[Poslední sobota] Nováčková, Praha, 26.1.2013

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
Vitek Jezek
hledá kolegy | 285
+
0
-

Poslední sobota

Poslední sobota je pravidelným místem setkání všech fanoušků programování webových aplikací, ať už to jsou odborníci nebo amatéři. Střídavě se koná v Praze a Brně, občas zavítáme i jinam ;-) Znalost Nette Frameworku je samozřejmě výhodou. Vstup na akci je zdarma, jen prosím potvrďte účast.

Program:

tentokrát bude důraz programu na nováčky: nebyl jsi nikdy na Poslední sobotě? Bál jsi se mezi nás přijít? Nebo jsi si myslel, že nebudeš ničemu rozumět? V lednu by měly všechny protiagrumenty padnout. Těšíme se na tebe!

  • geektrain – Posobota začíná již samotnou cestou na akci diskuzemi ve vlaku, autě či autobuse s dalšímy účastníky. Určitě pojede někdo z Brna, Ostravy, Tábora, Plzně,… Hlaste prosím ve vláknu níže vaše odjezdy, abyste se spojili s krajanama.
  • speedmeeting“ – jsi nováček v Nette komunitě? Nikoho neznáš? Nevadí! Díky speedmeetingu rychle navážeš vztahy
  • přednášky – abychom se dozvěděli i něco nového
    • David Grudl: bude upřesněno (ale dříve než na Barcampu ; )
    • Jan Tvrdík: správná práce s výjimky v PHP (bude doupřesněno)
    • Daniel Kadera: Facebook vs já – Chceš svým uživatelům usnadnit přihlašování a registraci do svého webu? Chceš jim nabídnout relevantní obsah na základě aktivit jejich přátel? Nebo programuješ aplikaci přímo pro Facebook a zajímá tě, jak na to v Nette?

      V tom případě je Facebook vs. já přednáška přímo pro tebe. Budeme rozebírat možnosti a nástroje, které nám Facebook dává k dispozici, úskalí jejich využití a řešení těchto úskalí. Namátkou:

      • Autorizace uživatelů pomocí Facebooku – samostatný web, facebooková aplikace
      • Získávání informací pomocí Graph API a zajištění potřebných oprávnění
      • Reakce na nežádoucí a nečekané situace
      • Realtime Updates

      … a spoustu dalších věcí. To všechno Nettě!

  • workshopy – abychom si na to ‚nové‘ mohli i vlastnoručně šáhnout
    • Vítek Ježek: Git basics – Git je jednoduchý verzovací nástroj, se kterým spousta lidí stále bojuje. Zkusím s tím něco provést. Vysvětlím pojmy jako fetch, push, commit, merge, cherry-pick; rebase (vč. interkativního & autosquash). Myslím si, že začátečníci ocení “klikátka”, takže si vše ukážeme na nich. Ideální si vzít i vlastní počítač pro zkoušení na místě.
      • jedná se o kombinaci pidi-přednášky (teoretické znalosti) s vyzkoušením si praktických příkladů. Je proto nutné si donést vlastní notebook na kterém to budeme zkoušet; případně kde si budeme rozjíždět prostředí atd…
      • workshop poběží paraelně vedle nějaké přednášky
  • popřednáškové diskuze pomocí openspace technology – máš nějaké téma, které tě na Nette a okolí zajíma, ale nikde jsi nenašel „jak do toho“? Zajímá tě např. jaké triky a tipy používají kolegové? Pak tento blok je přesně pro tebe. Navržená témata zatím jsou (další se mohou navrhnout až na samotné akci):
  • … na závěr hospoda – k zahnání hladu i žízně a doprobrání, co zůstalo neprobrané
Vitek Jezek
hledá kolegy | 285
+
0
-

v lednu bych rád zorganizoval „klasickou“ přednáškovou Posobotu; zaměřenou na nováčky. Mám za to, že spousta lidí o Posobotě slyšela, ale z nějakého důvodu na ní ještě nebyla. A většinou to jsou právě lidi, kteří s Nette začínají a pomalu se do komunity zapojují.

