se snad už pracuje.

MartinitCZ
Člen | 580
+
0
-

Naprostý souhlas s @llook. Aby tohle „znásilnování“ nemělo přesně opačný účinek, než chcete. ;)

snake.aas
Člen | 25
+
0
-

+1 za anglickou dokumentaci. Forum bych řešil „when they come“.
Rád pomůžu, kde budu moct.
btw. je někde stav hlasování pro/proti?

David Ďurika
Člen | 328
+
0
-

llook napsal(a):

suhlasim, proste to en forum nieje take rozsirene lebo on nieje zaujem… to je cele…

Dokumentaciu spravte v EN som za! (a kludne zruste CZ dokumentaciu) ale ludi (cz/sk komunitu) zrusit neviete…

Pomohla by nějaká velká reference, že by si lidé mohli říct „hele, Wikipedie používá tohle a pochvaluje si to, to na tom možná něco bude“ (samozřejmě Wikipedie nikdy na Nette nepoběží, je to jenom příklad – Wikipedie běží na naprosto příšerném MediaWiki, které je díky tomu jedničkou mezi Wiki systémy, protože když je dobré pro ně, tak spousta lidí ani nehledá dál). Zatím největší reference jsou prezidentský blog, místní klon IMDB a jeden místní download server – věci, co mimo ČR nikdo nezná…

tak cca este 3–4 mesiace a tralandia bude bezat na nette. Planuje to tam aj niekde spomenut… to by vam malo dost pomoct zo SEO hladiska

Editoval achtan (5. 2. 2013 12:46)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Na co potřebuješ hlasování, abys mohl zrevidoval anglickou dokumentaci?

snake.aas
Člen | 25
+
0
-

Hlasováním jsem myslel jaký je většinový názor na tohle… Samozřejmě že nic nebrání revizi anglické dokumentace, ale hlasování mě zajímalo ze stejného důvodu jako je tenhle topic.

bene
Člen | 82
+
0
-

1. Jestli jsem to dobře pochopil, tak základní problém je nepřeložená dokumentace (překládat text je pro programátora nuda).

Napadá mě řešení udělat sbírku a nechat to přeložit někomu, kdo umí anglicky a rád si přividělá nějaký drobák (a že jich bude). Jak bude toto hotovo, může se dokumentace už psát jen anglicky. Do té doby bude motivace psaní anglické dokumentace nulová.

2. Co se týče zrušení českého fóra, tak přeji hodně štěstí. Lidi se prostě začnou scházet jinde…

3. Navíc řešíte fórum a dokumentaci a přitom úvodní stránka https://nette.org/ nabíhá primárně v češtině :-D

Editoval bene (5. 2. 2013 13:42)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

@bene: No úplně ne https://nette.org/en/, nebo máš snad anglickou IP, či browser nastaven na angličtinu? A vlaječku máme, takže to problém není.

Ale ono je to především na Davidovi, nevím o nikom (možná Honza Tvrdík), kdo by měl oprávnění dělat takové změny na webu. Ale jako, nejsme na tom zase až tak špatně ;)

Co se týče anglického fóra, tak já ho čtu a snažím se také odpovídat, IRC jsme taky založili.


A vůbec, jdete na to strašně špatně.

Na mě, abych něco udělal, někomu napsal obsáhlý příspěvek s dlouhým kódem a nebo se rozepisoval o nějakém problému zde na fóru platí jediná věc – dotyčný mě musí buď hecnout zajímavou otázkou, nebo nějakým způsobem nadchnout pro svůj problém. To se už moc často nestává.

A s Davidem je to úplně stejné. Jeho nejvíc vyhecuje, když pošlete pullrequest, který řeší nějaký problém ale řeší ho špatně – on jde a napíše to lépe :) (taky se musíte trefit do momentu, kdy zrovna nemá prázdniny, ale to je jiný problém)

Takže jestli chcete udělat něco dobrého pro Nette Framework, neřešte web, David když uvidí, že se něco hýbe, tak půjde a předělá ho. Neřešte fórum, protože fórum máme a funguje, jen se tam nikdo neptá.

Někdo znalý, kdo umí anglicky nabídněte článek o Nette Frameworku na nějaký zahraniční portál o php, nebo webovém vývoji obecně. Třeba o laděnce, nebo o Neonu pro začátek.

