Osamostatnění Laděnky, holka chce do světa

Upozornění: Tohle vlákno je hodně staré a informace nemusí být platné pro současné Nette.
David Grudl
Nette Core | 8113
+
0
-

V souvislosti s rozdělením Nette do samostatných projektů plánuji co nejdříve osamostatnit druhou část (první byl Tester) a tou bude Laděnka.

Všechny vazby na Laděnku jsou z frameworku pryč, zbývá separovat pár propojení, jako je podpora zobrazování chyb v šablonách nebo v Neonu a také panely pro debugger bar. Asi na to udělám adresář Nette/Bridges (ve smyslu přemostění), kam tyhle věci šoupnu.

Otázkou je, jak celý projekt nazvat. Jednoznačně se chci zbavit názvu Diagnostics. Pod Nette\Diagnostics tak budou existovat jen třídy Debugger a IBarPanel zajišťující zpětnou kompatibilitu.

Asi nejméně invenčním názvem je Nette\Debugger nebo Nette\Debug. Klonil bych se ke druhé variantě, protože je kratší a přesněji vystihuje podstatu (jde o nástroje pro debugging, z nichž pouze jeden je debugger).

Druhou možností je zvolit něco zajímavějšího, jako třeba v případě Latte. Pokud si říkáte, že to je hloupost, uvědomte si, jak často se používá označení Laděnka.

Už před třemi lety přeložil kravčo Laděnku jako Lady The Tuness, což je pěkné, nicméně v překladu se ztrácí původní slovní hříčka. Včera mě napadla modifikace Lady de Bug, což je jistou slovní hříčkou, ladybug je anglicky beruška. Ale jak mě upozornili kluci na Twitteru, existuje už dumpovací knihovna pro symfony nazvaná Ladybug. (A co třeba název Ladenka?)

Otázkou také je, jaký má být vztah mezi názvem projektu a namespace, vůbec totiž není samozřejmé, že to musí být pod namespace Nette.

hrach
Člen | 1834
+
0
-
  • prosim nevymyslet za kazdou cenu novy nazev, ktery by musel byt cool, ano, je to lepsi na propagaci.
  • Ladenka je imo zazita spis pro blue/red screen nez pro debug bar, atp.
  • Ladenka jako nazev i pro en se mi enorme nelibi
  • Urdzel bych se Debug / Debugger
  • Na druhou otazku sem odpovedel v tamtez vlakne.
Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Bluescreen? Redscreen? BSOD? :)

Majkl578
Moderator | 1364
+
0
-

Nette\Debug mi zní asi nejlépe a je to i poměrně konvenční řešení. Vymýšlení nového názvu za každou cenu bych se vyhnul.

HosipLan napsal(a):

Bluescreen? Redscreen? BSOD? :)

Zapomínáš, že v Nette\Diagnostics není jen bluescreen, ale především i panel.

Caine
Člen | 216
+
0
-

Kdyz uz mame nette, latte, co treba debugge?

petr.pavel
Člen | 535
+
0
-

Co takhle se věnovat aspektu „ladění“ jako „vylaďování“, ne „odvšivování“. Takže tweak, tune up… ikona pin-up baby ze čtyřicátých let s puntíkovaným šátkem a francouzákem v ruce.

Nebo když „odvšivování“, tak ve smyslu „čištění“. Něco jako Mr. Propper – Cleaning lady (v ikoně paní s mopem), Mrs Sweepup…

Nebo detektivka / inspektorka – ženská s takovou tou britskou bobíkovskou čepicí.

Editoval petr.pavel (8. 10. 2012 20:34)

redhead
Člen | 1313
+
0
-

Caine napsal(a):

Kdyz uz mame nette, latte, co treba debugge?

Jak jsi to napsal, tak mě napadlo Debuggue, nástroj osvoboditel (jako T.G.M.). Taková slovní hříčka.

Ale taky bych se asi moc nehnal do novejch názvů (ale tenhle se mi líbí :D).

jasir
Člen | 746
+
0
-

OT: tohle jste věděli? Docela hezké http://www.urbandictionary.com/define.php?…

Editoval jasir (8. 10. 2012 20:56)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Majkl578 napsal(a):

Zapomínáš, že v Nette\Diagnostics není jen bluescreen, ale především i panel.

Nezapomínám, ignoruji.

Ale vážně, pokud Davide nevymyslíš něco fakt geniálního, tak bych to nechal jako Debugger :)

Editoval HosipLan (8. 10. 2012 21:30)

Lopata
Člen | 139
+
0
-

Myslím, že je žádoucí ponechat jméno typu Nette\Debug, protože je v tom právě to Nette, což by v případě úspěchu – věřím, že se dostaví – sloužilo jednoduše jako reklama pro samotný framework. Dovedu si živě představit, že to v někom vyvolá něco jako „Jé, tohle je cool nástroj. Zkusim i to Nette, třeba to bude taky dobrý.“

Teyras
Člen | 81
+
0
-

Souhlas, Nette\Debug řekne přesně to, co má – je to Debugger a patří do Nette. Není potřeba vymýšlet za každou cenu něco originálního.