Tedy ti, kterým účast na Posobotě pomůže patrně nejvíce.

Rád bych to proto změnil a odstranil veškeré překážky, aby nováčci mohli přijít a zapojit se. Budu rád, pokud nadhodíte další nápady, jak nováčky zapojit. Prosím i samotné nováčky, aby nám se vyjádřili, co by se jim líbilo / hodilo / proč doposud nepřišli / … ; )

Budu rád za návrhy přednášek. Sám bych si střihnul něco o naprostých základech Gitu, protože nějak spousta lidí s ním stále bojuje. Jen nevím, zda-li to dám jako přednášku a nebo někde paraelně jako workshop – což je také možnost mít více paraelních workhospů a méně „velkých“ přednášek. Co myslíte?

Grelek
Člen | 233
+
0
-

Já se na Posobotu 100% nedostavím (protože můj věk =)), ale určitě ocením případný záznam. GIT by se mi osobně líbil.

A ty workshopy vypadají jako dobrý nápad. Kdo bude chtít, na Posobotě si vybere workshopy, které chce vidět na vlastní oči a ostatní by si mohl prohlédnout právě na tom záznamu.

Editoval Grelek (25. 12. 2012 21:31)

Vitek Jezek
hledá kolegy | 285
+
0
-

@Grelek: a to jsi příliš starej nebo příliš mladej? Myslím, že pokud se dokážeš nějakým způsobem dopravit do Prahy, pak tě rádi uvidíme. A pokud jsi nováček, pak tím spíše!

Takže jiný důvod „proč ne“? ; )

Grelek
Člen | 233
+
0
-

Je mi 14 let, takže můj problém jsou hlavně rodiče a doprava. =) Do Prahy to mám cca 140km.

Jednou snad dojedu, ale v tomhle půl roce určitě ne.

danik
Člen | 56
+
0
-

Ahoj,

měl bych námět do OpenSpace. Snažím se všechny věci který dělám od začátku dělat AJAXový a jedna věc, kterou pořád nemám uspokojivě vyřešenou, je předávání dat mezi backendem a client-side – věci typu překladů a tak, ale především linky (když má třeba client-side něco volat jinde než při kliknutí na AJAXem ošetřenej odkaz). Jedna z věcí, který mě napadly, je udělat „port“ Nette routeru do JavaScriptu – pak by na JS straně nebylo potřeba znát konkrétní URL, ale prostě by se volala nějaká mutace $presenter->link(...) ve stylu Nette.link(...). Přijde mi to ale jednak na hranici strašný prasárny a jednak vlastně nevím, jak moc se to vůbec udělat.. a tak si říkám, než se do toho pustím, že bych se pobavil s váma ostatníma, jak třeba tohle řešíte :o)

Hmm? :o)

PetrHH
Člen | 49
+
0
-

Jako skoro úplný začátečník bych se velmi rád dostavil. Zatím jsem z Nette použil jen Forms, Database a Sessions. Těším se!

Editoval PetrHH (26. 12. 2012 16:33)

Ondřej Altman
Člen | 17
+
0
-

Vypadá to, že tentokrát už to konečně vyjde i mně. Přednášky vypadaj supr. Osobně se budu hodně zajímat o:

  • testy v Nette (co, proč, jak testovat a jak s testováním začít)
  • CLI & Nette
  • Komponenty-best practise ( na co všechno je použít, na co nepoužít, továrničky v neonu ..)
  • Backbone/AngularJS/Closure + Nette

Kdyby někdo jel vlakem z Plzně. Pište do PM :)

brabijan
Člen | 8
+
0
-

Pokud by jel někdo z ČB, rád někde naberu, jel bych přes Písek nebo Tábor, záleží kde by byl větší zájem.

ajda2
Člen | 66
+
0
-

Zdravím,
můžu se zeptat, zda budou video záznamy přednášek? Bohužel jsem se nemohl osobně zúčastnit, ale záznamy z Posledních sobot mi daly strašně moc námětů k přemýšlení a zlepšení. Navíc téma Git a Facebook jsou pro mě aktuální, moc děkuju za info.