Tím pomůžete Nette nejvíc. Tahle diskuze totiž nikam nevede, protože nikdo tady nemá oprávnění s tím cokoliv udělat a jak všichni víme, demokracie u Nette chválabohu nefunguje.

hrach
Člen | 1834
+
0
-

Nutno diskutovat každý problém zvlášť:

  1. Forum české: by podle mě mělo být určitě zachováno a plně funkční a dostupné, nerušil bych ho. Chápu, proč by ho někdo chtěl zamknout, ale připadá mi to nepřínosné.
  2. Forum anglické: Je tam třeba dostat trochu aktivity. Jako největší problém pozorouji to, že přečtení (=navštívení) českého fora přečte i to anglické. Osobně vyhlašuji, že otázky ohledně nette\database budu řešit nyní jen v agličtině (en forum, github) :P
  3. Dokumentace: někdo tu naprosto nesmyslně míchá hrušky s jabkama. Aktivita pisálků a neutěšený stav (obou) dokumentací jsou dvě rozdílné věci. Faktem zůstává, že jestli má být Nette ve světě trochu známější, je třeba mít vše primárně v EN. To teď není a představa, že někdo ze stavu ˙cs ⇒ en˙ udělí cs == en je prostě mimo. Mnohem jednodušší je prostě udělat něco málo v en => cs (tedy primárně v en, někdo to do cs někdy přeloží), ale průser je, že pak vznike bordel ve stylu cs <> en a už to nikdy nikde nedosynchronizuje. Aby ten bordel nevznikl, musí padnout rozhodnutí o zamčení české dokumentace (doc.nette.org), dopřeložit co je, dosynchronizovat věci. Workflow tohoto by mohlo byt:
    • uzamknout cs doc
    • prejit na Git/GitHub
    • dosynchronitovat na cs <⇒ en.
    • pokud chce nekdo neco v cs, musi to dodat i v en.
    • predchozi podminka by se tykala pouze DOC, ne planette, atp.
  4. Dokumentace motivace a aktivita: Určitě zásadní je, kdo to bude psát a kdo to bude dělat. V předchozím bodě jsem zmínil GitHub. To je imo naprosto zásadní věc, která toto celé může posunout dál. Nejen že každý může přispět a jeho přípěvek může být revidován (tzn. existence kontroly před mergem, ne zpětná kontrola a reverty jak teď), hlavně lze mnohem lépe dělat diffy, vyvíjet postupně (branch, fork), atp.

Naprosty PS offtopic: ty výkřiky od lloka mě naprosto děsí. Za je docela dost odvážný tvrdit, že např. Cake je plevel. To jsi ho asi viděl jen z rychlíku. To, že ma uplně jinou architekturu ještě neznamená, že je to sračka. Dale ten tvuj download server není rozhodně jedinej, naopak byl v nette az druhej, mnohem drive slapaly na nette jine (a dodnes slapou).

frosty22
Člen | 373
+
0
-

Koukám, že se to zde obecně žene myšlenkou – „Uzavřeme CZ verzi, vše už bude EN a voalá všichni přijdou“, docela by mě však zajímalo jak to? Když si tedy vezmu multijazyčný web cz/en, kde mám nejvíce čtenářů z Čech, protože již je zde známý a firmami propagovaný a odstraním u něj CZ, tak potom se prosadím v zahraničí? To se mi zdá jako dosti bláhová myšlenka.

Jak již zde bylo uvedeno, EN fórum existuje, EN články je možné psát, zdrojové kódy též existují, takže proč by měl být problém v tom, že jsou i české? Vždyť v čechách to již začalo, a zpropagovalo se to hlavně u těch nováčků programátorů, kteří šáhli po nette kvůli českému jazyku.

Pokud by se mělo nette propagovat do zahraničí, je spíše potřeba to dát vědět na zahraniční fóra, do topiců, kde řeší PHP frameworky, napsat články na development weby, atd. Prostě klasický marketing, vždyt to vlastně není nic jiného.

Pozn.: Docela by mě zajímalo, proč je taky tak důležité to propagovat do zahraničí? Zvláště na úkor místního trhu.

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Asi bych to měl uvést na pravou míru a říct něco k mé motivaci k napsání.

Na twitteru se občas vykřikne jak je např. nyní populární Kohana děsná atp. A proč je stále Nette takovou českou hříčkou. Tak jsem se zamyslel, čím to je? Všechny frameworky nebo knihovny, které používám nebo jsem se o ně zajímal se píší zásadně v aj, dokumentace v aj a i web je v aj a hlavně je aktualní (většinou aktuálnější než jiné mutace).

Kdyby jste teď napsali nějaký aj článek a lidi by se pak snažili s Nette začít a viděli by, že na fóru je velmi malá aktivita (na to i já mimochodem přihlížím při výběru knihoven – pokud je malá a neaktivní komunita přejdu ke knihovně s větší a aktivnější komunitou (mimo jiné pro rýpali)), že je málo addonů, neaktualizovaných, že není quick start v aj a že něco, co je napsáno v dokumentaci nefunguje v nejnovější verzi, asi by se na to lidi vykašlali (a já se nedivím).