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

Upřímně do dnes moc nechápu přejmenování na Nette\Diagnostics pokaždé když to musím napsat tak trpím (podobně jako když jsem si vžíval Environment)! Takže za mě volím Nette\Debug.

arron
Člen | 464
+
0
-

Já bych nebyl uplně proti vymyšlení nějakého cool jména. Ono totiž cool jméno to bude daleko lépe „prodávat“. Každý dobrý produkt potřebuje mít cool jméno, aby byl opravdu dobrý :-) Zároveň bych byl pro to, aby to bylo jméno zcela obchodní. Namespace Nette\Debug mi přijde v pořádku, stejně tak, jako třída Debugger. Což ovšem neznamená, že se to celé nemůže jmenovat a prezentovat například jako Laděnka (ano nechal bych to česky) s tím, že anglicky mluvící si jistě najdou vhodné pojmenování, které se vžije (kromě toho bych hrozně chtěl slyšet nějakého anglicky mluvícího programátora, jak to bude vyslovovat :-D)

petr.pavel
Člen | 535
+
0
-

Brunette

hrach
Člen | 1834
+
0
-

Ne, jen ne jmeno :) Ale proc? Protoze nejsou duvody. U latte i neonu jsou, protoze je to vlastni typ souboru, protoze je 1001 konkurence a protoze je treba rozeznat vice typu sablon, muzou byt i jine. Kdezto debug ma nette jen jeden a tech knihoven tolik neni. Urcite bych zachoval vazbu toolu s namespacem. Propagace pro Nette\Debug mi prijde tez vhodna.

Predstava, ze pisu

composer require nette\brunette
// ci
composer require brunette\debug

nebo … me naprosto desi.

gawan
Člen | 110
+
0
-

Milí českí bratia, neviem prečo to tak je, ale vo vašom národe máte nejakú silnú potrebu vytvárať na všetko vlastné české slová. Takmer všetci na svete majú plus mínus január, február, marec len vy máte leden, únor, březen. Tamer všetci na svete majú plus mínus volejbal, basketbal len češi odbíjená, košíková, atď. tých príkladov je veľa. Nijako to nehodnotím, či je to dobré alebo zlé, len na to upozorňujem ako fakt. A nijako sa vás nechcem dotknúť.

Takže moja rada zo zahraničia: Pokiaľ sa chcete ísť s nette do sveta a nezostať uzavretí len v Čechách, zabudnite na „ubercool“ vtipné super názvy a voľte názvy čo možno najbežnejšie a obyčajné ako napr: Nette\Debug, nech každý, vie o čo ide.

Mne ako niekomu zo zahraničia sa už slovo „Laděnka“ zdá trochu trápne (prosím za ospravedlnenie, neberte to osobne), vy češi to asi vnímate inak. Btw. nejaký angličan alebo francúz by to slovo ani nedokázal vysloviť.

Editoval gawan (9. 10. 2012 11:54)

pekelnik
Člen | 462
+
0
-

Nebug

Nox
Člen | 378
+
0
-

gawan asi :) zas kdyby PHP bylo Programming Language 31, Nette bylo PHP Framework 11, Chrome byl Web Browser 15, Linux by byl Operating System 5, tak by to bylo takové šedé… jasně, je potřeba nějaká míra, Laděnka (komponenta, ne název) už je na hraně, možná ještě jo, u ostatních bych asi už nechal konzervativně.

tiso
Člen | 4
+
0
-

Čo takto nechať Debug a volať to po anglicky Deb/Debbi/Debbie/Debby?

Ondřej Mirtes
Člen | 1536
+
0
-

gawan (nevymýšlet kraviny) +1

Šaman
Člen | 2634
+
0
-

Nette\Debug

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

Koukám, že z toho bude možná anketa :)

Debugente

(včera mě napadlo něco lepšího, tak se k tomu možná propracuju)
Nebo to pojmout z positivního hlediska, něco jako Correctente, Corrente, Oknette ;), tedy aby tam nebyl bug.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Anketa těžko, to by tady musela fungovat demokracie ;)

hrach
Člen | 1834
+
0
-

Jsem rad, ze Schmutzka neni hlavnim vyvojarem, pac by asi vzniklo hodne forku … :X

mishak
Člen | 94
+
0
-

DebugNětte! – vtipné, obsahuje Nette, slováci to pochopí (snad)
Debugněte si ten kód. ⇒ DebugNětte si ten kód. (dělá mi radost „kurvit“ jazyk pomocí čengliš)

Editoval mishak (11. 10. 2012 0:42)

Honza Marek
Člen | 1664
+
0
-

Schmutzka napsal(a):

Debugente, Correctente, Corrente, Oknette

Co třeba Coregotangobuvangodente?

rixi
Člen | 109
+
0
-

incredible amazing and awesome… iDebug

arron
Člen | 464
+
0
-

Tak to už možná nDebug ne? ;-)

jansfabik
Člen | 193
+
0
-

gawan, Ondřej Mirtes +1

Jsem pro oficiální název Nette\Debug, u kterého je na první pohled jasné, o co se jedná. A neoficiálně ať si tomu každý říká, jak chce.