frosty22
Člen | 373
+
0
-

Též se snad ukáži, minulá pražská posobota se velice líbila :) Co se týče přednášek, tak zde asi prozatimně nepomohu, přestože v nette dělám již skorem 2 roky denně, tak si nejsem jistý zda používám bestpractice, abych mohl někomu radit / přednášet.

juzna.cz
Člen | 248
+
0
-

GeektrainBrna bude jako vzdy v 9:39 EC Jesenius, abychom si jeste stihli dat obed v indicke. Notasy s sebou, at muzeme hackovat po ceste (ale kdo notas nebere, vubec nevadi). Kdo se prida? Pocitam s @Filip Prochazka.

Vitek Jezek
hledá kolegy | 285
+
0
-

zdá se, že jsem se finálně domluvil s Era prostorem o sponzorství, takže se máme na co těšit! : ) Kvůli tomu jsem i posunul trošku začátek na dřívější dobu; abychom i dříve odešli do hospody.

Nemáte nějaký tip na hospodu v okolí Václaváku?

Spolu s tím nám také David přislíbil přednášku : ) Vše jsem doplnil do prvního příspěvku.


@Grelek: rodiče tě nepustí? Třeba tam bude kousek někdo z komunity, tak byses mohl svézt

@daník: jo, to jsme už i u nás párkrát řešili ; ) Rád si o tom popovídám v rámci jednoho Openspace bloku.

@Ondřej Altman: zajímat – tzn. i přednášet? ; )

@frosty22: jedná se o Posobotu zaměřenou pro začátečníky – neměl bys nějaké téma, které by ti třeba pomohlo, když jsi býval začátečník? S čím jsi např. hodně bojoval?

hrach
Člen | 1834
+
0
-

@juzna.cz I'm in.

matoni555
Člen | 40
+
0
-

Já se poprvé zúčastním. Nejede někdo z nebo přes Olomouce?

Jan Tvrdík
Nette guru | 2595
+
0
-

@Vitek Jezek: Předběžně bych si vzal přednášku o správné práci s výjimkami v PHP + možná přibalím pár dalších užitečných rad. Hodila by se mi na to hodinka a víc :)

Teď mě ještě napadal jeden téměř nevyčerpatelný zdroj nápadů do přednášky – má osobní sbírka otagovaných vláken tady na fóru.

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Nabídnul bych téma na přednášku/workshop KnockoutJS + Nette, pokud by byl zájem.

besir
Člen | 170
+
0
-

Pro mě by byla zajímavá přednáško o základech Nette Database. Doposavaď jsem používal dibi. Na doporučení, že Nette Database je Cool asi jako Dibi na druhou s ní chci začít. Ujme se toho někdo?

stekycz
Člen | 152
+
0
-

Ondřej Altman napsal(a):

  • Komponenty-best practise ( na co všechno je použít, na co nepoužít, továrničky v neonu ..)

Tohle téma by se mě osobně také líbilo, ale možná spíše formou OpenSpace než samotné přednášky. Z mého pohledu se totiž jedná o celkem filozofické téma a hodně lidí bude mít nejspíš rozdílné názory (nebo taky ne :-)).
Abychom se v rámci tohoto tématu dostali k nějakým opravdu zajímavým věcem, doporučoval bych nejprve se podívat na přednášku od Honzy Tvrdíka. Sám jsem se z ní tenkrát poměrně hodně (pro mě) neznámých věcí dozvěděl :-)

hrach
Člen | 1834
+
0
-

Kdyby byl vetsi zajem o zakladni praci s Nette\Database, tak bych asi neco mohl udelat. Do te doby odkazuji na jiz probehle video se slajdy (viz komentare). PS bych se mel zustacnit (tak na 80 %), takze urcite muzu probrat i neco osobne.

Vitek Jezek
hledá kolegy | 285
+
0
-

já se obávám, že do programu se další přednáška již nedostane; maximálně na další Posobotu ; ) Ale do Openspace je to myslím skvělé téma; napsal jsem ho tam.