Právě proto mi došlo (jestli je ta teorie správná, by ukázal až čas), že za úspěchem (mimo jiné) stojí aktivita v angličtině.

Nyní se dostávám k českým mutacím. Nemám zájem na tom aby se to zakázalo silou. Chci aby se to aspoň uzamklo (dokumentace) nebo zmenšil vliv (fórum), aby se aktivita přenesla do angličtiny, pokud je to možné.

A co se týče psaní článků anglicky, nechápu proč to nemůže být naopak. Psaní článků na odborné weby česky a ať je dokumentace, addony, plannete primárně v aj (a aktuální).

@llook: souhlasím s hrachem, mě přijde tvůj názor tak nějak z cesty. A to že vznikne jinde české fórum je špatné proč? To, že trávíš 2 minuty s frameworkem, na který narazíš a jdeš pryč je tvoje věc a tvoje blbost, ne vše je vždy špatné a to, že to je špatné většinou nepoznáš za 2 minuty, s tím ale nemá co společnýho jazyk.

@hrach: napsal jsi to tak, jak bych chtěl, kdybych uměl uspořádat souvisle své myšlenky. Souhlasím s každým bodem, zvláště s 3) a 4).

Editoval redhead (5. 2. 2013 18:41)

redhead
Člen | 1313
+
0
-

@Filip Procházka: je mi jasný, že to je vše na Davidovi, ale taky jsem chtěl trochu rozdmíchat vody a sledovat reakce ostatních a třeba si něco ujasnit. To jestli na to David dá bude primárně jeho věc, ale byl bych moc rád, kdyby to viděl podobně. A třeba ho tohle vlákno aspoň přiměje k napsání nějakýho komentáře k současnýmu stavu (třeba mě vyšle i do háje a já jako „OK Guy“ půjdu – done).

Editoval redhead (5. 2. 2013 18:39)

Šaman
Člen | 2634
+
0
-

Jak to vidím já – no flame, pls:

  • Nette má slušnou základnu vpodstatě jen díky české komunitě a komunikaci v češtině. Odstřihnout ji bych považoval za epic fail a trochu i za zradu.
  • dokumentace je nedostatečná, Planette je dělaná stylem prober se v haldě screencastů, odkazů na fórum a videí a třeba najdeš co hledáš. Navíc všechno včetně fóra rychle zastarává a přestává platit
  • jestliže někdo bude hledat framework v EN, podle mě si nevybere Nette právě z těchto důvodů
  • až toto bude pořešené v češtině (+řešení aktuálnosti doplňků a nějaká jejich dokumentace), pak můžem uvažovat o světě. Zatím bych byl rád za to, že lidi Nette používají a tím testují a uvádějí do praxe
  • dokumentace v angličtině by měla být daleko rozsáhlejší a s příklady, protože stále spoustu nepřesných či chybějících informací supluje fórum. Pokud bych měl přeložený článek o Nette Database do angličtiny, tak to stále neznamená, že jsem schopný Nette\Database používat.

Vím, že kromě Davida (kterého předpokládám Nette, resp. školení o něm živí) se na současné podobě dokumentace a celého frameworku podílí desítky lidí vpodstatě zadarmo a nechci tímto postem nijak kritizovat jejich práci. Ale jestli má mít framework profesionální dokumentaci, asi by stálo za to zvážit, jestli by bylo možné nějak zaplatit člověka, který by se jí věnoval profesionálně. Jinak těžko chtít po někom, kdo napíše článek do dokumentace, aby ho každý půl roku zkontroloval a revidoval.

Editoval Šaman (5. 2. 2013 20:40)

frosty22
Člen | 373
+
0
-

@Šaman: Á alespoň někdo sdílí názor se mnou, s body co jsi uvedl přesně souhlasím. Není ještě pokryta ani čeština (či dokumentace obecně – jakákoliv) a do nette přibývají novinky a nové možnosti mnohem rychleji než-li do dokumentace, takže kdo nesleduje i fórum, či nebrouzdá změnami po Githubu ani o všem neví.

Editoval frosty22 (5. 2. 2013 20:49)

Aurielle
Člen | 1281
+
0
-

Co prostě začít lidi tlačit do anglické verze webu jen tím, že by byla defaultní, a na češtinu by se muselo ručně přepínat? Společně s nějakým tím dobudováním anglické dokumentace by to mohl být dobrý impuls.