Editoval jansfabik (11. 10. 2012 8:31)

ViPEr*CZ*
Člen | 811
+
0
-

Taky jsem pro Nette\Debug ;-)

pekelnik
Člen | 462
+
0
-

Anette

+ obsahuje nette
+ je to tradicni zenske jmeno ;)
+ oficializace zenskeho jmena v nazvu - doted se tomu rikalo Ladenka ale byl to Debugger
+ da se to lechce napsat i vyslovit ;)
- neobsahuje debug

Editoval pekelnik (11. 10. 2012 12:45)

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

pekelnik napsal(a):

Anette

první co mě napadne… Porno…

Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

@hosiplan: Taky mě mate, proč má tato řečnická otázka otevřené reakce :)

@hrach: :D

@Patrik Votoček: Výborně, dvojí důvod, proč ji použít ;)

Ono i kdyby se to jmenovalo bagr, tak by preference moc jiné nejspíš nebyly.

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Patrik Votoček napsal(a):

„Porno“

Konečně pořádné jméno.

Vyki
Člen | 388
+
0
-

Patrik Votoček napsal(a):

pekelnik napsal(a):

Anette

první co mě napadne… Porno…

Vypni si na Google bezpečné vyhledávání a dej si vyhledat obrázky na klíčové slovo Nella :D

Ondřej Brejla
Člen | 746
+
0
-

Jsem nemocný, nemohu spát…a napadlo mě:

Bugheera (každý určitě zná Bagheeru…)

…možná je to nesmysl, možná ne. To už ale není na mně.

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

<ot> @Vyki to je imho důvod, proč se Nella jmenuje Nella ;) </ot>

Editoval HosipLan (12. 10. 2012 8:02)

OK3
Člen | 91
+
0
-

Nette\Debug nebo Buggy :)

tomas.lang
Člen | 53
+
0
-

+1 Nette\Debug – stručné, jasné :-)

Jirda
Člen | 103
+
0
-

Ja bych to asi taky prilis nekombinoval a nechal bych to tak, jak to je. V nejhorsim bych, kdyz uz by slo ciste o nazev, pred to vpalil kouzelne N, aby sla citit stranicka prislusnost a bylo by hotovo:-D

Tomas P
Člen | 27
+
0
-

pekelnik napsal(a):

Nebug

To sa mi lubi…

  • kombinacia Nette a Debug
  • cesky aj slovesnky to vystihuje vyznam de-bug(ovat)… odstranovat/rusit bugy → ne-bug
  • tiez naznacuje ze by sa nemalo pisat s bugmi :-) → nebugovat
mkoubik
Člen | 728
+
0
-

Musím říct, že není nic horšího, než když programátoři vymýšlejí název.

washo
Člen | 88
+
0
-

Po ceste z posoboty me napadl Catchup :)

  • je to cerveny (bluescreen)
  • zachytava to vyjimky (catch) na nejvyssim levelu (up)
  • standalone se da pouzit i na spaghetti code :)
  • jednoduchost pouziti
  • mezinarodni slovo Catchup::enable() nevypada blbe jako Ladenka::enable()
Tomáš Votruba
Moderator | 1114
+
0
-

mkoubik napsal(a):

Musím říct, že není nic horšího, než když programátoři vymýšlejí název.

+1 ROFL

pekelnik
Člen | 462
+
0
-
  • je to cerveny (bluescreen)
  • zachytava to vyjimky (catch) na nejvyssim levelu (up)
  • standalone se da pouzit i na spaghetti code :)
  • jednoduchost pouziti
  • mezinarodni slovo Catchup::enable() nevypada blbe jako Ladenka::enable()

se vsemi body souhlasim ;)

Pouze mala poznamka: Catchup znamena v podstate Dohonění :D

Patrik Votoček
Člen | 2221
+
0
-

… Catchup …

Úplně vidím jak se začne místo Laděnky říkat Kečup

jetpack
Člen | 71
+
0
-

Opravdu jsem se pobavil nad čtěním celého vlákna :-)
Jsem pro:

  1. nDebug
  2. Catchup
  3. Anette ( Podotýkám, taky mě napadlo porno :D )
Šaman
Člen | 2634
+
0
-

Anette Rulezz. Ale Nelly taky nejsou špatné. Škoda, že na gnome, ani apache mi to žádný pěkný holky nenašlo. :|

Editoval Šaman (17. 1. 2013 13:50)

Filip Procházka
Moderator | 4668
+
0
-

Nápad: dissect, dissection (pitva)

hrach
Člen | 1834
+
0
-

Ale fuj.