Jinak svojí přednášku jsem opravdu přehodil jako workshop, který poběží paraelně vedle nějaké přednášky – buď té od Dana nebo od Honzy. Pokud si tak chcete osvojit základy Gitu, vezměte si svůj notebook!

Tušíte někdo, jak to je s dobrou hospodou v okolí václaváku?

stekycz
Člen | 152
+
0
-

Vitek Jezek napsal(a):
Tušíte někdo, jak to je s dobrou hospodou v okolí václaváku?

Velice dobrá restaurace je Kolkovna – Palác Savarin. Tím, že je to ve vnitrobloku domů, je tam velký klid. Pokud si správně pamatuju prostory, tak bychom se tam snad měli vejít (samozřejmě s rezervací) i všech 100 :-)

Jakub Kontra
Člen | 30
+
0
-

Já třeba osobně bojoval s jazykovými mutacemi. :)
Každopádně by mne asi nejvíc zajímali ty Facebookové aplikace

Marek Šneberger
Člen | 130
+
0
-

Hi guys, Na tuhle poSobotu se už dostanu. Jedu autem ze šluknovska, takže pokud budu mít někoho po cestě, rád naberu. Nejsem si jistý počtem volných míst, takže post pak ještě upravim ;)

saimons
Člen | 293
+
0
-

Jak to planujete s navrate, vy co jedete z Brna a okoli? Pokud se pujde do hospody, tak asi uz moc moznosti na navrat nebude. Nejede nekdou autem nekde od Brna? Jsem z Trebice (skoro po ceste).

Vitek Jezek
hledá kolegy | 285
+
0
-

@stekycz: nevypadá špatně, jen mě příjde poněkud dražší; tak abychom neudělali díru do rozpočtu chudším kolegům. Namátkou: Plzeň, Kozel, Birell – vždy za 43 CZK.

Nebyl by tip na nějakou jinou?


@JimmyBlack: jak to myslíš, s „jazykovými mutacemi“? (každopádně to vypadá jako dobré téma na Openspace)

@Marek Šneberger: přihodil jsem tě nahoru do geektrain (spíš geekcar v tomto případě O: )

@saimons: pokud se dobré koukám, tak nějaké spoje (přes Brno či Jihlavu) jedou do Třebíče v 19:30… To je taková hodinka posezení v hospodě ; )

stekycz
Člen | 152
+
0
-

Vitek Jezek napsal(a):

@stekycz: nevypadá špatně, jen mě příjde poněkud dražší; tak abychom neudělali díru do rozpočtu chudším kolegům. Namátkou: Plzeň, Kozel, Birell – vždy za 43 CZK.

Nebyl by tip na nějakou jinou?

Ještě mě napadá Hockeyka a U Medvídků

darthcz
Člen | 113
+
0
-

Tak sem se rozhodl, že konečně dorazím a už je plno :-/ Plánujete nějaké navýšení kapacity?

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Včera jsem potkal Vítka v metru a říkal že běžná kapacita místa kde se PS bude konat je 70 lidí ale že je ověřené že se tam vejde 100. Takže se trochu obávám že víc už to napěchovat nepůjde…

Ondřej Altman
Člen | 17
+
0
-

Vitek Jezek napsal(a):
@Ondřej Altman: zajímat – tzn. i přednášet? ; )

Budu spíš jen naslouchat, přece jen s Nette jsem začátečník. Až budu mít co předat, rád se podělím :)

Honza Marek napsal(a):
Nabídnul bych téma na přednášku/workshop KnockoutJS + Nette, pokud by byl zájem.

Zájem je, velký. Když se přidá víc lidí, tak workshop ideálně. Nikde jsem nenašel nic kloudnýho o použití MVC javascriptu a Nette.