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Šaman napsal(a):

  • až toto bude pořešené v češtině (+řešení aktuálnosti doplňků a nějaká jejich dokumentace), pak můžem uvažovat o světě. Zatím bych byl rád za to, že lidi Nette používají a tím testují a uvádějí do praxe

Podle mě je chyba právě v tom, že to chcete nejdřív opravit v češtině a až pak překládat, ono to totiž pak skončí stejně jako minule. Prostě ta čeština opět třeba nebude dokonalá, na něco se zapomene nebo se něco změní/přibude a nezdokumentuje a už mám nejen špatně českou, ale ještě horší anglickou, a pak je refactoring nemožný (nebo se do něj nikomu nechce, což chápu).

A teď mám pocit (jen pocit), že novinky, které za poslední dobu přibyli v dokumentaci nejsou. Nikdo totiž tu dokumentaci nepíše v češtině, natož aby ji pak musel ještě překládat do aj a trávit s tím ještě víc času. Nehledě na to, že například já se při překladu uchyluji k českému slovosledu nebo spíš překladu 1:1 místo toho, abych to napsal jinak a líp ale se stejným významem.

I proto by bylo fajn začít dokumentaci psát (nepřekládat ale psát) znovu a pořádně, a vyřešit tím i neduhy jako nekompletnost či strukturu (ty mega dlouhý stránky fakt nikdo nečte rád a špatně se v tom něco konkrétního hledá).

Je mi jasný, že odpovědí je „tak můžeš začít“, a já bych fakt rád začal, kdybych na to měl čas. V žádném případě jsem ale nechtěl říct „tak to někdo udělejte“.

hrach
Člen | 1834
+
0
-

Prosim vsechny zpomalene jedince, kteri tu mluvi od odstrihnuti komunity, aby si precetli muj prispevek, ktery nic takoveho nedela. (Obsah toho prispevku jako umysl ztvrdil i autor topicu). Prestante se tu ohanet srackama. Nikdo tu nikoho neodstrihuje.

A jeste takovou technickou: Jestli tu mluvite o ceske komunite, tak ta rozhodne neni tady na foru, ale v republice. 70 % vyvojaru na nette forum neni registrovanych, 80 % jich sem nikdy nenapsalo. Ale 95 % z nich umi anglicky natolik dobre, aby kompletne pochopili aktualni dokumentaci v en.

Tharos
Člen | 1030
+
0
-

Ahoj, dovolil bych si vyzdvihnout tenhle postarší názor. Má dnes Nette něco jedinečného, co jiné zaběhnuté frameworky typu Symfony 2 nemají?

Jsou věci, které jsou v Nette moc hezké. Sám jej denně používám a neměnil bych jen tak za něco… Ale nic typu: „Wow, tak tohle je vážně bomba! To v XYZ nemáme“ v Nette nenalézám.

Co přiměje anglicky mluvícího jedince k tomu, aby Nette upřednostnil před mnohonásobně zaběhlejším Symfony 2? Co je ten zlatý grál, pro který se mu vyplatí oželet Symfony 2 komunitu, tisíce jeho bundlů? Nic mě nenapadá. A to mi přijde jako kámen úrazu.

Felix
Nette Core | 1186
+
0
-

Tharos napsal(a):

Ahoj, dovolil bych si vyzdvihnout tenhle postarší názor. Má dnes Nette něco jedinečného, co jiné zaběhnuté frameworky typu Symfony 2 nemají?

Jsou věci, které jsou v Nette moc hezké. Sám jej denně používám a neměnil bych jen tak za něco… Ale nic typu: „Wow, tak tohle je vážně bomba! To v XYZ nemáme“ v Nette nenalézám.

Co přiměje anglicky mluvícího jedince k tomu, aby Nette upřednostnil před mnohonásobně zaběhlejším Symfony 2? Co je ten zlatý grál, pro který se mu vyplatí oželet Symfony 2 komunitu, tisíce jeho bundlů? Nic mě nenapadá. A to mi přijde jako kámen úrazu.

Je to fakt, ze zadna killer-feature tu neni, mozna bychom mohli debatovat, ale jak sam pises, Symfony 2 ma proste mega komunitu a tech addonu, clanku a manualu co je k tomu napsanych, ono i treba otazek/odpovedi na stackoverflow

Dokavad nebude vsechno v anglictine a nebude se Nette opravdu propagovat a sirit dal, tak si to tu muzem smrdlat cesko-slovensky dal.

PS: Ja v dokumentaci uz ani nehledam, nejdriv mrknu na commity na githubu a kdyz to nestaci tak ledu do API nebo do kodu. Jak uz nekdo psal, ty sileny eseje, ve kterych ani nejde nic najit, cist nejdou.. =/

hrach
Člen | 1834
+
0
-

Fakt jsem zvedavej, jak daleko dojde tento spanel, kterej si prave projel QuickStart… :)
https://twitter.com/…471065354240
http://translate.google.cz/#…

jetpack
Člen | 71
+
0
-

Držím španělovi Palce! :D