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Patrik Votoček napsal(a):

napěchovat nepůjde…

A to bude u vchodu stát bodyguard a „nadpočet“ lidí vyhazovat? :-) Taky nevím, jestli dorazím…ale co kdyby ano ;-) Nerad bych dostal od nějakého hromotluka přes ústa :-)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

@darthcz: Já si myslím, že úplně v pohodě můžeš přijít. Jen musíš počítat s tím, že si nesedneš :)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Ondřej Brejla napsal(a):

A to bude u vchodu stát bodyguard a „nadpočet“ lidí vyhazovat? :-)

tím sem spíš myslel http://www.youtube.com/watch?…

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Tak strašné to snad nebude :-)

darthcz
Člen | 113
+
0
-

Tak už nejsem konečně pod čarou :)) Chtěl bych se zeptat, zda bude někdo ochotný prodiskutovat vhodnost použití nette na vývoj větší fb aplikace (úskalí, případná jednodušší řešení, použití jen některých komponent nette apod.).

wdolek
Člen | 331
+
0
-

uplne mimo diskusi: jeminkote! co delate :D 100 lidi na PS?! co se to stalo?… snad to ty prostory prezijou ;)

… a co nejaka komornejsi odnoz PS? treba 2S (druha sobota v mesici)?

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Vítku, budou jmenovky? Při tomhle rozsahu a množství nováčků by se určitě hodily.

frosty22
Člen | 373
+
0
-

Pánečku minulej měsíc jsem se rozhodl že budu chodit pravidelně, líbilo se mi s Váma :)
A najednou koukám, že jsou na to fronty a dokonce plno, to jsem nečekal ..
Neběžela náhodou třeba reklama na Nově :)

mkoubik
Člen | 728
+
0
-

To jsou asi novoroční předsevzetí, loni na lednové PS v Hubu byl taky nátřesk.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

wdolek napsal(a):

… a co nejaka komornejsi odnoz PS? treba 2S (druha sobota v mesici)?

http://srazy.info/…oud/terminy/

Ot@s
Backer | 476
+
0
-

Vzkaz/prosba přednášejícím. Abychom zajistili pokud možno co nejlepší videa vašich přednášek, doporučuji si nainstalovat nějaký použitelný rekordér obrazovky. Např. AutoScreenRecorder. Na použitém SW moc nezáleží, důležitý je formát a kvalita záznamu. Doporučuji nainstalovat ffdshow, a použít konkrétně kodek H.264 v módu „jeden průchod – průměrný bitrate“ a bitrate volit v rozmezí 200–400 kbps (vyzkoušejte podle kvality). Doporučuji vyzkoušet si to nanečisto doma (přímo na akci to asi řešit nebudeme). Kdyby byly jakékoli konkrétní dotazy, ozvěte se přes vzkazy. Díky za spolupráci.

+
0
-

Zdravím, plánuje se před PoSobotou nějaká návštěva Curry house?

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Nic se neřešilo zatím, ale jak jsi to napsal, tak jsem dostal chuť :)

Brňáci máme příjezd 12:21, tak bych do curry rád zašel, kolem té 1 :)

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Což takhle místo Curry House jít do Tandooru? To mám 5 minut od bytu :)

hrach
Člen | 1834
+
0
-

Musím se omlnuvit, ale ze zdravotních důvodu svou učast musím zrušit… :| Nicméně o Nette\Database kecejte, nadšených vývojářu není nikdy dost. Své místo na srazech uvolňuju.

+
0
-

Takže Curry House nebo Tandoor ve 13:00? A přidá se i @David Grudl?

Editoval Václav Ostrožlík (25. 1. 2013 19:14)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Hlasuju pro „Curry House“ mam to „po cestě“ z domu na PoSobotu… :-)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

+1 Curry :)

Vitek Jezek
hledá kolegy | 285
+
0
-

Jmenovky budou asi na místě psané; alespoň budou o to větší ; )

Vemte si prosím něco na psaní; bude se vám to hodit na jednu aktivitu.

Hospoda je zarezervovaná, finální sčít & dopřesnění rezervace provedeme ještě odpoledne na akci. Nakonec jsem vybral Kolkovnu – Palác Savarin

Posílám ještě mail všem zaregistrovaným na Srazech, aby na to nezapomněli O: )

// připomínám, že začínáme již v 14h, nikoliv v 15h (jako byli minulé posoboty)!

enumag
Člen | 2118
+
0
-

Dřív než v 15 to asi nestihnu. O co přijdu?